Bratr afghánského prezidenta je na výplatní listině CIA

30. 10. 2009

KD│ Tvrzení, že Ahmed Walí Karzáí byl osm let na výplatní pásce CIA, jež se objevilo v úterý v New York Times, většinu Afghánců, kteří dlouho považují jeho bratra Hamída Karzáího za americkou loutku, nikterak nepřekvapilo. Aktualizované údaje o tom, že je prezidentův bratr hluboko zapleten do drogového průmyslu s ročním obratem 4 miliard dolarů, nešokovaly o nic víc --- v ulicích Kábulu a Kandaháru se jméno Walí dávno stalo synonymem někoho, kdo může vyváznout ze zločinu, protože má přátele na správných místech. Diplomaté, protidrogoví úředníci a velitelé International Security Assistance Force, což jsou expediční jednotky NATO v Afghánistánu, všichni soukromě (ale také ne zcela soukromě) vyjadřují frustraci nad tím, že prezident Karzáí svého bratra nezvládá. Ve skutečnosti jsou pravděpodobně nejvíce šokováni Američané doma v USA, kteří se diví, proč by měli posílat více vojáků a peněz do země, jejíž vedení se jen málokdy ukázalo být spolehlivým partnerem, napsala Aryn Bakerová pro magazín Time.

To že CIA může nad nechutnými aktivitami místního operativce přihmouřit oko není nic nového. Pro často pochybné kompromisy, na něž se každodenně po celém světě přistupuje ve jménu zvýšení americké bezpečnosti, je to spíše příznačné. (Pokud si myslíte, že USA kvůli získání informací o al-Kájdě hovoří jen s "dobrými" hochy, tak to znova promyslete --- muži s čistýma rukama zřídkakdy obchodují s těmi, kdo čisté ruce nemají.) Ale pokud jsou obvinění NYT pravdivá, pak odhalení, že Walí Karzáí je významným pašerákem drog, jenž byl chráněn nejen svým bratrem, ale také operativci CIA, znamená propojení kauzálního řetězce mezi úsilím amerických zpravodajců získat informace a vliv, a penězi z ochodu s drogami financujícími povstání, jež jen za tento měsíc stálo 53 amerických životů --- což je vůbec nejhorší měsíční statistika zabitých, jakou kdy Američané v Afghánistánu zaznamenali. Hamíd Karzáí obě podezření odmítá a řekl Associated Press, že reportáž listu byla "absurdní".

Kde dochází k obchodu s drogami, tam dochází i ke korupci a krytí zločinu. Pokud lze platit policisty, aby se dívali jinam, když dorazí zásilka náležející důležitému drogovému obchodníkovi, nebo když jsou příliš bojácní při zásazích proti vlivným prodejcům, jak lze potom zastavit dobře placené teroristy, kteří místo s heroinem procházejí kolem strážního stanoviště s nákladem granátometů? Středeční sebevražedný nájezd na mezinárodní penzión v Kábulu, který zabil šest zaměstnanců OSN, včetně jednoho Američana, a následné ostřelování jediného pětihvězdičkového hotelu ve městě granátomety, jsou jasnými známkami toho, že městský ochranný perimetr --- obsazený afghánskými bezpečnostními silami --- byl proražen. Pokud CIA nedokáže v Afghánistánu podpořit zákon a pořádek, jak může někdo očekávat, že Afghánci, kteří s tím v posledních třiceti letech měli tak málo zkušeností, budou úspěšnější?

Jistě, Walí Karzáí, jeden z nejmocnějších mužů v Kandaháru, může být v regionu důležitým aktivem. Kandahár je duchovním rodištěm Talibánu a dosud také dějištěm ozbrojených aktivit. Karzáího vliv na místní kmeny, posílený pozicí jeho bratra v prezidentském paláci, jeho přístupem k bezpečnostním aktivům, rozvojovým kontraktům a americkým penězům, to vše může být zásadně důležité. Pokud prezident Barack Obama zvažuje podpis zákona dovolujícího platit povstalcům, kteří by přešli na druhou stranu a bojovali na straně vlády, tak jak se to dělo v Iráku, Karzáí může být pro zprostředkování mezi Talibánem a prezidentským palácem osobou klíčového významu.

Ale stejně je třeba se ptát: Pokud Walí Karzáí byl ve skutečnosti po osm let natolik cenným aktivem, že jeho podíl na obchodu s drogami byl přehlížen, proč se situace v Afghánistánu postupně zhoršovala?

Hamíd Karzáí samozřejmě obvinění na adresu bratra rutinně odmítá a nazývá je západním spiknutím proti jeho prezidentování. V rozhovoru pro Time v roce 2008 řekl, že nikdy neviděl žádné důkazy takových tvrzení. Senátor John Kerry sdělil Council on Foreign Relations, že se pokoušel z amerických bezpečnostních zdrojů získat informace o údajném spojení Walího s narkobyznysem, ale nepodařilo se mu to. To je možná pravda, ale pokud Američané za účelem krátkodobého zisku manipulují s důkazy, tak patrně již žádné nezbyly. Známý americký gangster Al Capone nebyl nikdy úspěšně obviněn z pašování, z obchodu se zbraněmi nebo z vraždy. Nakonec skončil před soudem za daňové podvody. Bohužel, v Afghánistánu žádné daňové zákony neexistují.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.10. 2009