Co kdybychom se stali součástí "německo-rakouské" republiky

29. 10. 2009

Představte si, že bychom se dnes nedobrovolně stali součástí nové Německo-Rakouské republiky, tak jako čeští Němci r. 1918. V r. 1918 jsme legitimitu ČSR odvozovali od "samostatného" českého státu před rokem 1620, ale stejně tak bychom teď mohli říct, že do 19. století jsme byli součástí svaté říše římské, takže "obnovená" Německo-Rakouská republika je legitimní, píše čtenář, který se označil jako "Jirka".

Co naplat, že Rakušanů je méně než Čechů, je to republika Německo-rakouská, hymna má pouze část rakouskou a německou. Všechny názvy obcí se poněmčí, tabule, vývěsky, úřední rozhodnutí musí být nejprve v němčině, a to i ve městech, kde žádný Němec nebydlí. Ano, na druhém místě je toto všechno i v menšinovém jazyce (češtině), ale kdo chce dále pracovat ve státní správě, dělat pošťáka nebo železničáře, musí umět úřední jazyk, tj. německo-rakouštinu. Atd.

Ano, republika by to byla demokratická, až na to, že veškeré české požadavky by byly demokratickou německou většinou přehlasovány. Dokud by se neobjevil nějaký český fašista, který by Čechům začal slibovat, že je od těch Němců již brzy osvobodí a že Češi již brzy budou žít v čistém českém státě. Už vidím jak by Češi zůstali Německo-Rakousku a jeho demokracii věrni.

Pozn. JČ: Dnes by se to v Evropské unii samozřejmě nestalo, důkazem je např. to, že tam v dnešní Británii, kde žije velké množství Poláků, se objevují na silnicích i ve městech oficiální nápisy kromě angličtiny i v polštině. Výše uvedený pohled je však velmi důležitý pro potřebu vcítit se do postavení toho "druhého". Přitom nikdo neříká, že se čeští Němci od devatenáctého století nechovali také velmi hloupě a nesnášenlivě. Argumentem knihy Mary Heimannové však je, že při vstřícnosti a pluralitnímu myšlení ze strany českých vládnoucích elit nemusely tyto elity dovést československý stát ke katastrofě. Myslím si, že je docela škoda na straně těch čtenářů, kteří o takovýchto argumentech, podložených věcně, nejsou ochotni uvažovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.10. 2009