CIA vyhrožovala rodinám vyslýchaných

25. 8. 2009

Z interní zprávy CIA, zveřejněné včera, vyplývá, že došlo k celé řadě incidentů, při nichž vyšetřovatelé překročili přijatelné hranice. Mimo jiné vyhrožovali vysokému představiteli organizace al Kajda, že usmrtí jeho děti a jinému vězni naznačovali, že bude v jeho přítomnosti znásilněna jeho matka.

Tato interní zpráva CIA, o jejíž utajení bojovala americká výzvědná organizace čtyři roky, byla zveřejněna na příkaz soudu po žalobě jedné americké lidskoprávní organizace. Zpráva CIA popisuje vyšetřovací techniky, které byly "neschválené, improvizované, nelidské a nezdokumentované".

Vyšetřovatelé, kteří vyslýchali různé vězně v táboře v zálivu Guantánamo a v tajných věznicích po celém světě, si vzali do vyšetřovací místnosti pistoli a elektrickou vrtačku a také zinscenovali ve vedlejší místnosti zdánlivou popravu.

Ve zprávě se uvádí, že vyšetřovatelé hrozili Chalidu Šejkovi Mohammedovi, který zosnoval útoky z 11. září, že pokud dojde k dalšímu útoku na USA, "zabijeme tvoje děti".

V jiném incidentu řekl vyšetřovatel Abd al-Rahim al-Nashirimu, že pokud nebude vypovídat, "mohli bychom sem přivézt tvou matku. Mohli bychom si sem přivést tvou rodinu". Zpráva dodává, že vyšetřovatel chtěl, aby z toho Nashiri dovodil, že před ním budou příslušnice jeho rodiny sexuálně znásilněny.

V červenci 2002 jeden vyšetřovatel pravidelně používal techniku "tlakového bodu", kdy umístil obě ruce na krk vězněného a ucpal prsty jeho tepnu, takže vyšetřovaný omdlel.

Některé techniky selhaly, dokument však uvádí, že z výslechů byly získány cenné informace o různých spiknutích po celém světě, včetně spiknutí unést letadlo a narazit s ním do letištní budovy v Heathrow.

Zpráva zaznamenává obavy některých činitelů CIA, že se ze svých vyšetřovacích technik budou muset zřejmě v budoucnosti zodpovídat. Jeden z nich konstatuje: "Za deset let budeme litovat, že tohle děláme ... ale dělat se to musí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.8. 2009