POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pozdrav z profesorské banánové republiky, aneb O lukrativních kšeftech s doktoráty

25. 8. 2009 / Uwe Ladwig

Na cestách jsem se dověděl, že se německé soudy prý teď konečně také zabývají zkorumpovanými profesory, kteří asi dobře vydělávají na dychtivosti méně nadaných adeptů věd, kteří se ale stejně chtějí ozdobit doktorským titulem.

Kšeft je kšeft a podle teorie trhu se tam, kde je zájem, najde také nabídka. Za doktorské tituly proto prý někteří němečtí adepti platili až 20 000 euro, protože asi tušili, že normálním způsobem by se asi nedočkali toho krásného dne, kdy mohou světu ukázat, že se stali doktorem.

Že by lidé rádi měli nějaký titul, na který vlastně z nějakých důvodů ani nemají, no, to se ví, a nejsou to jen snílci, kteří by bez znalostí a bez odpovídající praxe chtěli mít doktorám. Že existuje kriminální síť pro prodej doktorských titulů, v níž pracují obchodní poradci pro reklamu spolu se školiteli autorů doktorských prací, to asi nebylo každému jasné. Když se ale člověk dozví, že Institut für Wissenschaftsberatung (Institut pro vědecké poradenství) v Bergisch Gladbachu dostává za "poradenství" až 20 000 euro a profesor, který kandidáta opatruje a školí, aby doktorský titul dostal, obdrží až 4000 euro, tak se už ani nediví, že je to prý milionový kšeft.

Teď se prý soudy zajímají, co dělala ta přibližně stovka profesorů, kteří se dopouštěli korupce, protože za svou "normální" práci neměli přijímat dodatečné peníze, a také, co by se mělo stát s těmi doktorskými tituly, které byly asi alespoň částečně uděleny protiprávně. Otázkou při tom bude jednak, jestli byla kvalita těch doktorských prací dostatečná, a pak také, kdo vlastně tu práci psal, ten doktorand nebo nějaký třetí pomocník? Velké je při tom podezření, že ti doktorand na takovou práci neměli dost znalostí a schopností, protože proč by jinak platili za to poradenství tolik peněz? Nebo si myslíte, že to udělali jen proto, že měli peníze nazbyt?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.8. 2009