Republikánská hysterie může být známkou rozkladu Republikánské strany

14. 8. 2009 / Boris Cvek

Na základě těchto dvou výtahů z článků publikovaných v New England Journal of Medicine o americkém zdravotnictví ZDE ZDE nepovažuji reformu celého systému na federální úrovni (shora) za příliš rozumný nápad.

Řekl bych, že federální vláda by udělala mnohem lépe, kdyby podporovala iniciativy, jako je Healthy San Francisco, tedy reformu na místní úrovni. V každém případě, dočkáme-li se někdy rozumné diskuse na toto téma (třeba právě ve stylu obou článků v NEJMu), může to být velice zajímavé a inspirativní.

To, co se děje v současnosti ze strany republikánů, bych měl sklon přičítat tomu, že ta strana se vnitřně rozložila a dala se v plen lidem, jako je Sarah Palinová (oproti níž byl i George Walker Bush učiněným státníkem a umírněným politikem).

Pro republikánskou stranu je klíčovou otázkou hledání opravdového lídra a hysterie okolo zdravotnické reformy toho může být jen projevem (o nutnosti určité reformy amerického zdravotního systému, který je neudržitelně nákladný, totiž zřejmě nepochybuje ani mnoho rozumných republikánů).

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009