POZDVIŽENÍ V BRITÁNII:

Politici hájí britské státní zdravotnictví

14. 8. 2009

◄ David Cameron hájí britské státní zdravotnictví v pátek v britském rozhlase a v televizi těmito slovy:

"Včera jsem řekl jasně, že nesouhlasím s Davidem Hannanem a Konzervativní strana stojí stoprocentně za britským státním zdravotnictvím, je stranou britského státního zdravotnictví, my to zdravotnictví podporujeme, budeme ho rozšiřovat, ochraňujeme jeho rozpočet, za konzervativní vlády dostane britské státní zdravotnictví více peněz. Je naším cílem č. 1 ho zlepšovat. Jistě si vzpomínáte, že před několika stranickými sjezdy jsem řekl, že se politika naší strany dá shrnout do tří písmen NHS - National Health Service - britské státní zdravotnictví. Dneska je to stejně tak pravda, jako to bylo pravda tehdy.

David Hannan má některé dost výstřední názory na různé věci. V politických stranách jsou vždycky někteří lidé, kteří se nedrží stranické linie. V některých otázkách. Nikdo by neměl být na pochybách, že pro Konzervativní stranu je britské státní zdravotnictví naší prioritou číslo jedna. Budeme do něho investovat, budeme ho dál rozšiřovat. Je to opravdu důležitá, nesmírně významná, celonárodní instituce. Faktem je, že v této zemi můžete jít do nemocnice, můžete jít k obvodnímu lékaři, a oni se vás neptají, kolik peněz máte v bance, ani kdo jste, jestli jste muž nebo žena, nebo jestli žijete ve městě či na venkově. Je to jedna z našich velkých celonárodních institucí. Chceme ji rozšiřovat a zlepšovat.

No, myslím si, že každá země si musí zvolit svou vlastní cestu. Svůj vlastní zdravotnický systém. My jsme své rozhodnutí udělali. Máme tady v Británii státní zdravotnictví, které je zadarmo pro všechny, bez ohledu na jejich majetek. Myslím si, že to bylo správné rozhodnutí. Pro nás to funguje dobře. Musíme to samozřejmě zlepšovat, naše zdravotnické výsledky, co se týče uzdravování, naše výsledky při léčení rakoviny a srdečních chorob nejsou dost dobré, musíme dělat víc. Ale máme podle mého názoru správný systém a ten si ponecháme a budeme ho dále rozvíjet. "

Po řadě útoků na britské státní zdravotnictví ze strany amerických Republikánů se v pátek šéf britské konzervativní strany David Cameron důrazně postavil na jeho obranu.

Cameron označil za "výstřední" výroky britského konzervativního europoslance Daniela Hannana, který v rozhovoru pro americkou ultrapravicovou televizi Fox News uvedl, že by britské státní zdravotnictví "nepřál nikomu" a že je to "šedesát let stará chyba".

Labourističtí činitelé a činitelé britské Liberálně-demokratické strany okamžitě výroků Davida Hannana využili k tomu, aby začali poukazovat, že se tím projevila "pravá tvář britských konzervativců", kteří ve skutečnosti podporu pro britské státní zdravotnictví "jen předstírají".

Labouristický ministr zdravotnictví Andy Burnham odmítl kritiku, že britská vláda dostatečně nehájí britské státní zdravotnictví před útoky amerických konzervativců v USA. Zdůraznil: "Postavíme se na podporu britského státního zdravotnictví a zajistíme, aby bylo řádně repreznetováno v mezinárodních médiích. A proto je pro mě vystoupení pana Hannana takovým zklamáním. Řekl bych, že je nevlastenecké, protože Hannan promluvil v zahraničních médiích a nezastupuje podle mého názoru názor drtivé většiny britských občanů. Vytváří v zahraničních sdělovacích prostředích neférovou představu o britském státním zdravotnictví, přestože vystupuje jako zástupce Británie."

Bývalý místopředseda britské vlády John Prescott natočil pro YouTube projev pro americký lid, v němž hájí britské státní zdravotnictví. Video bylo natočeno na terase londýnské Dolní sněmovny. Prescott v něm obviňuje Hannana, že zkreslil informace o britském zdravotnictví, a dodává, že "britští občané jsou na své státní zdravotnictví hrdí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009