Skotská vláda chce propustit Libyjce odsouzeného za Lockerbie, USA jsou proti

14. 8. 2009

Americká vláda, opoziční politikové a příbuzní amerických obětí bombového atentátu v Lockerbie ve Skotsku ostře protestují proti připravovanému rozhodnutí skotské vlády propustit sedmapadesátiletého Libyjce, vězněného ve skotské věznici Greenock, protože má rakovinu prostaty a je těsně před smrtí. Mnoho lidí zastává názor, že Libyjec je nevinný. V jeho věci probíhá v současnosti odvolání, neboť existuje vážné znepokojení ohledně důkazů, které byly použity k jeho odsouzení. Americká vláda a američtí příbuzní odsouzeného však tyto pochybnosti ignorují.

Abdelbasset al-Megrahi byl r. 2001 shledán vinným, že v prosinci 1988 usmrtil bombovým útokem proti letadlu Pan Am 103 nad Skotskem 270 osob. Konečné rozhodnutí, zda bude propuštěn z věznice v Greenocku, se očekává příští týden. Americká vláda ve čtvrtek varovala, že je proti al-Megrahiho propuštění. Avšak skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill se prý už v zásadě rozhodl vrátit al-Megrahiho do Libye.

Soud rozhodl, že al-Megrahi nechal umístit bombu v letadle Pan Am tak, že zavazadlo podal na letišti v Maltě, to prý pak bylo přeneseno na let Pan Am 103, který letěl z Frankfurtu do New Yorku s mezipřistáním v Londýně. Právníci, interviewovaní ve čtvrtek v britském rozhlase, však poukazovali, že je velmi nepravděpodobné, že by zavazadlo s bombou prošlo bez kontroly třemi přestupy. Při odsuzování al-Megrahiho si soud nebyl vědom, že těsně před naložením zavazadel londýnských cestujících do letadla Pan Am 103 došlo na londýnském letišti Heathrow ke vloupání do prostoru, kde se dopravují zavazadla, a pachatel nebyl nikdy dopaden.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009