Výsledky referenda by terorizovaly menšinu

13. 8. 2009

V české ústavě se píše, že vládne většina, ale respektuje přitom práva menšiny. Jinými slovy: to, že je vás víc neznamená, že si můžete dělat co chcete, to by pak byla diktatura většiny. Zdůvodnění, které většina při své vládě použije by tak mělo být postaveno na nějakém obecném principu, který je alespoň teoreticky akceptovatelný všemi obyvateli, píše Ondřej Palkovský.

Na základě jakého obecného principu by měla většina obyvatel britského městečka právo zakazovat menšině postavit si na svém pozemku supermarket Tesco a nakupovat v něm, když provozy s obdobnými parametry (jiné typy stejně velkých obchodů, různé sklady a výrobní haly) jsou zcela v pořádku?

"Rozhodnutí většiny" se stává diktaturou, pokud hlavním zdůvodněním většinového rozhodnutí je "my to nechceme" - nikoliv "dochází při tom k porušování práv". A to je právě tento příklad. Obyvatelé Britského městečka by se měli rozhodnout, zda chtějí žít v demokracii založené na principu "většina respektuje práva menšin" nebo v zemi, kde platí "dva vlci a ovce hlasují o tom, co bude k obědu". Pokud chtějí žít v té první, měli by se rozhodnout, že o určitých věcech se většinově nerozhoduje; rozhodují o tom lidé sami. Je to výrazem respektu k jejich právům.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009