Čelní britští konzervativci mají styky s americkými ultrapravicovámi kritiky britského zdravotnictví

"Labouristé zahájili hysterickou kampaň na podporu Obamovy reformy"

14. 8. 2009

Nile Gardiner, ředitel Střediska Margaret Thatcherové pro svobodu v Heritage Foundation ve Washingtonu, která těsně spolupracuje s organizací Atlantic Bridge, uvedl: "Labouristická vláda v Británii zahájila hysterickou kampaň, jejímž cílem je podpořit Obamovu zdravotnickou reformu. Je to naprosto nevhodný zásah do domácí americké politiky pod rouškou obrany britského státního zdravotnictví. Bude to kontraproduktivní, protože jakákoliv zmínka o britském státním zdravotnictví v televizi vyvolává u většiny Američanů hrůzu. Atlantic Bridge je vysoce respektovaná organizace věnovaná podpoře zvláštního přátelského vztahu mezi Británií a USA."

Vlivní poslanci z vedení Konzervativní strany mají těsné styky s americkými Republikány, kteří útočí na britské státní zdravotnictví, zjistil britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Stínový ministr financí George Osborne, stínový ministr zahraničí William Hague a stínový ministr pro děti Michael Gove zasedají v poradní radě organizace Atlantic Bridge, což je konzervativní, nadnárodní instituce jejímž cílem je podporovat "zvláštní přátelství" mezi Británií a Spojenými státy. Předsedou organizace je konzervativní stínový ministr obrany Liam Fox a Margaret Thatcherová je její patronkou.

V téže poradní radě zasedá celá řada čelných amerických kritiků Obamovy zdravotnické reformy, kterou její odpůrci přirovnávají k britskému státnímu zdravotnictví.

K nim patří poslanec John Campbell z Kalifornie. Ten nedávno hovořil s konzervativním europoslancem Danielem Hannanem, který v americké televizi Fox News kritizoval britské státní zdravotnictví, a za jeho názory o NHS ho chválil.

Informace, že čelní britští konzervativci mají vazby na čelné americké kritiky Obamovy zdravotnické reformy je ztrapňující pro šéfa britské Konzervativní strany Davida Camerona, který britské státní zdravotnictví energicky obhajuje, míní Daily Telegraph.

Mluvčí Konzervativní strany však vysvětlil: Výborné na zahraničněpolitických vztazích s politiky po celém světě je to, že nemusíme nutně souhlasit se vším, co říkají. Náš postoj k britskému státnímu zdravotnictví je jasný: podporujeme ho plně.

Americký poslanec John Campbell však na svém blogu na britské státní zdravotnictví ostře útočí. Šéf Konzervativní strany David Cameron a labourističtí politikové zaútočili na americké republikánské kritiky NHS.

Avšak Nile Gardiner, ředitel Střediska Margaret Thatcherové pro Svobodu v Heritage Foundation ve Washingtonu, která těsně spolupracuje s organizací Atlantic Bridge, uvedl: "Labouristická vláda v Británii zahájila hysterickou kampaň, jejímž cílem je podpořit Obamovu zdravotnickou reformu. Je to naprosto nevhodný zásah do domácí americké politiky pod rouškou obrany britského státního zdravotnictví. Bude to kontraproduktivní, protože jakákoliv zmínka o britském státním zdravotnictví v televizi vyvolává u většiny Američanů hrůzu. Atlantic Bridge je vysoce respektovaná organizace věnovaná podpoře zvláštního přátelského vztahu mezi Británií a USA."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009