Írán zahájil procesy s opozičními aktivisty

2. 8. 2009

Přibližně stovka osob, obviněných z násilí po zpochybňovaných prezidentských volbách se objevila na lavici obžalovaných u soudu v Teheránu.

Oficiální tisková kancelář IRNA konstatovala, že obžalovaní jsou obviňování z nepokojů, z toho, že útočili na vojenské a vládní budovy, z kontaktů s ozbrojenými opozičními organizacemi a ze spiknutí proti vládnoucímu systému.

Podle íránské islámského práva mohou být činy zaměřené proti bezpečnosti státu potrestány dlouhými vězeňskými tresty, nebo i smrtí.

Mezi obžalovanými je i několik prominentních opozičních aktivistů - včetně bývalého viceprezidenta Mohammata Ali Abtahiho, bývalého vládního mluvčího Abdollaha Ramazenzadeha a bývalého náměstka předsedy parlamentu Behzada Nabaviho.

Bývalý náměstek ministra zahraničí Mohsen Aminzadeh a šéf největší íránské reformistické strany Íránské islámské participační fronty Mihsen Mirdamadi.

Prokurátoři přečetli obžalobum podle níž čelné proreformní politické strany se rok připravovaly na "sametovou revoluci" - lidové, nenásilné povstání, které mělo svrhnout islámskou republiku. Tři největší opoziční strany podle obžaloby přijímaly peníze od zahraničních nevládních organizací a snažily se zneužít volební kontroverze k realizaci svého spiknutí.

Reformistické íránské stránky mowjcamp odsoudily proces. Uvedli, že obžalované osobě neměly přístup k právníkům a u soudu není porota. "Domnívají se ti, kdo zorganizovali tento monstrproces, že národ bude mlčet a nechá povraždit své nejlepší syny?" ptá se website.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2009