POZNÁMKA NA OKRAJ:

Daimler in red, neboli Není to milostná píseň, ale děsná skutečnost

30. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Konec ekonomické krize není zatím v dohledu. Daimler AG je toho dobrým příkladem. Tato světoznámá firma jakožto akciová společnost zase jednou musela dát nahlédnout do svých karet a potřetí za sebou se ukázalo, že koncern prodělal opravdu dost peněz. Podle předsedy správní rady Dr. Dietera Zesche je ale Daimler 'na dobré cestě'. A není divu, že Zetsche v této souvislosti poukázal na to, že 604 milionů z celkového deficitu ve výši 1,06 miliard bylo údajně výsledkem jedinečných procesů. Přitom ale zřejmě zapomněl informovat o tom, že díky německé vládě existoval pozitivní externí finanční efekt -- a o tom něco v téhle poznámce...

Někdy se sám dost divím, co mě napadá. Asociace prý nejsou konstrolovatelné, důkazem toho bylo, že v souvislosti s finančními ztrátami firmy Daimler AG jsem si vzpomněl na milostnou píseň známého zpěváka Chrise De Burgha s titulem 'Lady In Red'. Tentokrát ale nešlo o hezkou dámu, ale o automobilový koncern, a ta barva byla asi tmavočervená. Důvodem bylo to, že v prvním kvartálu Daimler oficiálně ztratil 1,28 miliardy a ve druhém 'jen' 1,06 miliardy, ačkoliv z toho 604 milionů souviselo s vyvázáním z firmy Chrysler a se změnami v obchodě s kamióny.

Podle uvedených údajů se situace opravdu zlepšila, ačkoliv obrat Daimleru v druhém kvartálu se snížil nikoliv o 22% jako v prvním, ale dokonce o 25%. Pro lepší pochopení situace firmy by ale bylo zajímavé dodatečně se dozvědět, o kolik byla celková ztráta v prvním pololetí snížena státní podporou ve formě tzv. Kurzarbeitergeldu (náhradě platů zaměstnancům se zkrácenou pracovní dobou). A ohledně částečně optimistického pohledu Zetschkeho do blízké budoucnosti by zase bylo dobré vědět, nakolik k tomu přispějí zmíněná státní podpora, ale na druhé straně také zkrácení pracovní doby -- čili vlastně úspory na platech zaměstnanců. Ale Vy se asi také nedivíte tomu, že Zetschke ani nemluvil o konci krize, ani neuveřejnil zmíněná chybějící data -- nebo Vám to přece jen připadá nepochopitelné?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.7. 2009