Krize: Odraz ode dna, ale žádné oživení

29. 7. 2009

KD│Jsou zprávy z ekonomiky dobré, nebo špatné? Odrazilo se hospodářství ode dna, nebo opět vězíme v dalším vynervovaném cyklu, v němž se nás analytikové Wall Street společně s politiky snaží tahat za nohu? Goldman Sachs, který vrátil desetimiliardovou půjčku od daňových poplatníků, ve druhém čtvrtletí vykázal rekordní třímiliardový zisk a takřka polovinu výnosů vyplatil na kompenzacích; zdá se, že z nich něco kápne i rozvažečům limonád, barmanům, lehkým děvám, brokerům v realitách a firmám provádějícím stavební úpravy. Občas proud bohatství skutečně prokapává shora dolů, konstatuje v magazínu Truthdig Marie Cocco.

Wall Street mezitím zvyšuje předpokládané zisky amerických společností na úroveň, jako jsme neviděli od dubna 2007. Jenže pak je tu ještě společnost Staples.

Tento dodavatel kancelářských potřeb mi zaslal email, v němž nabízí 25% slevy na školní potřeby. Lepidlo, ořezávátka, gumy, propisky, pouzdra -- všechno stojí o čtvrtinu méně. Považuji Staples za hlavní ekonomický indikátor. Nic tak nesrazí zpět iracionální nevázanost jako maloobchodník, který se prakticky vzdává zboží, jen aby přilákal lidi zpět do obchodu. Věci v reálné ekonomice, kde nezaměstnanost dosáhla 9,5% a očekává se její další růst, vypadají právě takto. Tohle je ekonomika, která snižuje odměny a zamrzává, kde se omezuje pracovní doba a zaměstnavatelé přestávají přispívat na důchodové pojištění.

Optimistické prognózy jsou založeny na předpokladu, že provozní náklady byly omezeny natolik, aby zisky mohly opět vzrůst. Jenomže škrty v praxi znamenaly propouštění, zkrácení pracovní doby, snížení odměn -- a nadále ekonomiku oslabují. Po léta jsme procházeli oživeními, které nebyla založena na tvorbě pracovních míst, ale závisela na větším utrácení těch, kdo práci již měli. Teď se to opakuje ve velkém. Kde i ten nejkvalifikovanější dělník z automobilky sežene místo se srovnatelným platem?

Podle analýzy Lawrence Mishela z Economic Policy Institute příjmy dělnických domácností mezi lety 2000 -- 2007 stagnovaly. Právě to výrazně přispělo k bankovní krizi -- lidé byli kvůli přemostění rozdílu mezi příjmy a svým přáním ochotni stále více se zadlužovat.

Pravda, existuje nepřijatelné kulturní očekávání, že můžete žít nad poměry. Ale i v době 25% slev a dvou jídel v restauraci v ceně jednoho potřebují rodiny prostředky k živobytí. Jedině pokud je budou znova mít, mohou uvěřit i tomu, kdo říká, že jsme z nejhoršího venku.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.7. 2009