Prozrazení minulosti někdy osvětluje budoucnost

19. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Minulost člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíši se stala titulní zprávou včerejší iDnes. Díky VIP blogerovi iDnes - senátoru Oberfalzerovi. Bývalý šéf sekretariátu generálního ředitele normalizačního Československého rozhlasu Jána Riška a šéf odboru jeho obrany a zvláštních úkolů se objevil pod svými dvěma jmény (třetí se ještě na veřejnosti neobjevilo) v seznamu svazků EZO, které na internetu zveřejnil Stanislav Penc. Co je to oddělení zvláštních úkolů? Řízení závodních jednotek Lidových milicí, kontaktů StB, vyřizování krycích pasů a dalších dokladů pro rozvědčíky - zahraniční korespondenty, schvalování výjezdních doložek zaměstnanců rozhlasu, prosazování vedoucí úlohy KSČ zaíláním hlášení na příslušné oddělení ÚV KSČ a další podobné "úkoly"...

Evidence zájmových osob komunistické kontrarozvědky vydala jedno ze svých tajemství a muže mnoha tváří, člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíšu dostihla jeho doteď utajovaná normalizační minulost. Sotva týden poté, co šel spolu s předsedou Rady Českého rozhlasu Florianem (KDU-ČSL) stejně utajeně žádat předsedu ČSSD Jiřího Paroubka se lživými argumenty o hlavu generálního ředitele ČRo Václava Kasíka.

Jiří Oberfalzer: Plíživá sametová kontrarevoluce? ZDE

iDnes: Rozhlasový radní Jíša má prý minulost komunistického kádra ZDE

Jíša je podivnou a tragikomickou figurou. Kvůli svému původu se zřekl příjmení po svých rodičích a přijal jména svých manželek. Sloužil režimu za komunistů a poté sloužil zas. V Československém rozhlasu těsně po "sametu" zaváděl kapitalismus - jako vedoucí obchodního oddělení, které mělo prodávat reklamu. Kupodivu ani žádné Občanské fórum tehdy nejmocnějšího muže Riškova generálního ředitelství neohrozilo... Bůhví proč se ho báli. A pak se dostal po Kubiceho volbách v roce 2006 díky poslancům Mirkovi Grebeníčkovi a Ladislavu Skopalovi do Rady Českého rozhlasu. Odměna za to, že Ladislava Skopala, kterého moravská ČSSD dala ve volbách na naprosto nevolitelné 17. místo, pomocí svých přátel pomohl preferenčními hlasy dostat znovu do Sněmovny. Vinařská lobby s bývalým generálním ředitelem Českého rozhlasu Jiřím Mejstříkem v čele dostala do rádia znovu svého člověka. A volili ho poslanci ČSSD i ODS.

Jíša se stal klíčovou částí likvidační skupiny v Radě, která se svůj politický úkol snaží splnit stůj o stůj už dva roky. O sesazení generálního ředitele už dva roky snaží s ideovou úporností, bez ohledu na realitu, vkus i zdravý rozum. A tak jsme mohli zažít štvanici na Radio Česko, útok na Radio Wave, mohli jsme zažít obvinění z odpovědnosti za nedodání lustračního osvědčení Kasíkova šéfa sekretariátu Křivky, prověřování kmitočtů, ekonomické kontroly, ututlaný kádrovací skandál, když si vyžadovali členové rady personální informace v rozporu se zákonem. Skoro každé veřejné zasedání Rady je provázeno dalšími podrazy a vyprovokovanými konflikty.

29. 1. 2009, Štěpán Kotrba: Rada Českého rozhlasu stále lže - a to nejen o Rádiu Wave ZDE

28. 11. 2008, Štěpán Kotrba: Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu ZDE

Britské listy už o Jíšově minulosti psaly. Několikrát. A na Jíšu, stejně jako na další dva členy Rady už je podána více než půl druhého roku stížnost a žádost o jeho odvolání v Poslanecké sněmovně Parlamentu. Podával jsem ji osobně. Doteď bez viditelného výsledku, neboť poslanci ODS zablokovali jejich projednání.

28. 2. 2008, Štěpán Kotrba: Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu ZDE

14. 11. 2007, Štěpán Kotrba: Dodržení zákona? Na svatýho Dyndy ZDE
25. 10. 2007, Štěpán Kotrba: Paroubkův Kudrys je pryč první, další ještě zbývají ZDE
26. 7. 2007, Štěpán Kotrba: Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci ZDE
3. 3. 2007, Štěpán Kotrba: Rada proti rádiu ZDE
3. 7. 2006, Štěpán Kotrba: Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu ZDE

Důvodem však není pochybení Ladislava Jíši-Anderlíka z minulosti, ale porušení zákona o Českém rozhlasu z doby nedávné. Protože tento právník a poradce lobbistů si ze zákona opravdu nic nedělá, zvláště když jsou z toho pro něj nějaké užitky. V jednom z konfliktů zájmů přestal být až 18. června 2008, kdy byl vymazán z obchodního rejstříku jako předseda správní rady o.p.s. "ZNOJEMSKÝ HROZEN". Ve funkci ho tehdy nahradila Ing. Jana Porybná, manželka vydavatele deníku Právo Zdeňka Porybného. Členy představenstva ovšem zůstali Mgr. Helena Jíšová a Ing. Ladislav Skopal, stejně jako bývalý vrchní ředitel Českého rozhlasu, kterého Kasík odvolal, PhDr. Josef Havel... Fakticky se nic nezměnilo...

12. 8. 2008, Štěpán Kotrba: Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního ZDE

Neštítí se ani pokusů o šikanu posluchačů, kteří si dovolí stěžovat na zvůli Rady poslancům.

12. 6. 2009 Půjde Rada Českého rozhlasu za své jednání k soudu? ZDE

5. 3. 2009 Porušování zákona v praxi - tragédie o více dějstvích se zpěvy ZDE
4. 3. 2009, Štěpán Kotrba: Kontrolní výbor Parlamentu vyslýchal Radu ČRo: porušuje zákon ZDE
5. 11. 2008, Štěpán Kotrba: Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání ZDE

Právě Josef Havel má být tím, koho chce tato skupina v Radě Českého rozhlasu dosadit do křesla provizorního generálního ředitele po Kasíkovi. Dřív, než zvolí dalšího generálního ředitele. Aby nejspíš mohla agentura K.A. Production nabízet stejně jako dnes v případě České televize, PR komunikaci v pořadech, které vyrábí. K.A. Production totiž vyrábí pro Českou televizi pořad "Podnikatelský servis" (POKR -- Postřehy, Komentáře a Rady pro podnikatele) a svým klientům nabízí PR komunikaci jako "vyjímečné možnosti k rozvoji a růstu vaší společnosti. Spolupracujeme s celoplošnými televizními a rozhlasovými médii, vysokotirážními tiskovými médii i řadou expertů ze světa politiky, ekonomiky i marketingu a reklamy.... " Jako "výraznou konkurenční nabídkou" uvádí K.A. production fakt, že "vyrábí pro ČT pravidelný týdenní pořad, se kterým spolupracují i další média...", sponzoring (maximálně 15 sec.vzkazy před a po pořadu obsahující motiv s logem,doplněný údajem o sponzorovaném pořadu), ale i "injektáž" (zobrazení loga sponzora v průběhu pořadu v délce max do 5 sec.) Posledně jmenovaná aktivita, kterou K.A. production nabízí jako "stálou nabídka klientům od 1.9.2008 ", ovšem je jako takzvaná "skrytá reklama" v rozporu se zákonem o České televizi a zákonem 231/2001 Sb. To ale Ladislavu Jíšovi nevadí...

Nabídka marketingových a komunikačních služeb K.A. production ZDE

Lze se jen domnívat, za jakých podmínek kšeftuje firma Jakuba Arbese a bývalé redaktorky Rudého práva Zdeny Štěpánkové, kterým dělá "poradce" Ladislav Jíša, s obsahem, který je pak vydáván za pořad České televize. O Kodexu zde není třeba hovořit, neboť ten zní jasně: pokud obsah vysílání připravuje firma, jejíž náplní práce jsou "vztahy s veřejností" (public relations, PR), je Česká televize povinna toto vždy uvést. V současné době K.A.Production jedná o vysílání pořadu "POKER" ve Slovenské republice s vedením STV .

Václav Kasík je prozatím stále ještě generálním ředitelem Českého rozhlasu. Odvolat se ho Radě doposud nepodařilo. A Ladislav Jíša, stejně jako Dana Jaklová, jsou stále ještě členy Rady Českého rozhlasu. Odvolat se je koncesionářům doposud nepodařilo.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009