Nizozemská vláda vynaloží 25 milionů euro na vývoj biosolárních článků

20. 7. 2009

KD│Program Towards Biosolar Cells, jehož cílem je vyvinout solární články využívající fotosyntézu, získal masivní grant nizozemského ministerstva zemědělství, přírody a kvality potravin. Stalo se tak proto, že má přispět k výrobě ekologické energie, zlepšit zásobování potravinami a udržitelné produkci biomasy, informoval server Energy Daily.

Výzkum se zaměřuje na zvýšení účinnosti přeměny slunečního záření v energii a stavebních materiálů rostlin a řas prostřednictvím fotosyntézy. Součástí programu je i vývoj takzvaných umělých listů.

Programu se účastní šest univerzit, tři vedoucí výzkumné instituty, třicet firem, jeden vzdělávací institut a Nizozemská organizace pro vědecký výzkum (NWO). Účelem projektu je snížit závislost nizozemského hospodářství na fosilních zdrojích energie prostřednictvím zvládnutí procesu probíhajícího v rostlinách. Potenciálně může program posloužit jak energetice, tak potravinářství.

Program má tři hlavní cíle:

  • zvýšit účinnost rostlinné fotosyntézy a získat tak více biomasy i větší energetické zisky ze stejné plochy
  • přímá produkce paliv obcházející fázi zpracování biomasy; baktérie nebo řasa má vyrábět butanol použitelný k pohonu motorů
  • kombinace přírodních a technologických komponent využitá k výrobě solárních kolektorů produkujících spíše palivo než elektřinu

Iniciátory projektu kombinujícího mezinárodní expertízu v oblasti fotosyntézy, biofyziky, biochemie, bionanotechnologie, genomiky a fyziologie jsou univerzity. Bádání v oblasti umělé fotosyntézy však podporuje i The European Science Foundation a zmínil se o něm také prezident Obama.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009