Obamova administrativa odmítla výtky signatářů "zvacího dopisu"

20. 7. 2009

"Prezident usiluje o nápravu vztahů s Ruskem a podle našeho soudu by to bylo také výhodnější pro Evropu. Naše jednání zcela jistě není na úkor našich evropských partnerů," řekl mluvčí Rady národní bezpečnosti Ben Chang v souvislosti s dopisem některých politiků střední a východní Evropy americkému prezidentu B. Obamovi. Informovala o tom polská televize TVN 24.

Mluvčí připomenul, že Obamova administrativa od počátku funkčního období konzultuje s představiteli regionu mnoho témat, dvoustranně i v rámci NATO a že Obama také již třikrát navštívil Evropu. Také mluvčí ministerstva zahraničí připomenul několik návštěv Hillary Clintonové ve státech střední a východní Evropy. "Nesouhlasíme s tezí, že ignorujeme výzvy v tomto regionu. Administrativa usilovně pracuje na nápravě a rozšíření vztahů s Evropou, včetně států střední a východní Evropy," řekl na brífingu P.J. Crowley v souvislosti se žádostí o komentář k dopisu.

Američané vyhodnocují možnost jiného umístění součástí protiraketového štítu

Ředitel americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) generál Patrick O'Reilly řekl, že Pentagon zvažuje alternativní umístění součástí protiraketového štítu, které dosud měly být umístěny v Polsku a Česku. O'Reilly to řekl na setkání s vojenskými novináři. Do obou zemí potom vyslal signál, že pokud by docházelo ke změně lokace, bylo by to po předcházející diskusi a bez nějakých "překvapení". "USA budou "úzce spolupracovat s těmito vládami při případných změnách ve vztahu k tomuto plánu," řekl generál. Případné změny mají být součástí analýzy, která je prováděna na základě požadavku amerického Kongresu. Podle čerstvých vyjádření amerických specialistů by se alternativou mohlo stát přenesení součástí systému více na jih nebo využití protiraketových střel Standard Missile 3, které by byly rozmístěny na moři. Jistě zajímavá jsou slova o jednání s Polskem a Českem o změně lokace. Je to přístup odlišující se od postupu předcházející administrativy, která nótu se žádostí o umístění základen zasílala již s návrhem odpovědi.

zdroje ZDE ZDEZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009