Bursík je politický břídil

20. 7. 2009 / František Řezáč

Znám dost lidí ze SZ, abych mohl oponovat tvrzení pana Cveka z úvodu jeho článku "M.B. odchází z politiky", že to byla "původně parta fanatiků". Cvek tuto stranu zevnitř nezná, usuzuje podle psaní bůhvíjakého tisku či hospodských debat.

Pravdu má v tom, když píše, že: "Bursík ovšem šikovně využil voličů bývalých (havlovských)...stran..." Ostatně Patočka, kterého považuje za prototyp člena SZ, který je osobností příliš složitou a pro většinu SZ netypickou, již před lety ve svých tehdejších Literárkách správně předpověděl, jak to se SZ pod vedením M.B. dopadne. Jiní, jako pan Cvek a jeho voliči havlovských stran potřebovali času o něco více, aby dospěli ke stejnému zklamání, jaké zažili se svými naivními nadějmi nejdříve s OF, pak ODA, pak Čtyřkoalicí, pak US-DEU - čtenář nechť promine, jestli jsem na nějakou tu straničku zapomněl.

Někteří z nich s Cvekem volili pak nakonec "Špidlu", jako přijatelného socana. Slyšel jsem dost řečí o tom, jaký byl Špidla úžasný, takový že má být sociální demokrat. Inu, takový, že strana pod jeho vedením spadne v preferencích pod deset procent. Jedině tak lze onu špidlovskou empatii rádoby "středových liberálů" pochopit. Nakonec z jejich volby vyšlo vždycky také či onaké přicmrndávání ODS, vedoucí spolehlivě pod pět procent...

Je dobře, že nám pan Cvek v jednom ze svých dřívějších komentářů sdělil podstatnou věc: bude v příštích volbách volit ODS. Tak konečně, musí si člověk říci, konečně jste dopluli, vy, středoví liberálové, do svého přístavu, odminovaného a očištěného od klausovského euro- a klimaskepticismu. Už vám ta ódéeska nebude smrdět. A co se týče vaší volby předchozí, tedy Bursíkovy SZ, jen si to hezky zdůvodněte, proč jste už poněkolikáté naletěli - ne Bursík, ne Kateřina, ale Paroubek, Patočka, fanatici v SZ, Zubová, nejnověji "Liška a spol." mohou za to všechno a je konečně třeba začít hledat "nový model".

Martin Bursík šikovně využil - možno též říci zneužil - naivní touhy některých lidí po novém modelu politiky, to slovo "nový" stále zabírá, nejen u pracích prášků. Jako kouzelník Arnoštek přešel přes řeku do městečka se svou půvabnou tanečnicí, aby načas okouzlil ty, kteří jsou k tomu náchylní. Na rozdíl od kouzelníka však nezůstal bydlet ve svém zeleném voze, ale nastěhoval se rovnou na radnici. Kouzlo pominulo a kodrcavý vůz komedianta odjíždí za řekou do mlhy. Jen nečetné a slabé hlasy volají: Vrať se!

Kdyby byl měl Martin Bursík jen trochu víc politického rozumu a trochu méně touhy po moci, mohl udělat ze své strany v opozici něco opravdu nového, nadšených a poctivých členů, žádných fanatiků, měla SZ dost, až to nakonec vydalo ve volbách do EP na straničky tři. Do dalších voleb mohli jít sjednocení Zelení ne s obavou o pět, ale s nadějí na deset procent hlasů. Tak daleko ovšem Bursík neviděl. Vstup do vlády byla kardinální chyba a ten, kdo ji udělal, nemá v politice co pohledávat. A proto zvolejme s mistrem Důrou za kouzelníkem a tanečnicí: Jděte, milenci, jděte loket v paži, prchejte nohy na ramenou a probůh, ať se nevracíte!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009