Martin Bursík odchází z politiky

20. 7. 2009 / Boris Cvek

Když se Martin Bursík dostal do čela Strany zelených, byla to bezvýznamná ministrana, jakých je v Česku mnoho a s nimiž nestojí za to ztrácet čas.

Málokdo asi věřil, že by se pod Bursíkovým vedením tato původně parta fanatiků (typu Jakuba Patočky) mohla dočkat takové přízně voličů, aby se dostala do Sněmovny, o vládě ani nemluvě. Bursík ovšem šikovně využil voličů bývalých "havlovských" neboli menších středových, liberálně orientovaných stran (US-DEU, ODA) a dostal se do Sněmovny (já sám jsem volil Stranu zelených byv předtím voličem Vladimíra Špidly).

Po Paroubkově povolebním vystoupení a i z logiky věci samé (pokud Zelení odmítali vládnout s podporou komunistů) se přidal do koalice s ODS a KDU-ČSL, čímž umožnil vznik vlády, která byla asi jedinou reálnou variantou k opoziční smlouvě či velké koalici.

Koaliční vláda byla ovšem slabá, Bursíkův pokus o nový politický styl, kontrastující se stylem velkých stran, byl utopen v aféře Čunek a zejména pak ve vnitřním pnutí strany, která zdaleka nedorostla své politické role a ve své podstatě zůstala na úrovni bezvýznamné skupinky spasitelů světa, jdoucích po funkcích a penězích.

Nejlépe se to ukazuje na příkladu Olgy Zubové. Zelení tak představovali za Bursíka jednu z podob malých středových stran, které se tu či onde vynoří, zahrají si svou vládní roli, a zase ve vnitřních sporech a myšlenkové sterilitě spadnou dolů do bezvýznamnosti (novým takovým subjektem pro volby 2009 je bezpochyby strana Schwarzenbergova strana TOP 09).

Stále nový život takové maškarádě dává náš volební systém, který prakticky neumožňuje vznik jednobarevné většinové vlády s jasnou politickou odpovědností.

To, že Martin Bursík odchází nyní z politiky, lze číst jako uznání jasné reality českého politického života a možná i rozumný ústupek Schwarzenbergovi, k němuž má Bursík ideově i osobně nejspíše mnohem blíž než k Liškovi a spol.

Kdyby ve volbách 2006 kandidovala strana TOP 09 místo Strany zelených, volil bych ji raději než zelené, ale v podzimních volbách, jež jsou před námi, už žádnou malou stranu volit nebudu. Model, na němž byla postavena Špidlova nebo druhá Topolánkova vláda, prostě nefunguje a ruší politiku stejně jako opoziční smlouva nebo velká koalice. To raději ať Paroubek vládne s komunisty a ODS je ve slušné opozici, která by jí umožnila v dalších volbách zvítězit nad sjednocenou levicí tak jasně, že dokáže vytvořit jednobarevnou většinovou vládu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009