Britské univerzity budou muset "zlikvidovat elitářství"

20. 7. 2009

Univerzity v Británii se musí víc snažit, aby zlikvidovaly v Británii elitářství. Budou muset přijímat další tisíce studentů z chudých rodin. Vyplývá to ze zprávy o stavu vysokého školství, kterou nechal vypracovat premiér Gordon Brown.

Čelných 13 britských univerzit stále nepřijímá dostatečné množství nadaných žáků z rodin s nízkými přijmy, varuje zpráva.

Analýza také navrhuje, aby studenti, kteří zůstanou doma, tedy nebudou studovat v jiném městě, byli osvobozeni od školného.

Analýza navrhuje, aby děti z chudých rodin dostávali tzv. vzdělávací kredity, poukázky, které umožní nadaným dětem z chudých oblastí, kde jsou jen špatné školy, dostat se do lepších škol, popisuje stáže v podnicích, kde aspiranti pracují zadarmo, jako novou překážku na kariérním žebříčku a požaduje odstranění "kvalifikační inflace", kdy některé obory, jako zdravotní sestry, nyní požadují univerzitní vzdělání a identifikuje, jak se stalo, že práce novináře se stala jednou z nejexkluzivnějších středostavovských profesí v 21. století.

Zpráva také navrhuje, aby měly vysoké školy zástupce ve správní radě všech středních škol a aby víc univerzitní učitelů učilo v nekvalitních školách a tím se zvedlo očekávání dětí z rodin, kde neexistuje univerzitní vzdělání.

Statistický úřad pro terciární vzdělání bude shromažďovat údaje o socioekonomickém zázemí studentů podle každé univerzity i každého kurzu. Výsledky budou každoročně zveřejňovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009