Bushovi muži čelí vyšetřování v Kongresu

19. 7. 2009

Bývalý Bushův viceprezident Dick Cheney bude možná donucen svědčit v Kongresu v souvislosti s obviněními, že nařídil ustavení vražedného komanda. Demokraté v Kongresu totiž požadují vyšetřování, jak se vedla "válka proti terorismu". Bushovy klíčové muže bude zřejmě vyslýchat mimořádný prokurátor a není vyloučeno, že proti nim bude zahájeno trestní stíhání.

Několik vyšetřování nyní soustředí svou pozornost na praxi mučení z Bushovy éry a na tajný vraždicí program CIA. Vyšetřování budou zkoumat roli, jako při tom hráli bývalý Bushův viceprezident Dick Cheney a bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld.

Při jednom vyšetřování kontroverzního propuštění federálních prokurátorů byl už donucen Bushův politický guru Karl Rove vystoupit v Kongresu a svědčit za zavřenými dveřmi. Jiné vyšetřování, které provádí výbor pro výzvědnou činnost Sněmovny reprezentantů, už požádalo CIA o vydání dokumentace a nyní oznámilo, že bude zkoumat zda skutečnost, že vraždicí četa CIA byla skryta před Kongresem, neporušila zákon.

Republikáni si budou stěžovat, že se proti nim vede hon na čarodějnice. Vyšetřování se zřejmě bude konat navzdory přání Baracka Obamy, který se vyjádřil, že se nechce rozptylovat minulostí a chce se soustředit na ekonomické oživení a na reformu zdravotnictví. Avšak Obama zřejmě nebude moci rozhodovat o skutečně explozivním vyšetřování, která hodlá zahájit generální prokurátor Eric Holder. Holder zvažuje, zda jmenovat mimořádného prokurátora pro zkoumání činnosti CIA od roku 2001 a soustředit se na využívání mučení při vyšetřování osob podezřívaných z terorismu. Takový prokurátor by měl právo zahájit trestní stíhání.

Obama dal najevo, že o tom, zda takové vyšetřování bude zahájeno, rozhodne Holder sám, a zprávy z minulého týdne naznačují, že se americký generální prokurátor "přiklání" k takovému řešení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.7. 2009