POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pitím až do komatu, neboli Doporučený předmět vyučování: Vliv alkoholu

20. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Více než 20 000 dětí ročně končí v Německu po přílišném pití alkoholu v nemocnici, některé dokonce upadnou do komatu. Proto se teď v Německu mluví o novém "sportu" mladých jménem "Koma-Saufen"(chlastáním až do komatu)...

Že nejen mladiství, ale taky děti někdy pijí víc alkoholu, než je zdrávo, to není nová věc a ovšem se to neděje jen v Německu. Když jsem četl ve Spiegel Online o těch až do komatu pijících dětech a mladistvých, vzpomněl jsem si na jeden krásný den na Staroměstském náměstí v Praze v 70. letech minulého století, kdy jsem s úžasem zjistil, že v Praze existuje mezi některými mladými lidmi asi skupinový přijímací rituál vypít 20 půllitrů piva, a to rychle za sebou v dost krátké době. V Německu je takové zdraví škodlivé zneužití alkoholu prý dodatečně podporováno tím, že je ta konzumace nabízena za paušální sazbu.

Ani není divu, že v takové situaci přišla Sabine Bätzingová, zástupkyně německé federální vlády pověřená akcemi proti zneužívání drog, s návrhjem, aby ve školách učitelé dětem vštěpovali, že pití až do komatu není prospěšné pro zdraví lidí a hlavně ne pro mladé lidi. Podle mého to vlastně není špatný nápad, na druhé straně by ale měly být trestány nejen ty osoby, které dětem a mladistvým prodávají nebo dávají alkohol, ale zároveň i rodiče těch dětí, kteří alkohol pijí. Vím ovšem, že se to těžko dá kontrolovat, ale alespoň v těch případech, kdy děti a mladiství se opíjejí až tak, že skončí v nemocnici, by se to provádět mělo. Nebo myslíte, že rodiče by neměli být trestáni, když jejich děti kvůli pití skončí v nemocnici, anebo dokonce předčasně v hrobě?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009