20. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2008

Immanuel Wallerstein: Obamovo vítězství? Jak bude velké? Jak dalekosáhlé?

se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Obama přesvědčivě vyhraje a ukážeme proč. Je méně jasné, co to bude vlastně znamenat. Ať to nikdo nepodceňuje: Barack Obama už přesvědčivě zvítězil. Nezískal jen nominaci Demokratické strany na prezidenta. Vyhraje s velkým náskokem samotné volby a současně s tím se značně posílí postavení demokratů v obou komorách Kongresu.

Než budeme analyzovat, jak daleko Obama půjde a bude moci jít – tj. kolik skutečné změny to bude znamenat -, musíme vysvětlit, jak reálný je jeho volební triumf.

V nekonečném konfliktu mezi Obamou a Hillary Clintonovou ukázaly jak průzkumy tak výsledky hlasování, že každý z nich má převahu u některých kategorií voličů. Obama byl silnější mezi mladými, vzdělanějšími, samozřejmě mezi Afroameričany, mezi lidmi politicky více nalevo. Zdál se být přitažlivější také pro nezávislé a voliče, kteří přešli od republikánů. Clintonová měla víc síly mezi staršími a méně vzdělanými voliči, samozřejmě ženami, Latinos a lidmi politicky více středovými.

Ve skutečnosti ovšem rozhodli superdelegáti. A ti hlasovali na zcela odlišném základě. Jsou podle všeho přesvědčeni, že Obama bude silnějším kandidátem, který dokáže zvítězit v některých tradičně republikánských oblastech. A i kdyby v těchto státech nezískal většinu, pomůže k vítězství demokratickým kandidátům do Kongresu. Je opravdu nápadné, že právě v těchto státech získal silnou podporu superdelegátů, z nichž mnozí osobně patří ke středovějším a nejméně levicově orientovaným vůdcům demokratů. Jelikož jsou superdelegáti zakořeněni ve svých místních podmínkách, říká nám to něco o politických realitách USA roku 2008.

Právě jsem dokončil analýzu, v níž se porovnává síla McCaina v jednotlivých státech, jak byla zjištěna nejnovějšími průzkumy, s Bushovými volebními výsledky roku 2004. Ve 45 z 50 států je McCain slabší, často mnohem slabší než byl Bush. Samozřejmě tam, kde Bush vyhrál velkým rozdílem, vyhraje také McCain, i když méně přesvědčivě. Ale ve státech, kde byl souboj roku 2004 těsný, nahrává vývoj Obamovi.

Navíc si musíme uvědomit, že McCain je v současnosti na vrcholu své síly. Demokratická strana se teď opětovně sjednocuje a prahne po vítězství. Obama neztratí prakticky žádná procenta tradiční podpory u žen a Židů. Celostátně zvýší procento podpory mezi Latinos a získá velké množství mladých lidí a Afroameričanů, kteří by jinak nehlasovali. Obdrží také značný počet hlasů nezávislých a republikánů zklamaných Bushem. Lidé, kteří budou hlasovat proti Obamovi, protože je Afroameričan, se už v naprosté většině chystali hlasovat pro republikány. Tuto věc už má Obama za sebou, nikoli před sebou.

Na druhé straně republikáni jsou pořád hluboce rozdělení a hodně rozmrzelí. Křesťanská pravice pořád McCainovi nevěří a zatím dělá okolky. A příliš snadno zapomínáme na zběhnutí libertariánů. Ron Paul se připravuje na boj na konventu. A ačkoli ho samozřejmě prohraje, jeho přívrženci jsou už rozladění. Jelikož do voleb půjde také Bob Barr jako kandidát Libertariánské strany, dá mu mnoho Paulových příznivců svůj hlas. Barr může být roku 2008 pro McCaina tím, čím byl Nader pro Gorea roku 2000 – může mít dost síly na to, aby mu znemožnil vítězství v několika státech. A celkově vzato, McCainovo stanovisko k propadu ekonomiky USA ho bude stát hodně podpory, se kterou počítá mezi takzvanými Reaganovými demokraty.

Jestliže analyzujeme podrobně situaci v jednotlivých státech, jediným státem, který roku 2004 volil demokraty a kde se dnes McCain zdá být konkurenceschopný je Michigan. Států, kde roku 2004 zvítězil Bush a kde je dnes konkurenceschopný Obama, je celá řada – Ohio, Indiana, Iowa, Missouri, Nové Mexico, Colorado, Virginie a možná také Nevada, Severní Karolína a Montana. Dokonce i v Mississippi si stojí tak dobře, že republikáni budou muset do tamní kampaně investovat peníze a čas. Pokud Obama vyhraje ve všech státech, kde má dobré vyhlídky, získá 310 až 330 hlasů volitelů. Stačí mu 270.

Obraz vypadá ještě lépe u voleb do Senátu, kde demokraté mohou zvítězit i v některých státech, v nichž Obama na vítězství moc nadějí nemá – například v naprosto republikánském Kentucky, kde má vážné potíže tamní senátor, vůdce republikánské menšiny v Senátě.

Co to ale všechno znamená? Obama neplánuje v politice USA nějaký revoluční zvrat. Je obklopen spoustou konvenčních demokratických politiků a poradců. Bude ale vynesen k moci vlnou nadšení pro změnu, jakou Spojené státy nezažily od zvolení Kennedyho. Je pravda, že na světové scéně toho moc nezmůže, přestože mu bude tleskat celý zbytek světa. Globální geopolitická anarchie je dnes daleko mimo kontrolu kteréhokoli amerického prezidenta.

Bude ale tlačen k provedení důležitých změn uvnitř Spojených států. Samo zvolení Afroameričana prezidentem bude samozřejmě představovat pozoruhodnou kulturní změnu a určitě bude mít značný dopad. Jeho voliči od něj budou očekávat, že v zemi zahájí něco na způsob dalšího New Dealu – zajištění zdravotní péče, restrukturalizaci daní, vytváření pracovních míst, ozdravění penzijních systémů. Kolik toho bude moci udělat, závisí částečně na globální recesi, která je v převážné míře mimo jeho vliv, ale i tak může energické vedení sehrát v jistých mezích důležitou roli. Právě to nám ukazuje příklad Roosevelta.

Největší neznámou je, jak daleko půjde v odstraňování struktur kvazipolicejního státu, které zavedl Bushův režim pod záminkou války proti terorismu. To znamená mnohem víc než jmenování lepších soudců. Znamená to revizi jak legislativy, tak politiky exekutivy a veřejné odhalení ultratajných pravidel a praktik. Jak ukazují výsledky dosažené v 70. letech, mnohé lze udělat pro to, aby byly CIA a FBI nasazeny otěže. Dnes je ale situace horší a vyžaduje víc. Dějiny možná budou posuzovat Obamu především podle toho, co udělá v této oblasti. Zatím o ní zcela mlčel.

Obama už jasně zvítězil. Jeho volba bude znamením – znamením, ne příčinou – konce kontrarevoluce světové pravice 80. let. Obama znovu oživil naději a vytvořil prostor pro pokrokovější svět. Tento prostor je ale strukturně svírán omezeními stále anarchičtějšího světosystému. Základní otázkou není, jestli Obama změní svět anebo obnoví vůdčí roli USA ve světosystému – neudělá jedno ani druhé -, ale jestli udělá vše, co bude možné, aby nám všem umožnil postoupit kupředu. I když je to méně, než by asi svět od něj očekával.

Zdroj ve všech jazycích: FERNAND BRAUDEL CENTER
Binghamton University, USA
© Immanuel Wallerstein 2007

© Immanuel Wallerstein, distribuuje Agence Global. Pokud jde o autorská práva a povolení, včetně překladů a umísťování v nekomerčních médiích, kontaktujte rights@agenceglobal.com, 1.336.686.9002 nebo 1.336.286.6606. Je povoleno stahování komentářů a jejich zasílání elektronicky nebo e-mailem třetím osobám za podmínky, že nedojde k zásahům do textu a bude zveřejněna informace o copyrightu. Autora můžete kontaktovat na immanuel.wallerstein@yale.edu.

Tyto komentáře, publikované dvakrát za měsíc, jsou zamýšleny jako reflexe současné světové scény, nahlížené ne z pohledu novinových titulků, ale z dlouhodobé perspektivy.

                 
Obsah vydání       20. 6. 2008
22. 6. 2008 Hutton: Budeme-li se spoléhat na volný trh, dojde ke katastrofě
22. 6. 2008 Vox populi Ladislav  Žák
21. 6. 2008 Británie se rozhodla realizovat ekologickou revoluci
21. 6. 2008 Nejchudší kuřáci dostanou peníze, pokud přestanou kouřit
21. 6. 2008 Mareš skončil s extremismem
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie
21. 6. 2008 Lisabonská smlouva jako test dospělosti Evropy i test odpovědnosti českých politiků Štěpán  Kotrba
21. 6. 2008 Zdánlivě banální příběh: zemřela Alexandra Berková Irena  Ryšánková
21. 6. 2008 Británie neratifikovala Lisabonskou smlouvu
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"
20. 6. 2008 Otevřený dopis Ondřeji Neffovi Jakub  Rolčík
21. 6. 2008 Na úsvitu nové doby Ladislav  Žák
21. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Obamovo vítězství? Jak bude velké? Jak dalekosáhlé? Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2008 ČR schválí zákon o nebezpečném pronásledování (stalking)
20. 6. 2008 Lze v prostředí volného trhu "rozdávat"? Jan  Hošek
20. 6. 2008 LN: Nalézání jednoduchých antisemitských receptů, aneb jaké otázky kladl redaktor Orientace Petr Zídek Alexandra  Štefanová
20. 6. 2008 Ruský generálplukovník: Rusko je ohroženo protiraketovou obranou, přerušme veškeré styky s NATO
20. 6. 2008 "Poslední fáze" boje proti rakovině?
20. 6. 2008 Stigmatizace a nálepkování všeho duchovního
21. 6. 2008 Stigma duchovně obohacujících duševních úchylek Štěpán  Kotrba
22. 6. 2008 Pohádky a mýty jsou stále s námi Jana  Ridvanová
20. 6. 2008 Neřešitelné úřední dilema Sandra  Wain
20. 6. 2008 Na počátku nebylo slovo, neboli Výmluvná podoba mozkových struktur Uwe  Ladwig
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
20. 6. 2008 Meteorit z Murchisonu není kontaminován blízkou farmou
20. 6. 2008 S australským meteoritem to není tak jasné
20. 6. 2008 Jsme v Evropě... Zdeněk  Wognar
20. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Jak skončí válka v Iráku Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2008 Zdravotnictví neomaleně podvádí Wenzel  Lischka
19. 6. 2008 Král času Jan  Stern
20. 6. 2008 Nová tvorba Jaroslava Hutky
19. 6. 2008 Společnost k zblití - "Není čas na hrdinství" Tomáš  Stýblo
19. 6. 2008 Otevřený dopis Jaroslav  Polák
18. 6. 2008 Tunelované České dráhy a jejich potěmkinovská eLiška Tomáš  Koloc
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace
18. 6. 2008 O co šlo v roce 1968: Další dokumenty Vilém  Prečan
18. 6. 2008 Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty
18. 6. 2008 Konec shromažďování a petičních stánků v Čechách Václav  Novotný
17. 6. 2008 Rotary Club: Okázalé konání dobra, kontroverzní členové, hradba mlčení Petr  Nachtmann
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Obamovo vítězství? Jak bude velké? Jak dalekosáhlé? Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Jak skončí válka v Iráku Immanuel  Wallerstein
21. 5. 2008 Wallerstein: Agenda levice pro příštích 25 let Štěpán  Steiger
4. 5. 2008 Immanuel Wallerstein: Rasa, gender a třída v americké politice: něco nového? Immanuel  Wallerstein
23. 4. 2008 Immanuel Wallerstein: Francie zpět v NATO? Doopravdy? Immanuel  Wallerstein
3. 4. 2008 Immanuel Wallerstein: "Wall Street je opravdu založen na chamtivosti" Immanuel  Wallerstein
21. 3. 2008 Immanuel Wallerstein: Když Henry Kissinger vyjádří názor Immanuel  Wallerstein
18. 2. 2008 Immanuel Wallerstein: Odejít: nejméně špatná varianta Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2008 Immanuel Wallerstein: 2008: konec neoliberální globalizace Immanuel  Wallerstein
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
4. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Čeho dosáhli zapatisté? Immanuel  Wallerstein
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein
17. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Čo chce Putin Immanuel  Wallerstein
7. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Falešné alternativy neboli mediální pasti Immanuel  Wallerstein
20. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Japonsko, Spojené státy a světoekonomika Immanuel  Wallerstein