18. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Pod americkým "bezpečnostním deštníkem" zahynulo v loňském roce 16 tisíc iráckých civilistů Podle oficiální statistiky iráckého tzv. ministerstva zdravotnictví dosáhl počet civilistů, kteří se během loňského roku stal oběťmi bombových útoků a různých dalších forem násilí, čísla 16 232. Jen za prosinec bylo ohlášeno 481 mrtvých, za listopad dokonce 2 000.

Sebevražedný útočník se odpálil mezi účastníky pohřebního obřadu za oběť exploze bomby, k níž v Bagdádu došlo před třemi dny. Výsledkem jeho útoku bylo 30 mrtvých a 38 zraněných. Při vzpomínkové slavnosti na paměť staršího bratra dvou agentů pracujících pro zpravodajské služby loutkového režimu byli v okrsku Zujuna zabiti dva zpravodajští důstojníci a několik vedoucích činitelů těchto služeb, kteří se vzpomínky účastnili spolu s rodinami.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 1. ledna 2008

Pod americkým „bezpečnostním deštníkem“ zahynulo v loňském roce 16 tisíc iráckých civilistů

Podle oficiální statistiky iráckého tzv. ministerstva zdravotnictví dosáhl počet civilistů, kteří se během loňského roku stal oběťmi bombových útoků a různých dalších forem násilí, čísla 16 232. Jen za prosinec bylo ohlášeno 481 mrtvých, za listopad dokonce 2 000.

Bagdád

Irácké tzv. ministerstvo dopravy vypracovalo plán na zřízení železnice spojující Bagdád s Teheránem. Irák má navštívit íránská delegace vedená zástupcem tamního ministra dopravy, aby projednala plán zahrnující dopravu osob, autobusů i kamionů, a dohodla také spoluúčast íránských společností na realizaci projektu. Obnoveno bylo už také pravidelné letecké spojení mezi Bagdádem a Teheránem, přerušené od irácko-íránské války.

Odpoledne se odpálil sebevražedný útočník mezi účastníky pohřebního obřadu za oběť exploze bomby, k níž v Bagdádu došlo před třemi dny. Výsledkem jeho útoku bylo 30 mrtvých a 38 zraněných.

Při vzpomínkové slavnosti na paměť staršího bratra dvou agentů pracujících pro zpravodajské služby loutkového režimu byli v okrsku Zujuna zabiti dva zpravodajští důstojníci a několik vedoucích činitelů těchto služeb, kteří se vzpomínky účastnili spolu s rodinami.

Sektářské násilí přineslo další oběti: v okrsku Rusafá byla nalezena dvě mrtvá těla, v okrsku Karach jedno.

Buhríz

Za svítání prohledali Američané spolu s loutkovými silami město. Během razie zabili jednoho člena tzv. lidového výboru a další dva zranili. Kromě toho zatkli osm policistů včetně jednoho důstojníka. Odpoledne zdejší policie oznámila zatčení velitele tzv. lidového výboru Sámira al-Ukkašího a tří jeho dalších členů obviněných ze spojení s „ozbrojenými skupinami“, tj. s al-Qá‘idou.

Ozbrojené akce

V Jathribu se dopoledne střetli ozbrojenci s loutkovou policií a silami Magháwir, zabili policistu a zranili šest osob, mezi nimi dva důstojníky. Ve vesnici Tal adh-Dhaháb kromě toho během přestřelky úplně shořelo policejní vozidlo.

Při útoku ozbrojenců na vesnici u Džalawly 120 km severovýchodně od Bagdádu byl zabit policista a čtyři místní lidé.

Večer se v Mandalí poblíž íránské hranice převrátilo vozidlo loutkové armády, když se na silnici pokoušelo vyhnout civilnímu autu. V převráceném vozidlo utrpělo osm vojáků zranění.

Ostřelování

V noci dopadly tři minometné střely na britskou základnu na letišti u Basry.

Bombové útoky

V poledne zranila bomba tři členy hlídky loutkové armády v okrsku Zab v Huwajdžá a poškodila jejich vozidlo.

Další bomba zasáhla kolem poledne policejní hlídku na jihu Fallúdže a přinejmenším jedno vozidlo poškodila. Odpoledne narazila na bombu pěší hlídka složená z amerických vojáků a loutkových policistů, procházející čtvrtí Džubajl v západní části města. Tady byl zraněn jeden voják a dva policisté.

Středa 2. ledna 2008

Bagdád

Večer se příslušníci loutkové policie pokusili proniknout do domu člena kolaborantské policie tzv. rady spásy poblíž mešity Abú Hanífy v A‘zamíji. Mezi oběma policiemi došlo k přestřelce, která pokračovala až dlouho do noci.

V okrscích Karach a Rusafá byla nalezena další tři těla.

Ba‘qúba

V okrsku Džadída se krátce po poledni odpálila sebevražedná útočnice u kontrolního stanoviště policie tzv. rady spásy. Výbuch zabil deset a zranil 17 lidí, většinou policistů

Hillá

Příslušníci loutkové armády zatkli v okrsku Hamza na jihozápadě města velitele Mahdího armády Alího Ammará a obvinili ho z vražd, únosů a znásilňování.

Mosul

Irácká tisková agentura Yaqen oznámila, že američtí vojáci zatkli Qajsara Sa‘diho, příslušníka tzv. Irácké národní gardy, který 26. prosince při razii ve čtvrti Qajjará prováděné americkými vojáky a iráckou loutkovou armádou zastřelil tři americké vojáky včetně kapitána. Při střelbě byl zraněn také tlumočník. Americký voják totiž začal tlouct a kopat těhotnou Iráčanku, což iráckého vojáka, který z této čtvrti pocházel, přimělo k zásahu.

Zprávu o události přinesl také libanonský list al-Achbár s tím, že na zdech mosulských domů se objevily nápisy „Dobře jsi udělal, Qajsare“ a lidé rozdávali letáky se stejným textem.

Irbíl

Velitel zdejší policie Abd al-Cháliq Tal‘at oznámil na tiskové konferenci, že skupina sedmi lidí, mezi nimiž byl jeden policista, plánovala atentát na něho s použitím vesty s výbušninou. Byla však před měsícem před uskutečněním akce zatčena a vyšetřování bylo v těchto dnech dokončeno.

Karbalá

Loutková policie zatkla velitele mahdistické milice Fu‘áda al-Karítího. Ten se údajně přiznal k odpovědnosti za řadu atentátů, k nimž došlo v Díwáníji a okolí podle příkazů íránských Brigád al-Quds.

Basra

V okrsku Ibla 8 km severně od Basry začalo střílet pět ozbrojenců z jedoucího auta na skupinu civilistů, z nichž dva zranili. Kromě toho policie střežící kanál Šatt al-Arab oznámila, za na sběrné skládce východně od Basry bylo nalezeno 25 ručních granátů.

Ozbrojené akce

Ozbrojenci patřící k jedné z vládních šíitských stran zaútočili na policejní stanici Salam u Baládu, kde zabili jednoho a zranili devět policistů včetně podplukovníka. Po chvíli dorazily policejní posily, které zabily 15 útočníků a minimálně deset zajali. Během boje shořela tři policejní vozidla.

Ve čtvrti Núr na východě Mosulu přepadli ozbrojenci policejní hlídku a zranili dva policisty. Odpoledne došlo ve čtvrti Mitháq rovněž ve východní části města k téměř hodinovému boji mezi ozbrojenci a další policejní hlídkou, v němž byl zabit kapitán a zraněni další dva policisté. Američané oznámili, že u letiště na jejich základně v mosulské čtvrti Qajjará byl jeden jejich voják zabit při „nebojovém incidentu“.

Bombové útoky

Dopoledne došlo na dálnici mezi Ba‘qúbou a Miqdádíjí u vesnice Rukuba k explozi bomby, která zničila americké obrněné vozidlo.

Ve čtvrti Ba‘th na východě Mosulu zasáhla bomba policejní hlídku a zranila jednoho z policistů.

V Túz Churmátú zasáhl výbuch bomby auto velitele pohotovostních policejních sil podplukovníka Subhího Abd al-Karíma jedoucího do Kirkúku. Podplukovník však útok přežil a policie pak v blízké vesnici Bú Talhá zatkla čtyři ozbrojence a pět „podezřelých“.

Odpoledne poškodil výbuch bomby americké Humvee v Husajníji na severu Bagdádu.

Večer najelo na bombu americké obrněné vozidlo v okrsku Ilm u Sámarrá. Exploze vozidlo úplně zničila, pravděpodobně i s posádkou.

Čtvrtek 3. ledna 2008

Rutba

Večer vyhlásila policie ve městě zákaz vycházení, protože údajně získala informace, že do města pronikli ozbrojenci.

Bagdád

Boje mezi tzv. iráckou národní gardou a policií tzv. rady spásy pokračovaly v A‘zamíji během celé noci a přenesly se i do sousedních okrsků. V okrsku Sálich byla přitom napadena americká hlídka a její dva členové zabiti. Američané pak okrsek uzavřeli a začali ho prohledávat.

Časně ráno explodovala plastická bomba u automobilu poslance tzv. parlamentu Faláha Hasana Šanšala před jeho domem v Madínat as-Sadr. Auto bylo zcela zničeno, poslancův dům poškozen; vzhledem k časné ranní době nebyl nikdo zraněn ani zabit.

Další bomba vybuchla dopoledne u domu člena strany Dawa v Zafaraníji, zabila tam dvě osoby a pět zranila. Dům politika, jehož jméno policie neuvedla, byl poškozen.

V okrscích Karach a Rusafá byli nalezeni další tři mrtví.

Nadžaf

Výsadek amerických speciálních sil začal ve 3:00 prohledávat čtvrť Rahma na severu města, v níž žije převážně chudina. Podle sdělení policie vojáci během razie dva lidi zabili, tři zranili a dalších 13 zatkli. Zatčené obvinili z členství v Mahdího armádě. Později byl ze čtvrti slyšet silný výbuch; vojáci patrně donutili některého ze zajatců prozradit úkryt skladu zbraní.

Mosul

Exploze auta zasáhla na tržišti Ma‘aš v Mosulu kolonu velitele talafárské policie brigádního generála Ibráhíma al-Džabbúrího, jenž se z hlavního města provincie vracel do Tal Afáru. Výbuch poškodil několik aut z kolony, generál sám však zůstal nezraněn.

Pozdě večer explodovala bomba v blízkosti americké hlídky procházející uzavřeným tržištěm v jiné části města. Vojáci začali kolem sebe bezhlavě střílet, zabili muže se dvěma dětmi a další čtyři lidi zranili.

Ozbrojené akce

Při útoku povstalců na policejní hlídku byl v Tikrítu zabit důstojník a zraněno šest dalších osob, mezi nimi velitel policie okrsku Salam a jiní tři důstojníci.

Večer přepadli povstalci u Habbáníje konvoj civilních kamionů mířící se zásobami na tamní americkou základnu, dva kamiony zapálili a další tři značně poškodili.

Američané oznámili smrt svých dvou vojáků, kteří zahynuli při bojových operacích v provincii Dijála. Třetí voják byl přitom zraněn.

Ostřelování

V 18:30 zasáhla minometná střela policejní stanici v mosulské čtvrti Adan, usmrtila tři policisty a čtyři zranila.

Bombové útoky

V 8:30 došlo na hlavní ulici Ámiríjat al-Fallúdža k explozi bomby, kterou se američtí vojáci snažili zneškodnit. Jeden z nich utrpěl zranění.

V Nu‘ajríji na severovýchodě Bagdádu zničila ráno exploze bomby obrněné vozidlo americké hlídky.

V poledne narazila na bombu policejní hlídka ve čtvrti Ta‘mím na jihu Fallúdže.

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka, jehož na pěší hlídce v Zanbaraníji na jihu Bagdádu zabila bomba.

Pátek 4. ledna 2008

Fallúdža

Příslušníci kmene žijícího v Karmě vytvořili první oddíl policie tzv. rady spásy v oblasti. Její velitel Mušhín Abbás al-Džumajlí prohlásil, že jsou připraveni chránit město a vyzval všechny uprchlíky z oblasti k návratu.

Bagdád

Americká armáda oznámila nález skladu zbraní patřícího Mahdího armádě ve čtvrti Ámil. Ve skladu bylo údajně šest bomb připravených k použití a spousta výbušnin. Čtvrť patří mezi bašty mahdistů.

Po dvou nocích bojů mezi sunnitskou policií tzv. rady spásy a šíitskou tzv. národní gardou v A‘zamíji se velitel a ostatní členové samozvané policie rozhodli rezignovat. Do služby jsou ochotni se vrátit pouze v případě, že jim bude zajištěna bezpečnost a do čtvrti už nebudou zasahovat loutkové síly, tvořené většinou šíity.

Miqdádíja

Časně ráno provedli američtí vojáci výsadek ve čtvrti Askarí na východě města. Během razie pak sebrali čtyři muže, mezi nimi důstojníka loutkové policie a současně velitele tzv. lidového výboru Alího Hamada at-Tamímího. Jde o plukovníka bývalé irácké armády, jehož Američané navíc podezírají z příslušnosti k mahdistům.

Mosul

Generál Chazradží, velitel 2. divize loutkové armády umístěné v Mosulu prohlásil, že Qajsar Sa‘di, který zastřelil dva (!) americké vojáky, byl členem ozbrojené skupiny, která se infiltrovala do spojených irácko-amerických sil. Když se společná americko-irácká hlídka stala terčem palby ozbrojenců, zahájil voják střelbu na americké vojáky. Americká strana současně popřela, že by její vojáci sexuálně obtěžovali iráckou dívku, neboť na místě incidentu nebyli žádní civilisté. Podle sdělení iráckých činitelů byli další tři Američané při střelbě zraněni.

Ostřelování

Za úsvitu dopadlo několik raket Kaťuša na ranvej letiště u Basry. Podle britského mluvčího nedošlo ani tentokrát k žádným škodám, žádná z raket nezasáhla vrtulník loutkových sil, stojící na ranveji.

Bombové útoky

Časně ráno zasáhl výbuch dvou bomb v Mušáhadě auto důstojníka policie tzv. rady spásy Adnána Qajse Fawzího a na místě ho usmrtil. Policie oznámila, že útok pravděpodobně spáchali příslušníci al-Qá‘idy.

Desítky obyvatel čtvrti Wahda demonstrovaly v ulicích proti americké armádě, která během razie v okrsku Hurríja zabila v noci před očima rodiny jednoho civilistu a sebrala dalších devět lidí. Demonstranti pochodovali k sídlu městské rady, žádali zastavení razií, okamžité propuštění zatčených a vyplacení náhrady rodině oběti.

Odpoledne zapálil výbuch bomby na bagdádské ulici Palestina americké obrněné vozidlo. Oheň zničil také civilní auto a zranil šest civilistů; o amerických ztrátách nebyly k dispozici informace.

V 19:00 explodovala u policejního kontrolního stanoviště na severu města Amára cisterna. Způsobila mohutný požár, v němž uhořeli dva policisté. Celkový rozsah ztrát nebyl zatím zjištěn, prudký požár se dlouho nedařilo uhasit.

Sobota 5. ledna 2008

Chálidíja

Američtí vojáci zasáhli střelbou auto, které se podle jejich názoru přiblížilo příliš blízko k jejich hlídce. V poškozeném autě byl jeden muž zabit a druhý těžce zraněn. Jeden ze svědků střelby uvedl, že lidé se amerických hlídek bojí, protože procházejí ulicemi a uličkami a beztrestně střílejí po civilistech, kteří se k nim trochu přiblíží.

Bagdád

Ráno dopadly čtyři minometné střely do bagdádské A‘zamíje; tři z nich zasáhly štáb policie tzv. rady spásy, kde zranily tři policisty a civilistu. Čtvrtá střela dopadla poblíž dívčí střední školy.

Tentokrát ohlásilo tzv. ministerstvo vnitra nález 12 mrtvých obětí sektářského násilí na několika místech města. Všichni byli zastřeleni.

Mosul

Objevila se další oficiální verze událostí z 26. prosince: Podle Američanů je motivace útoku Qajsara Sa‘diho stále „neznámá“. Sa‘di pracoval pro „ozbrojenou skupinu“, jejíž jméno ale nikdo neuvedl; zatčeni byli ještě dva další iráčtí vojáci pro „spojení s incidentem“.

Ozbrojené akce

U Fallúdže zastřelili ozbrojenci člena irácké rady kmenových vůdců šajcha Ursána az-Zawbí‘iho, který se vracel do svého domu v Chán Darrí východně od města.

V Túz Churmátú se americká hlídka stala terčem palby, na niž odpověděla divokou střelbou kolem sebe. Ta zasáhla a usmrtila Ahmada Kázima, zaměstnance tikrítských komunikací.

V Naft Chana u Chanaqínu 180 km severovýchodně od Bagdád zabili neznámí ozbrojenci střelbou muže a těžce zranili jeho syna.

Ostřelování

V poledne ostřelovali povstalci minometnými střelami americko-iráckou základnu v Thartharu severně od Ramádí.

Večer zasáhly čtyři minometné střely budovu amerického konzulátu v bývalém turistickém hotelu v Hillá. Američané na útok odpověděli palbou na okrsek Šáwí vzdálený asi 3 km.

Bombové útoky

U Isháqí 110 km severně od Bagdádu zničil výbuch bomby americké Humvee, v němž jednoho vojáka usmrtil a tři zranil.

Exploze bomby poblíž kontrolního stanoviště na hlavní silnici v oblasti Sa‘díja 105 km severovýchodně od Bagdádu zasáhla automobil Kia a zabila sedm civilistů.

Odpoledne bylo sedm civilistů zraněno explozí bomby pod mikrobusem Kia v Durá jižně od Bagdádu.

Večer zasáhl ve čtvrti Sukkar na severovýchodě Mosulu výbuch bomby americkou hlídku; vojáci na oplátku střelbou usmrtili jednoho civilistu a druhého zranili.

Američané oznámili, že dva jejich vojáky usmrtily v Iráku bomby; u jednoho bylo pouze uvedeno, že k tomu došlo v provincii Dijála, u druhého ani to. Se zpožděním také přiznali smrt dalšího vojáka, jehož 2. ledna usmrtil v Iráku výbuch bomby. .

Loutkový režim dostane obrněná vozidla pro boj proti vlastním lidem

Tzv. ministerstvo obrany oznámilo, že loutkové ozbrojené síly obdrží na základě dohody od aliance NATO 110 obrněných vozidel. Společně s nimi do Iráku dorazí vojenští technici, aby zacvičili loutkové vojáky v používání vozidel v boji.

Neděle 6. ledna 2008

Bagdád

V průběhu oslav Dne irácké armády se v okrsku Karradá v úřadovně nevládní organizace, která pořádala při této příležitosti párty, odpálil muž přímo mezi hosty, jimiž byli vysoce postavení důstojníci a představitelé režimu. Devět osob výbuch usmrtil a 17 zranil.

V okrsku Ša‘b na severovýchodě města byl dopoledne zastřelen činitel tzv. lidového výboru.

Po městě bylo během dne nalezeno šest mrtvých těl.

Bajdží

Američtí vojáci začali společně s loutkovou policií hlídkovat na zdejším tržišti. V posledních týdnech utrpěli Američané značné ztráty, kterým se tímto opatřením snaží předejít.

Mosul

Krátce po poledni explodovala ve čtvrti Muhandisín bomba u kostela sv. Pavla. Poškodila vnější zeď, rozbila skla v oknech, ale nezpůsobila žádné vážnější zranění.

O něco později vybuchlo u vchodu do kostela Panny Marie ve čtvrti Šuháda auto. Kromě rozbitých oken a čtyř poškozených aut výbuch zranil čtyři lidi.

K třetí explozi došlo u vchodu do katolického kostela v mosulské Džadídě. Ani tady nezpůsobila nálož v malé plynové bombě postavené u dveří kostela žádné zranění.

K útokům došlo v den, kdy ortodoxní křesťané slaví vánoce.

Ba‘šiqa

Zdejší rafinérii vzdálenou asi 30 km na severovýchod od Mosulu úplně zničil mohutný požár. Nebylo zatím jasno, zda oheň vypukl náhodou nebyl byl dílem útoku; na jeho likvidaci se podílela armáda spolu s civilního hasičskými jednotkami.

Ozbrojené akce

Za svítání se v Dawru u Tikrítu poblíž domu Izzata Ibráhíma ad-Dúrího střetli američtí vojáci s povstalci, kteří zasáhli americkou hlídku a zneškodnili jedno vozidlo. Poté došlo k boji, během něhož bomba zasáhla další hlídku.

V Mosulu došlo ráno k boji mezi policií tzv. rady probuzení a loutkovou armádou na jedné a příslušníky al-Qá‘idy na druhé straně, v němž byl jeden ze členů této organizace zabit a sedm zraněno. Kromě toho byl údajně ve vesnici Ta‘awun jihovýchodně od Mosulu nalezen další sklad zbraní, v němž bylo několik minometných střel a velké množství min a granátů RPG a který měl patřit al-Qá‘idě.

V mosulské Džadídě přepadli ozbrojenci policejní stanici, kde zabili jednoho a zranili tři policisty.

Ostřelování

Americká základna východně od Fallúdže se stala terčem silné minometné palby. Z prostoru základny bylo slyšet pět mohutných explozí, které jí otřásly.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby na jihu Kirkúku policejní hlídku, zničil vozidlo a těžce zranil tři policisty.

Ve čtvrti Qáhira ve východním Bagdádu usmrtila v poledne exploze auta tři osoby, mezi nimi jednoho policistu. V okrsku Nahda rovněž na východě města vybuchla odpoledne bomba v prodejně aut, kde zabila jednu a zranila čtyři osoby. Američané přiznali, že během bojové operace na území Bagdádu zasáhla jejich vojáky exploze bomby, která jednoho usmrtila a tři zranila.

Podle oznámení americké armády zabil výbuch bomby jižně od Bagdádu v noci jednoho jejího vojáka z pěší hlídky.

Pondělí 7. ledna 2008

Bagdád

Američtí vojáci prohledali dopoledne budovu ministerstva zdravotnictví na náměstí Adan, rozbíjeli tu okna i dveře a rabovali.

V A‘zamíji se v 11:00 odpálil muž u vchodu do štábu kolaborantské policie tzv. rady spásy (zřízeného v zabraném objektu sunnitské nadace). Vzápětí nato najel do policistů shromážděných na místě výbuchu další útočník autem. Obě exploze usmrtily 14 a zranily 26 lidí; mezi mrtvými byl velitel a‘zamíjské policie tzv. rady spásy plukovník Rijád as-Samarrá‘í se synem a pěti strážci.

Odpoledne vpadli američtí vojáci do domu šajcha Abd al-Iláha Abd al-Mun‘íma al-Hítího, imáma mešity ve čtvrti Džihád, sebrali tři jeho syny, ukradli peníze určené pro sirotky a chudé rodiny, mobilní telefony a počítače a nakonec zničili veškerý nábytek a rozmlátili dveře. Poté prohledali i okolní domy, kde si počínali podobně a sebrali dalších sedm lidí.

Do kontrolního stanoviště policie tzv. rady spásy najel odpoledne na severu Bagdádu autem sebevražedný útočník, zabil dva kolaboranty a zranil čtyři.

Večer zajali ozbrojenci na kontrolním stanovišti v severovýchodním okrsku Ša‘b osm z deseti přítomných členů policie tzv. rady spásy a v pěti autech je odvezli pryč.

Tentokrát se našlo sedm mrtvých těl: čtyři v okrsku Karach a tři v Rusafá.

Bajdží

Odpoledne vypukl ve zdejší ropné rafinérii obrovský požár, který se velmi rychle rozšířil, takže se hasičské vozy dlouho nebyly schopny dostat k jeho ohnisku. Podle novinářů tu bylo nejméně deset hasičských vozů. Podle prvních zpráv si oheň vyžádal život jednoho zaměstnance a minimálně 15 utrpělo zranění.

Ba‘qúba

Uprostřed skupiny loutkových policistů a sil tzv. rady spásy se odpálil muž a zabil či zranil řadu policistů a kolaborantů.

Ozbrojené akce

V Tikrítu zasáhl ráno povstalecký ostřelovač americkou pěší hlídku a dva vojáky výstřely usmrtil.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka při střelbě v Salmán Páku.

Bombové útoky

U Šaruqatu 250 km severně od Bagdádu zničila ráno bomba Humvee americké hlídky a zranila jeho posádku.

Exploze bomby, která v Mosulu zasáhla auto plukovníka Mu‘ajjáda Muhammada z policejního ředitelství, auto úplně zničila a poškodila i okolní domy. Zda byl plukovník v autě, však zpráva neuvádí.

Na bagdádské ulici Sina‘íja v jižní části města usmrtil výbuch bomby umístěné v pojízdném prodejním stánku tři lidi a 16 zranil. Další exploze na Husajnově náměstí rovněž na jihu Bagdádu zranila dva policisty a civilistu.

V Baghdádí zabil výbuch bomby u kontrolního stanoviště čtyři kolaboranty z tzv. rady spásy a tři další zranil.

Úterý 8. ledna 2008

Bagdád

Během dne došlo na území Bagdádu ke třem atentátům. Obětí jednoho se stal v Za‘faraníji důstojník Muhammad Katí z tzv. ministerstva vnitra. V okrsku Mansúr zastřelili ozbrojenci zástupce ředitele daňového úřadu, v Jarmúku pak bomba usmrtila předsedu místní rady Sáliha Mansúra a zranila dva civilisty.

V okrsku Karach objevila policie tři mrtvé, v okrsku Rusafá další dva.

Bajdží

Výkonný generální ředitel zdejší rafinérie oznámil, že jeho podnik byl nucen následkem rozsáhlého požáru, který zničil zařízení na výrobu plynu, zastavit provoz. K poruchám podle něho došlo v částech, zbudovaných nedokonale v roce 2002 místními dodavateli (ostatní části rafinérie postavili Japonci). Ty proto působily neustálé problémy, které byly dosud vždy řešeny jen prozatímně. Požár způsobil smrt jednoho z inženýrů a lehké popáleniny 50 zaměstnanců.

Madá‘in

Muž převlečený za ženu odpálil na sobě odpoledne vestu s výbušninou u kontrolního stanoviště sil Magháwir, zabil jednoho a zranil dva vojáky a dva náhodné chodce.

Rovněž odpoledne dopadlo několik minometných střel do obytné čtvrti města, kde poškodily několik domů a zranily dvě osoby.

Miqdádíja

Během noci americká letadla ostřelovala a bombardovala pole kolem vesnic Bazul, Chajláníja, Tawakkul a Wuluš. Za rozednění pak američtí výsadkáři obklíčili vesnici Hambas ležící severně od města; k celé akci došlo na základě informací, podle nichž se v okolním prostoru měli objevit ozbrojenci al-Qá‘idy. Všechny silnice v oblasti uzavřely americké síly obrněnými vozidly doprovázenými ve vzduchu vrtulníky.

Kút

Vojáci z kolony loutkové armády zahájili divokou střelbu na auto s právníkem Ra‘dem al-A‘radžím, které se na severním okraji města při jízdě příliš ke koloně přiblížilo. Vážně zraněný právník zemřel po převozu do nemocnice.

Ozbrojené akce

Ráno přepadli povstalci u Chálisu policejní hlídku, zabili jednoho policistu a zranili jednoho člena tzv. lidového výboru.

V Huwajdžá zastřelili ozbrojenci důstojníka loutkové armády spolu s jeho otcem a matkou.

Podle oznámení americké armády byli tři její vojáci zabiti během vojenské operace proti povstalcům v provincii Saláh ad-dín a dva další současně zraněni.

Bombový útok

V Tikrítu zranil výbuch bomby deset příslušníků loutkové armády.

Středa 9. ledna 2008

Fallúdža

Americké a loutkové síly uzavřely ráno přístupy do města, aby se tam mohla konat oslava Dne policie. Průvod policistů prošel městem od západní brány do středu města, kde proběhla vlastní oslava za účasti guvernéra Sa‘da Awwáda a předsedy loutkové městské rady šajcha Hamída al-Hášima. Rodiny policistů i někteří policisté obdrželi při slavnosti peníze a dary.

Bagdád

A‘zamíjská policie tzv. rady spásy napadla odpoledne na svém kontrolním stanovišti dvě ženy a donutila je sundat šátky a obnažit hlavy.

Na několika místech města byly nalezeny tři oběti sektářského násilí. Jejich ostatky vykazovaly stopy násilí.

Balád

Podle řady svědků sestřelili povstalci jižně od města bezpilotní špionážní letoun, se vší pravděpodobností americký. Kus vraku pak naložili na auto a odvezli, přičemž na oslavu úspěchu stříleli do vzduchu.

Kirkúk

Dvě auta explodovala u zdejších křesťanských chrámů, kostela Panny Marie a u chaldejského kostela v centru města. Podle svědků i policie nedošlo k žádným zraněním ani škodám.

Ozbrojené akce

Ráno vhodili ozbrojenci v Hillá ruční granát do domu člena ředitelství sil civilní obrany tzv. ministerstva vnitra. V poškozeném domě byl jeden člen rodiny zraněn.

V okrsku Jabísat na jihozápadě Mosulu došlo dopoledne ke srážce mezi ozbrojenci na jedné a americkými a loutkovými vojáky na druhé straně. Podle mluvčího loutkové armády v boji shořelo auto útočníků; jiné údaje nesdělil. U jezera na jihu Mosulu došlo dopoledne ke srážce policie tzv. rady spásy se členy al-Qá‘idy. Podle sdělení šajcha Júnuse al-.Hamdaního, zakladatele této kolaborantské policie, byly jeho početné sily v boji odraženy. Ve čtvrti Intisar na východě města bylo nalezeno mrtvé tělo policistky.

Odpoledne zaútočili v Sámarrá povstalci na štáb americké armády a sil Magháwir. Podle očitých svědectví ostřelovali budovu z lehkých a těžkých zbraní; přesnější informace však nebyly k dispozici.

Jak oznámili Američané, bylo během operace v provincii Dijála šest jejich vojáků zabito, když vstoupili do domu, který vzápětí nato vyletěl do vzduchu. Další čtyři vojáci byli současně zraněni.

Ostřelování

Za úsvitu vypálili povstalci dvě rakety Grad na americko-iráckou základnu v Habbáníji.

Osm minometných střel dopadlo dopoledne na policejní stanici ve čtvrtích Fajsalíja a Sumar na severovýchodě Mosulu. Podle policie byly při útoku zraněny čtyři osoby, mezi nimi jedna žena.

Večer dopadla minometná střela na americkou základnu na kirkúckém letišti.

Bombové útoky

V severovýchodní části Mosulu ráno bomba zasáhla americkou vojenskou kolonu; vojáci místo výbuchu jako obvykle okamžitě uzavřeli, takže nebylo možno zjistit jeho následky.

V Rijádu jižně od Kirkúku ráno zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády a čtyři vojáky zranil.

V poledne se terčem dálkově odpálené bomby stala na hlavní ulici okrsku Abú Tamár v Chálisu policie tzv. rady spásy, jejíž tři příslušníci byli zabiti a dva zraněni.

Na bagdádské ulici Palestina a v okrsku Qanat na východě města najely na bomby dvě americké hlídky; o jejich ztrátách ale nebylo možno získat informace.

Čtvrtek 10. ledna 2008

Chálidíja

Američané oznámili, že nedaleko města zajali časně ráno vůdce a šajcha kmene Karábila Hadždže Ibráhíma Ahmada Alího spolu s pěti jeho syny. Podle svědka se americké razie účastnil velký počet vojáků s 20 Humvee doprovázenými letouny. Šajcha Ibráhíma odvezli vojáci na svou základnu v Habbáníji.

Bagdád

Spojené státy oznámily, že jejich letadla během deseti minut shodila 38 dvacetitunových bomb na více než 40 cílů na jižním okraji Bagdádu. Dva bombardéry B-1 a čtyři bojové letouny F-16 bombardovaly tři oblasti západně od Arab Džabbúr v rámci operace proti al-Qá‘idě, zahájené počátkem týdne. Jde o zemědělskou oblast s řadou palmových hájů, které mohou bojovníkům poskytovat dobrý úkryt; je proto častým cílem útoků amerických a loutkových sil.

Rada ulamá odsoudila tento barbarský útok na civilisty, který způsobil smrt desítek nevinných lidí včetně žen, dětí a starců a řadu dalších zranil. „Tento zločin jasně dokazuje celému světu ohavnost těch, kdo ho spáchali. Dokazuje, že je vůbec nezajímají lidské životy a nedbají o čest a úctu, jaká podle všech Bohem inspirovaných náboženství náleží lidským bytostem.. Rada ulamá odsuzuje tento zločin a činí za něj plně odpovědné okupanty a současnou vládu. Domnívá se, že jsou to oni, na koho se hodí popis teroristů v plném smyslu toho slova. Rada vyzývá mezinárodní společenství, Ligu arabských států a všechny světové organizace lidských práv, aby nemlčely a postavily se proti zločincům, kteří spáchali tyto činy.“

Policie oznámila nález dvou mrtvých těl v okrsku Karach a jednoho v okrsku Baladíjat.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Sa‘dún došlo ráno k výbuchu bomby, který nezpůsobil žádné škody. Když se však na místo dostavili policisté a vojáci, explodovala poblíž druhá bomba, zabila tři příslušníky loutkových sil a dalších 11 zranila.

V Rašadu 25 km jižně od Kirkúku dopoledne zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády, zabil dva vojáky a zranil důstojníka.

Krátce po poledni zasáhla v bagdádské čtvrti Bunuk bomba americkou hlídku a zničila Humvee, v němž dva vojáky zabila a třetího zranila. Večer explodovalo na ulici Palestina v centru města auto, jež zabilo jednu a zranilo čtyři osoby.

Odpoledne zranila exploze bomby u hlavního vjezdu do města Džalawla 120 km severovýchodně od Bagdádu muže a ženu.

V Hibhibu jižně od Chálisu narazila na bombu policejní hlídka, z niž byl jeden policista zraněn.

V mosulských čtvrtích Dubbat a Wahda došlo ke třem bombovým explozím, při nichž bylo usmrceno jedno dítě a čtyři další osoby zraněny.

Pátek 11. ledna 2008

Chálidíja

Loutková policie spolu s policií tzv. rady spásy zahájila s rozedněním razii ve městě, při níž konfiskovala místním lidem kalašnikovy tak, aby v každé domácnosti zůstala pro účely obrany jen jedna zbraň. Šest místních lidí bylo v průběhu razie zatčeno. Přede dvěma dny byl v Chálidíji údajně zatčen místní velitel al-Qá‘idy.

Bagdád

Za rozednění zahájili Američané razii v Hurríji na severu Bagdádu, prohledali několik domů a mešitu a sebrali několik lidí. Přitom se střetli s povstalci, ale půlhodinová přestřelka se údajně obešla na obou stranách beze ztrát. Hurríja je centrem aktivit mahdistů, kteří před časem vyhnali odtud řadu obyvatel jiných vyznání.

Odbojová koalice Fronta džihádu a změny vydala prohlášení, jímž odsoudila americké bombardování civilistů v Arab Džabbúr předchozího dne. Útok podle prohlášení dokázal, že americký okupant rozumí jen řeči zbraní, a pouze posílil rozhodnutí povstalců pokračovat v cestě džihádu a odporu.

Ve čtvrti Sajjidíja, kterou po čtyři dny blokovaly loutkové síly, sebrali vojáci během blokády 75 obyvatel a zapálili několik opuštěných domů, které patřily odpůrcům americké okupace.

Večer se ve čtvrti Ghádir na východě města odpálil muž v autě nedaleko pekařské dílny. Výbuch tam usmrtil čtyři osoby a 12 zranil.

V okrsku Karach byli nalezeni dva mrtví, ve čtvrti Sarah jeden; všichni byli zastřeleni.

Miqdádíja

Američané propustili velitele zdejších mahdistů Alího Hamada at-Tamímího, jehož spolu s dalšími čtyřmi osobami zatkli při razii v pátek 4. ledna a obvinili jej z vražd, únosů a vyhánění lidí z jejich domovů.

Kirkúk

Podle oznámení zdejší policie vtrhli neznámí ozbrojenci do sídla tzv. Dělnické komunistické strany Iráku, kde nejprve mučili a pak zastřelili člena této strany, Músu Husajna Hasana. Tato strana, založená v roce 1993, prohlašuje většinu komunistických stran světa za „nacionalistické“ a „buržoazní“ a tvrdí, že „koncem 20. let byl v SSSR vytvořen buržoazní režim“. Strana bojuje proti arabskému nacionalismu a iráckému patriotismu, současně však vyzývá k vytvoření nezávislého kurdského státu na severu Iráku, k němuž chce připojit i Kirkúk s okolními ropnými zásobami.

Ozbrojené akce

Dva ozbrojenci na motocyklu zasáhli v noci dva policisty stojící na stráži u fakultní nemocnice v centru Basry. Jeden z policistů byl na místě mrtev, druhý utrpěl zranění.

Údajně při „nebojových incidentech“ zemřeli dva američtí vojáci v provincii Anbár.

Ostřelování

Značný počet minometných střel dopadl časně ráno na americkou základnu u Tikrítu, kde zanechaly vážné škody.

Čtyři střely ráže 120 mm zasáhly dopoledne americkou základnu v Habbáníji.

Odpoledne způsobily tři minometné střely exploze na americké základně ležící 5 km východně od Fallúdže.

Bombový útok

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že bomba odpálená jejich členy v západní části Bagdádu zcela zničila americké Humvee a usmrtila nebo zranila celou jeho posádku.

Sobota 12. ledna 2008

Fallúdža

Severně od města začala v 16:00 americká hlídka střílet po civilním autu, které se k ní podle názoru vojáků příliš přiblížilo. Jeho řidiče palba usmrtila; vojáci pak auto prohledali, žádné zbraně však samozřejmě nenašli.

Bagdád

Obyvatelé Arab Džabbúr prohlásili tvrzení Američanů, že při bombardování jejich domů byly „zabity desítky ozbrojenců“ za zcela nepravdivé. Bomby naopak zasáhly domy, v nichž byly většinou ženy s dětmi; v jednom z nich tak zahynula celá desetičlenná rodina. V troskách přitom nadále zůstává nezjištěný počet dalších obětí. Po půl hodiny trvajícím bombardování celou oblast uzavřely desítky amerických obrněných vozidel a Humvee se stovkami vojáků, takže obyvatelé nemohli dělat nic, ani vyhrabávat z trosek mrtvé a raněné. Podle svědků šlo o chladnokrevný masakr nevinných obětí a za trestuhodné považují mlčení bagdádského režimu k tak barbarskému činu.

Ve čtvrti Zujuna našla policie jedno mrtvé tělo; další bylo objeveno v Durá jižně od Bagdádu.

Túz Churmátú

Skupina neznámých ozbrojenců vtrhla večer do blízké vesnice, kde povraždila pět členů jedné rodiny.

Miqdádíja

V odpoledních hodinách provedly americké a loutkové síly rozsáhlou operaci v okolí města.

Díwáníja

Loutkové síly zatkly při razii v jeho domě ve čtvrti Iskan muftího mahdistů operujících ve městě Huwajna al-Qásira. Qásir vydával soudní rozhodnutí, jimiž povoloval zabíjení loutkových policistů a dalších činitelů loutkového režimu ve městě.

Ozbrojené akce

Při operaci amerických a loutkových vojáků byli na severu provincie Bábil zraněni dva američtí vojáci a jeden příslušník loutkových sil.

Při útoku na dům ve vesnici Dawúdíja u Dulu‘íje byl zabit muž a jeho syn, oba policisté tzv. rady spásy. Při útoku na další dům v téže vesnici byl zabit podplukovník Zijád Ibráhím, příslušník bývalé irácké armády, se svým synem.

V mosulské Džadídě rozšiřovali ozbrojenci letáky, v nichž vyhrožovali vyhozením místní policejní stanice do povětří. Vzápětí nato došlo k jejich útoku na stanici, který se však policistům podařilo odrazit.

Bombové útoky

V Miqdádíji zranila exploze auta u kontrolního stanoviště čtyři policisty.

Policejní hlídku zasáhla na severu Mosulu bomba, jež zranila jednoho policistu. Severozápadně od Mosulu vhodili neznámí útočníci do vzduchu tři stožáry vysokého napětí.

Na náměstí Muzaffar v bagdádském Madínat as-Sadr zasáhla jedna bomba americkou hlídku; Američané jako obvykle okolí výbuchu okamžitě uzavřeli, aby nebylo možno zjistit jeho následky. Další dvě bomby explodovaly v tomtéž okrsku na náměstí Bejrút, kde zranily dvě osoby a poškodily několik obchodů.

Při explozi bomby pod americkým vojenským vozidlem byl v provincii Ninwa zabit jeden americký voják a čtyři další zraněni.

Neděle 13. ledna 2008

Bagdád

Americké síly uzavřely čtvrť Ur, nijak však zákaz vycházení nezveřejnily. Když šíitský duchovní šajch Chidr ar-Rimáhí z úřadu šíitských představitelů v Nadžafu vyšel na ulici, Američané ho bez výstrahy zastřelili.

Ani tento den se neobešel bez nálezu mrtvých těl: tři z nich ležela v okrsku Karach, tělo ženy pak bylo nalezeno ve čtvrti Bunuk v Rusafá.

Miqdádíja

Po Arab Džabbúr spáchali Američané další brutální zločin: jejich dělostřelectvo vypálilo večer deset střel na vesnice ležící severně od Miqádíje. Do operace se současně zapojilo množství tanků, obrněných a dalších vojenských vozidel doprovázených bombardéry a vrtulníky. Pod záminkou pátrání po členech al-Qá‘idy byly usmrceny desítky civilistů a zničena řada domů.

Provincie Dhi Qar

Loutkové bezpečnostní sály zatkly v Násiríji velitele mahdistů Alá an-Nadždžára, po němž vyhlásila pátrání díwáníjská policie.

Velitel díwáníjské policie brigádní generál Safa Kázim kromě toho oznámil, že policie sousední provincie Dhi Qar předala do Díwáníje devět mahdistů, hledaných pro páchání útoků na loutkové bezpečnostní síly a civilisty.

Nadžaf

Šajch Saláh al-Ubajdí ze Sadrova informačního úřadu oznámil vytvoření delegace, která navštíví řadu oblastí jižního Iráku a bude zjišťovat, co jejich přívrženci soudí o pozastavení ozbrojených akcí Mahdího armády. To vyhlásil Muqtada as-Sadr po nepokojích v Karbale na šest měsíců, které se právě chýlí ke konci.

Basra

Generálmajor Abd al-Karím Chaláf oznámil, že tzv. ministerstvo vnitra propustilo ze svých služeb 140 zdejších policejních důstojníků, o nichž zjistilo, že se dopustili těžkých zločinů. Propuštění bylo součástí probíhající restrukturalizace ministerstva, která probíhá už několik měsíců. V jejím rámci bylo v Bagdádu a dalších provinciích propuštěno několik tisíc policistů.

Ozbrojené akce

V Mosulu zastavili ráno neznámí ozbrojenci dva autobusy opravující do práce zaměstnance státních úřadů. Oba autobusy zapálili, nikdo však nebyl přitom zraněn. Za poledne zastřelili jiní ozbrojenci ve čtvrti Tahrír tři civilisty.

Předseda loutkového shromáždění tzv. národního smíření v Chálisu šajch Ibráhím az-Zajdán se stal cestou do Bagdádu terčem pokusu o atentát, střelba jej však pouze zranila.

Ostřelování

Dvě minometné střely nejasného původu zasáhly čerpací stanici v Durá, poškodily ji a tři civilní auta a zranily dva civilisty.

Večer dopadlo několik minometných střel na americkou základnu ležící severozápadně od Kirkúku.

Bombový útok

V poledne zranila bomba v bagdádském Madínat as-Sadr tři civilisty a poškodila několik budov.

Pondělí 14. ledna 2008

Bagdád

Od 6:00 byl v Bagdádu do odvolání vyhlášen zákaz motorového provozu. Jde o opatření v rámci šíitského svátku Ašúrá, jenž vyvrcholí v pátek 18. ledna.

V okrscích Rusafá a Karach našla policie po dvou mrtvých tělech.

Kút

Ve vesnicích Zajn al-Qws, Šarqíja a Zuwajríjat u Kútu zabili američtí vojáci během razie čtyři místní lidi, spálili dvě civilní auta a zatkli řadu lidí.

Atentáty

Ráno zastřelili na západě Bagdádu ozbrojenci soudce Ámira Džawdata an-Najíba, člena nejvyššího soudu. Soudcův řidič byl při útoku zraněn.

Ve vesnici Salmán u Šaruqatu explodovala bomba před domem vysokého důstojníka místní tzv. rady spásy. Ten však útok přežil, lehce zraněn byl pouze jeho syn Tawfíq.

Přímo v Šaruqatu zasáhla bomba auto velitele místních kontrolních stanovišť majora Muhammada Alího Muhsína. I on výbuch přežil, i když bylo jeho auto poškozeno.

V Zubajru u Basy zastřelil neznámý útočník nedaleko jeho domu místního předního činitele Sadrova hnutí. V nastalém zmatku pak zmizel.

V okrsku Madínat as-Sadr v Násiríji (provincie Dhi Qar) explodovala bomba u domu důstojníka pohotovostní policie, značně poničila dům a jeho auto, ale nikoho nezasáhla. V posledních dnech zatkla zdejší policie řadu mahdistů.

Ozbrojené akce

V noci na pondělí zapálili povstalci na dálničním parkovišti u Ramádí čtyři kamiony, které před několika dny přivezly zásoby na americkou základnu v Ramádí. Řidičům neublížili, varovali je však, že budou zabiti, pokud ještě jednou přivezou okupantům potraviny. Také zdejší lidi vyzvali, aby řidiče varovali před pomáháním okupantům a nepomenuli je, aby mysleli na své rodiny a víru.

V bagdádské Zafaraníji zastřelili ozbrojenci z neoznačeného auta krátce po rozednění dva loutkové vojáky.

Ostřelování

Raketa Kaťuša dopadla za svítání na americkou základnu v Habbáníji.

Nedaleko policejního ředitelství ve fallúdžské čtvrti Wahda dopadla o něco později minometná střela.

Kolem poledne dopadly tři minometné střely do obytné čtvrti Rutby, kde mírně poškodily dva domy, ale jinak nikoho nezranily.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhla nedaleko vjezdu do vojenské základny v Tádží k výbuchu bomby, jež zničila jedno vojenské vozidlo a čtyři loutkové vojáky zranila.

V poledne došlo v Ghazlání na severovýchodě Mosulu k výbuchu auta u policejního náborového střediska. Další auto explodovalo v tomtéž okrsku u tamního sídla Irácké islámské strany, která od počátku okupace kolaboruje s Američany. Výbuch zranil tři členy policejní hlídky a další tři lidi.

Kolem poledne zničila bomba západně od Ramádí Humvee americké hlídky.

V Buhrízu vyhodili povstalci do vzduchu dům, který právě prohledávala loutková policie. Sedm policistů exploze usmrtila.

Americká hlídka narazila na bombu v Tikrítu; její vozidlo bylo těžce poškozeno a zranění, eventuálně mrtví evakuováni transportními vozidly.

Úterý 15. ledna 2008

Bagdád

Odpoledne došlo ve čtvrti Sadríja ke střetu povstalců s policií tzv. rady spásy, při němž byl zabit velitel této policie Chudajr Lafta Matár a zraněni dva další kolaboranti a čtyři civilisté.

Strážci tzv. ministra spravedlnosti zasáhli při jízdě centrálním Bagdádem pět školních dětí, z nichž desetiletého chlapce na místě usmrtili; ostatní děti utrpěly těžká zranění a jedno z nich o chvíli později rovněž zemřelo. Strážci odmítli uposlechnout výzvy důstojníka z nedalekého kontrolního stanoviště tzv. národní gardy k zastavení, začali střílet i na jejich hlídku a její auto střelbou zcela zničili. Vojáci sami uvedli, že tito strážci projíždějí denně stejnou cestou a stejným způsobem: za rychlé jízdy střílejí po okolostojících autech a jejich řidičích i po chodcích.

V okrscích Karach a Rusafá bylo nalezeno šest svázaných a zastřelených lidí.

Šaruqat

Dopoledne se u policejního kontrolního stanoviště na západě města odpálil muž a krátce nato do něho najel další sebevražedný útočník autem; ten zabil jednoho a zranil osm policistů.

Americká kolona zastavila na tržišti uprostřed města a dávala rychle protijedoucímu autu znamení, aby zastavilo. Když jeho řidič okamžitě nezareagoval, vojáci zahájili palbu a muže, zaměstnance elektrárny v Bajdží, zastřelili.

Huwajžá

V noci na úterý zahájily loutkové síly razii v oblasti měst Huwajdžá a Dibs u Kirkúku. Podle policejní zprávy bylo zatčeno šest „podezřelých“.

Díwáníja

Velitel díwáníjské policie brigádní generál Safa Kázim oznámil, že během pátrání po příslušnících Mahdího armády bylo ve městě zatčeno 350 lidí. Většina z nich měla být podezřelá z účasti na atentátech na příslušníky bezpečnostních sil a „civilisty“. Dalších 37 zatčených bylo předáno do provincií Dhi Qar a Karbalá.

V poledne prohledala policie bezvýsledně zdejší úřadovnu Sadrova hnutí.

Basra

V rafinérii v Šu‘ajbě 20 km západně od Basry propukl časně ráno oheň; podle provinční správy nebylo vyloučeno, že byl záměrně založen. Krátce předtím bylo totiž slyšet exploze, jaké mohly způsobit bomby nebo rakety, oheň se pak objevil současně ve dvou provozech a rozšířil se do všech stran. Zdejší rafinérie patří k největším na jihu země. Jde o třetí požár ropných zařízení za několik posledních dnů.

Odpoledne oznámil mluvčí tzv. ministerstva ropného průmyslu, že požár zavinil americký vrtulník. Upozornil, že jeho ministerstvo opakovaně vyzývalo Američany a Brity, aby změnili trasy přeletů svých letounů tak, aby se vyhýbaly rafinériím, protože plyn unikající do vzduchu může způsobit požár. Při požáru bylo zraněno deset lidí; mluvčí však popřel informace, že rafinérii bylo nutno uzavřít.

Ozbrojené akce

V centru Miqdádíje byl jeden policista tzv. rady spásy zabit a druhý zraněn údajnou „náhodnou střelbou“.

Ostřelování

Večer dopadlo pět minometných střel do blízkosti domu bývalého premiéra Ibráhíma Dža‘farího v bagdádské Zelené zóně. V domě se právě konala první schůzka zástupců 12 politických stran, které nedávno podepsaly dohodu o porozumění. Dům byl střelami poškozen a jeden z Dža‘farího bodygardů zraněn.

Dvě rakety Grad večer zasáhly americkou základnu v Thartharu, kde způsobily požár.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Karach zasáhla ráno bomba policejní hlídku a zranila dva policisty a pět dalších osob.

V Šu‘ajbě u Basry ráno narazila na bombu britská hlídka.

V mosulské čtvrti Sukkar zabila bomba jednoho člena policejní hlídky.

Exploze bomby pod kolonou ředitele kirkúckého policejního operačního centra poškodila jedno z aut a ředitele zranila.

Podobný osud stihl majora policie v Huwajdžá, jehož auto bylo výbuchem bomby rovněž poškozeno.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 1. 2008
20. 1. 2008 Ošuntělá Česká republika Jan  Čulík
20. 1. 2008 Komunistické řeči, které jsme mladé generaci nevymlátili z palic
20. 1. 2008 Velmi kvalitní text Jan  Čulík
20. 1. 2008 Zuřivost, vzhledem k tomu, že energetická chudoba dosáhla desetiletého rekordu
19. 1. 2008 Proč z nás dělají Topolánek a Obering takové blbce? Jan  Neoral
19. 1. 2008 Kdo mohl vědět, že britský důstojník má v počítači tajná data? Profesionál.
19. 1. 2008 Americko -- čínský námořní incident v Tchajwanském průlivu
19. 1. 2008 Neonacisté sjednocují politickou scénu v Plzni
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
19. 1. 2008 Milan Kohout, oprátky v Americe a ekonomické vzdělání Jiří  Jírovec
19. 1. 2008 Jsme svobodní, už nemusíme myslet
19. 1. 2008 Student Agency nemá spolehlivé wifi v autobusech Jan  Čulík
19. 1. 2008 Jsem v šoku
18. 1. 2008 Former US Deputy Defence Secretary admits that US missiles in Poland will be capable of carrying nuclear warheads
19. 1. 2008 Coyle hat angegeben, dass die amerikanischen Raketen in Poland auch Atomgefechtsköpfe tragen können Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Coyle a admis que les fusées américaines en Pologne sont capables de porter aussi des missiles nucléaires
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
19. 1. 2008 Protiraketová obrana "z druhé strany" Boris  Valníček
18. 1. 2008 Americký radar v České republice? Logiku v tom nehledejte Jakub  Rolčík
18. 1. 2008 Kosovo: výzva k solidaritě s Republikou Srbsko
18. 1. 2008 Ničení země prostřednictvím golfu Rudolf  Ševětínský
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech
18. 1. 2008 BBC: Češi zuří kvůli reportáži BBC
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
18. 1. 2008 Zpravodajské služby ve válce Pavel  Kopecký
18. 1. 2008 Večer Lukáš  Weishäupl
18. 1. 2008 Poslanecké kluby ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, PA a PVP Zastupitelstva města Plzně
18. 1. 2008 Už vaše články nebudu číst, pane Cveku!
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
17. 1. 2008 Coyle: "Systém je v reálných operačních podmínkách neúčinný. Českou republiku neochrání, ale učiní ji naopak zranitelnější."
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho
19. 1. 2008 Chyby v Rázlově článku František  Řezáč
18. 1. 2008 Smrt demokracie Lukáš  Rázl
17. 1. 2008 Feminismus a možnosti systémové změny katolické církve Mirek  Vodrážka
18. 1. 2008 Na semináři se Zelenými byla i poslankyně Jakubková ! Jan  Rovenský
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
17. 1. 2008 Vlaky a wifi Lukáš  Zádrapa
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Prezident jako (ne)morální autorita Adam  Votruba
17. 1. 2008 Hejna supů nad českými luhy a háji Radovan  Baroš
17. 1. 2008 Je v prezidentských primárkách USA přítomen Bůh? Miloš  Dokulil
17. 1. 2008 Muslimové: Nevěříme ve válku civilizací Lukáš  Lhoťan
17. 1. 2008 Hájíte-li americkou politiku v Iráku, předložte argumenty Petr  Wagner
17. 1. 2008 Je dobře, že nutíte pana Novotného přemýšlet
17. 1. 2008 Ochuzená hlava ochuzeného státu, ale hrubý domácí produkt roste...:) Bohumil  Kartous
17. 1. 2008 Pane premiére, podruhé... Jan  Neoral
17. 1. 2008 V Praze přibývá vážných nehod. Úpravy nebezpečných křižovatek jdou pomalu.
17. 1. 2008 Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti označilo Evropu za potenciálního nepřítele ve "válce proti terorismu"
17. 1. 2008 Milan Kohout se dostal v Americe před soud
17. 1. 2008 MRSA - nový AIDS? Fabiano  Golgo
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007