9. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 10. 2006

O útoku na Írán se dozvíte až z tisku, vážení spojenci

Jedna z otázek vhodná bližší pozornosti je bezesporu debata ohledně Íránu, konkrétně následující zavádějící forma komunikace od "našich spojenců":

"K pravděpodobnosti reakce na jaderný program v Íránu citoval prezidenta Bushe, že všechny možnosti jsou otevřené. Vojenský zásah je až na posledním místě. Otázku Íránu považuje za dobrý příklad toho, jak EU může prosazovat mírové řešení problému."

Jak již BL v minulosti informovaly, eventualita vojenského zásahu proti Íránu se nejenom pečlivě plánuje minimálně od roku 2003, ale také jsou pravděpodobně již s předstihem prováděné přípravné práce na mnoha úrovních.

Poměrně detailně je tato problematika rozebrána renomovaným expertem na válečné simulace (National War College, Naval War College), plukovníkem Samem Gardinerem USAF (Ret.). A to ve studii nazvané "Konec letní diplomacie: Posouzení možností americké armády v Íránu" - The End of the Summer of Diplomacy: Assessing US Military Options on Iran pro nadaci The Century Foundation. Gardiner zde varuje, že doktrína preventivní války prováděná postupným odřezáváním jakýchkoliv alternativ včetně vážně míněné diplomacie zdaleka neztratila v některých kruzích nic ze svého lesku a to vzdor situaci v Iráku a Afghánistánu.

Shrnutím je doporučení, že případná "chirurgická" vojenská intervence v Íránu nevyřeší problémy regionu, nezastaví nukleární program, nepomůže změnit stávající režim. Na druhé straně velice pravděpodobně poškodí ekonomiku Spojených států a ještě více sníží jejich pozici na Středním východě. Gardiner uzavírá s doporučením administrativě, že "nemáte žádné vojenské řešení situace s Íránem - je třeba zprovoznit diplomacii".

Gardiner rovněž ve své práci vyhodnocuje míru pravděpodobnosti a prostředky Íránu v reakci na útok a jeho následky v regionu po kratším či déle trvajícím konfliktu.V případě kratšího konfliktu vidí s vysokou pravděpodobností odvetný útok na americké cíle v regionu a přerušení části dodávek surovin z Perského zálivu, ale jako méně pravděpodobnou eskalaci do ostatních zemí mimo americké základny. Ovšem ve variantě delší letecké útočné kampaně (pozemní americký úder je mimo hru) je již možnost podpory Hizbaláhu a dalších sil v regionu, případně přerušení vlastního exportu energetických surovin. Je nutno dodat, že varianta delší kampaně se jeví jako více než pravděpodobná z důvodu časové náročnosti vyhodnocování úspěšnosti zásahů a nelze zcela vyloučit určitou efektivitu Íránských protileteckých opatření apod.

Velice výmluvné je také detailní srovnání přípravných kroků prováděných před hlavním úderem na Irák a obdobná série kroků nyní prováděná směrem k Íránu. Jako již uskutečněné vysazení předsunutých komand a výcvik loajálních buněk v oblasti etnicky separátní provincie Baluchestánu (východní hranice Íránu s Pákistánem) a jejich nápomocná role při identifikaci cílů a rozmisťování senzorů pro útok, propaganda v médiích, jejíž součástí je i paralelní hra "na prostor pro diplomacii" apod.

Do konce října by do oblasti západního pobřeží Íránu měla být přesunuta celá bojová skupina v čele s letadlovou lodí Eisenhower. Tato operace probíhá podle odborníků citovaných časopisem The Nation na základě tzv. PTDOs (prepare to deploy orders), které naznačují, že se nejedná jen o cvičení či o více méně běžnou rotaci sil v regionu na základě tradiční Carterovo doktríny o poskytování přímé ochrany regionu výměnou za recyklaci petro-dolarů v americké a mezinárodní ekonomice.

Zajímavou perličkou je také Gardinerovo ohlédnutí na kampaň předcházející hlavnímu útoku na Irák, kdy v roce 2002 byl proveden přípravný útok zhruba na 400 cílů a to bez jakéhokoliv mandátu OSN nebo Kongresu a se zadáním, "pod rozlišovací schopností CNN", tedy bez většího zájmu médií.

Pozorný čtenář mohl zaznamenat, že se v ČR poslední dobou kontinuálně nafukuje imaginární hrozba ze strany Íránu. Ve středo-levicovém tisku se tomuto tématu věnuje například známé "agitačně-expertní duo války proti terorismu" Tureček & Roškot z deníku Právo. Zdaleka se tak nejedná o ostře politicky vyhraněnou záležitost, jít se spojenci až za hrob jako osel je evidentně současný domácí politický mainstream.

DOKUMENT: The End of the "Summer of Diplomacy": Assessing U.S. Military Options on Iran ZDE

The Nation ZDE
V reakci na informace THE NATION a další články se mluvčí námořnictva v Pentagonu pro Navy Times vyjádřila v tom smyslu, že po šesti letech nově opravený Eisenhower údajně jen střídá skupinu kolem letadové lodi Enterprise, která zasahovala v operaci "Trvalá svoboda". Informace ohledně nasazení minolovek v oblasti a plánování možného zaminování Íránských přístavů však nevyloučila.

NavyTimes: ZDE

AP: ZDE

                 
Obsah vydání       9. 10. 2006
9. 10. 2006 Strach z parlamentní demokracie? Bohumil  Kartous
9. 10. 2006 Parlamentní demokracie není posvátná kráva Boris  Cvek
9. 10. 2006 Parametry hrdinství Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
9. 10. 2006 Nosí islámské ženy roušku na obličej dobrovolně?
9. 10. 2006 David Blunkett: Ohledně války v Iráku byly v britské vládě vážné rozpory
9. 10. 2006 To neviděné Viki  Shock
8. 10. 2006 Ne, nejsme na kolenou - ryjeme držkou v zemi
9. 10. 2006 O útoku na Írán se dozvíte až z tisku, vážení spojenci Michal  Brož
9. 10. 2006 Politické osobnosti a politické strany Boris  Cvek
9. 10. 2006 Michael  Marčák
9. 10. 2006 Přízeň voličů nebo Jak by se to dalo udělat bez ztráty hlasů Uwe  Ladwig
9. 10. 2006 Četl Rovenský Lomborga? Ivan  Brezina
9. 10. 2006 Jak na asijskou velmoc č. 1? Vladislav  Černík
9. 10. 2006 Vítejte ve své válce, paní ministryně
9. 10. 2006 Lesní moudrost -- I. Věra  Říhová
9. 10. 2006 Zástupkyně Veřejného ochránce práv jednala v rozporu se zákonem Ivan  David
9. 10. 2006 Slovákům by se mohly zkazit halušky jako Polákům bigos Petr  Dušek
9. 10. 2006 Michael  Marčák
8. 10. 2006 Podmíněné a nepodmíněné reflexy předvídatelnosti Ladislav  Žák
7. 10. 2006 KSČM: "Co potřebujeme, je sebevědomí" Vojtěch  Filip
8. 10. 2006 Pokrytectví KSČM Jan  Čulík
7. 10. 2006 Zpravodajské dezinformace v médiích pokračují - hrozí snad před volbami výjimečný stav? Štěpán  Kotrba
6. 10. 2006 Mají ženy právo nosit muslimský závoj?
5. 10. 2006 Občanské sdružení Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se svými stanovami Štěpán  Kotrba
6. 10. 2006 Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se stanovami? Petr  Kužvart
7. 10. 2006 Oživení: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
6. 10. 2006 Knihovny a nakladatelé musejí vstoupit do digitálního světa
6. 10. 2006 Jsme svědky pozvolného pravicového převratu v České republice? Jakub  Rolčík
6. 10. 2006 Jak vlastně vypadá dnešní KSČM? Lubomír  Novotný
6. 10. 2006 Předčasné volby jsou nejpravděpodobnější variantou Michael  Kroh
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006