11. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 11. 2005

Británie: Zuřivá kontroverze nad memoáry bývalého diplomata

Šéf britského diplomatického sboru Sir Michael Jay nařídil velvyslancům a vysokým diplomatům, aby po odchodu z britské státní služby mlčeli. Varoval, že pokud budou prozrazovat interní informace tak, jak to učinil ve svých explozivních memoárech DC Confidential nedávný britský velvyslanec v USA Sir Christopher Meyer, vážně to poškodí britskou zahraniční politiku.

Bývalý britský velvyslanec ve Washingtonu: "Útok na Irák byl motivován politicky a vymstilo se nám to" ZDE

Rozsáhlé ukázky z Meyerových memoárů vycházely tento týden na pokračování v deníku Guardian. Meyer v nich argumentuje, že britský premiér Tony Blair se nechal natolik svést lákadlem americké moci, že nezabránil překotnému rozhodnutí zaútočit na Irák. Meyer zdůrazňuje, že britské ministerstvo zahraničí bylo při tom vyloučeno z klíčového rozhodování. Meyer také velmi sžíravě, se všemi důvěrnými podrobnostmi, ve svých memoárech vylíčil předchozího britského - konzervativního - premiéra Johna Majora, pro něhož pracoval jako tiskový mluvčí. Členy Blairovy vlády Meyer charakterizoval jako "politické trpaslíky".

Na to reagovali zuřivě vysocí britští státní úředníci i politikové, kteří si stěžují, že Meyer pronapříště vážně narušil důvěru mezi ministry a státními úředníky.

Šéf britské diplomatické služby Sir Michael Jay úpěnlivě apeluje na britské diplomaty v tajném memorandu těmito slovy:

"Dovolte mi, abych zdůraznil, že nemůžeme sloužit ministrům efektivně, pokud nám nemohou důvěřovat a pokud se nám nemohou plně svěřovat. To ovšem budou dělat jen potud, pokud budeme respektovat důvěrnost jejich informací, a to nejen po dobu práce v diplomatické službě, ale i po odchodu z ní. Jestliže nebudeme mít důvěru ministrů, nebudou se s námi radit, nebudou nás zahrnovat do svého rozhodování - a všichni na tom proděláme, ministři, diplomatická služba i britská zahraniční politika - bez ohledu za jaké vlády. Prosím, uvědomte si tuto prostou, ale důležitou věc a jednejte podle toho - teď i poté, až opustíte diplomatickou službu."

Britský ministr zahraničí Jack Straw zaútočil veřejně na Meyera, bývalého britského velvyslance ve Washingtonu, a zpochybnil jeho vhodnost pro úřad předsedy Komise pro stížnosti na tisk, kterýžto Meyer nyní zastává. Opoziční politikové naopak Meyera brání, že se Blairova vláda snaží ho zdiskreditovat, protože se mu podařilo ztrapnit současné ministry.

Vlivný britský poslanecký výbor pro státní správu oznámil, že příští měsíc podrobí Meyera a další bývalé diplomaty výslechu a bude zjišťovat zda to, že si diplomaté vedou deník, může poškodit kvalitu rozhodování na vládní úrovni.

Sir Gus O'Donnell, tajemník britské vlády, sdělil tomuto poslaneckému výboru, že se staví silně proti "prodávání informací" a chce tomu zamezit.

Ministr zahraničí Jack Straw řekl v britském rozhlase: "Je naprosto nepřijatelné, aby někdo jako Christopher Meyer porušil takovýmto způsobem důvěru. Ochromuje to nesmírně důležitý vztah mezi státními úředníky a ministry a vedlo to k vzniku obrovského znepokojení v celé diplomatické službě." Straw si stěžoval na to, že je Meyer nyní šéfem Komise pro stížnosti na tisk: "Co máme dělat? On je šéfem Komise pro stížnosti na tisk a v tisku publikuje kontroverzní skutečnosti. Kdyby si chtěl někdo na něho stěžovat, kam se má obrátit?!"

Straw dodal, že ho nejvíce rozčílilo, jak Meyer ve svých memoárech ztrapnil bývalého konzervativního premiéra Johna Majora, když líčil, "v absurdní a ponižující kapitole", jak musel Meyer Majora informovat o tom, co píše britský tisk brzo ráno v jeho ložnici, když se Major oblékal a myl.

Lord Butler z Brockwellu, bývalý tajemník britské vlády, konstatoval v rozhlase, že ministři prostě nebudou poslouchat státní úředníky, pokud se budou muset bát, že oni všechno posléze prozradí na veřejnosti.

Lord Renwick, bývalý britský velvyslanec ve Washingtonu, konstatoval, že Sir Christopher Meyer byl velmi dobrým velvyslancem, ale že neměl své memoáry napsat. "Součástí výsadního postavení, jaké má velvyslanec, je, že máte možnost ministrovi aktuálně říci: 'Toto vaše rozhodnutí je špatné.' Nemá moc velkého smyslu o tom veřejně psát dlouhé měsíce po té."

Renwick dodal, že i když jsou Meyerovy memoáry nesmírně zábavné, vytvářejí nebezpečí, že se politikové přestanou spoléhat na nestranné diplomaty a začnou jmenovat do státní správy své politické stoupence. Dodal: "Kdyby ty memoáry vyšly za deset let, tato vláda by už zřejmě neexistovala a nebylo by to pro politiky tak trapné. On ale svědčí o lidech, kteří jsou stále ještě ve vládě."

Šéfredaktor deníku Times Robert Thomson varoval, že jestliže donutí vláda Sira Christophera Meyera, aby odstoupil z funkce šéfa Komise pro stížnosti na tisk, "bude to znamenat, že vláda má na tuto komisi příliš silný vliv."

Mluvčí Komise pro stížnosti na tisk konsatoval, že si kdokoliv může u této komise stěžovat i na Sira Christophera Meyera a pokud k tomu dojde, předseda Komise bude prostě vyloučen z rozhodování o stížnosti. Sir Christopher se k všem obviněním odmítl jakkoliv vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       11. 11. 2005
12. 11. 2005 Británie: Zuřivá kontroverze nad memoáry bývalého diplomata
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi
11. 11. 2005 Konec seriózního zpravodajství? Fabiano  Golgo
12. 11. 2005 Roste čtenost deníků Guardian a Times
11. 11. 2005 Pat Robertson: Bůh potrestá americké město, které hlasovalo proti inteligentnímu designu
12. 11. 2005 Británie za druhé světové války mučila německé civilisty
12. 11. 2005 "Byl jsem v Praze"
11. 11. 2005 Spojené státy kritizovány pro užívání fosforu při útoku na Fallúdžu
11. 11. 2005 Americké zničení Falúdže bylo barbarstvím, srovnatelným s My Lai, Guernikou a Halabžou
11. 11. 2005 WTO: přehodnotit, zpřesnit, snížit Ludmila  Štěrbová
12. 11. 2005 Reality show Odhalení: začíná soutěž ne o deset, ne o jedenáct, ale o rovných dvanáct melounů Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Kam v neděli ráno? Josef  Provazník
12. 11. 2005 Koncesionářské poplatky: zpátky na strom, pane Lutonský Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Petice proti nesmyslným bankovním poplatkům v ČR
11. 11. 2005 České dráhy vyhánějí cestují na zacpanou dálnici D1
11. 11. 2005 Reality show Odhalení: samci bez koulí vřeští, samci s koulema jsou v klidu Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Chirac: Francie se z násilností posledních dní musí poučit
11. 11. 2005 Francie: Musíme porozumět tomu, co se nám sděluje těmi plameny
11. 11. 2005 Jak legálně prolomit patentovou ochranu léků? Ludmila  Štěrbová
11. 11. 2005 Škola a jazyky
10. 11. 2005 O znalostech jazyků ve skandinávských zemích
10. 11. 2005 Jak se vyučují jazyky na české střední škole
10. 11. 2005 Cizí jazyky Petr  Wagner
10. 11. 2005 "Nenávidíme Francii a Francie nenávidí nás"
10. 11. 2005 Životy v trhlinách Martin  Škabraha
10. 11. 2005 WTO: aby byl plán splněn, musí být upraven Ludmila  Štěrbová
10. 11. 2005 CIA vyšetřuje, jak byly prozrazeny informace o tajných věznicích ve střední Evropě
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"
9. 11. 2005 Pozor! Hrozí omezení samosprávy akademických obcí
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce