Útoky z 11. září byly "selháním americké vlády"

23. 7. 2004

Úspěch útoků z 11. září, při němž v Americe zahynuly 3000 osob, byl selháním "praktické politiky, řízení, schopností i imaginace" americké vlády i výzvědných služeb, konstatovala ve čtvrtek americká zpráva.

Thoman Kean, předseda americké komise, vyšetřující útoky z 11. září, konstatoval, že americká vláda prostě "nebyla dostatečně aktivní" při boji proti teroristickým hrozbám před 11. září 2001.

Avšak Kean konstatoval, že není jeho úkolem obviňovat konkrétní jednotlivce či establishment. Namísto toho identifikoval selhání státních úřadů, které nebyly schopny navzájem sdílet informace a indicie. Výslovně se zmínil o tom, že americké úřady nezatkly Zacariase Moussaouiho, který se údajně podílel na spiknutí z 11. září, když začal chodit v Americe do pilotní školy.

Hlavním selháním bylo selhání imaginace, řekl Kean, bývalý Demokratický kongresman z Indiany.

"Vedoucí političtí představitelé prostě nechápali vážnost hrozby. Do září 2001 obdržela výkonná větev americké vlády, Kongres, sdělovací prostředky i americká veřejnost jasné varování, že islámští teroristé zamýšlejí usmrtit velké počty Američanů."

Americká vyšetřovací komise konstatovala, že všichni, kteří se podíleli před útoky z 11. září podíleli na práci protiteroristických organizací doma i v zahraničí nesou určité množství viny.

Komise doporučila, aby byl jmenován nový ředitel výzvědných služeb, jehož funkce by se pravomocemi rovnala funkci ministra. Ten by řídil CIA, FBI a více než deset dalších amerických výzvědných institucí, aby měly v budoucnu Spojené státy větší schopnost předem zabránit teroristickým útokům.

"Dlouhodobý úspěch vyžaduje využívání všech prvků státní moci: diplomacie, inteligence, utajovaných akcí, policejních služeb, hospodářské politiky, zahraniční pomoci, veřejné diplomacie i domácích bezpečnostních opatření," konstatoval Keane. Soustředíme-li se jen na jeden nástroj a zanedbáme-li ostatní, budeme zranitelní."

Zpráva doporučuje, aby Spojené státy a jejich spojenci začali realizovat globální strategii diplomacie a PR ve snaze zlikvidovat teroristické sítě a neutralizovat militantní teologii, která je živí.

"Pro muslimské rodiče nemají teroristé jako bin Ladin nic co nabídnout jejich dětem než násilí a smrt. Amerika a její přátelé jsou ve výhodě - my nabízíme lepší budoucnost," konstatuje zpráva.

Kean varoval, že Spojené státy musejí jednat nyní, aby se dokázaly ubránit v budoucnosti. "Všichni experti, s nimiž jsme hovořili, nám řekli, že útok ještě většího rozsahu je nyní možný a dokonce pravděpodobný. Nemáme luxus času," dodal.

Prezident Bush se vyjádřil, že zpráva obsahuje "velmi konkrétní a rozumná doporučení, co dál činit."

Tato analýza, která má 575 stran, je vyvrcholením dvacetiměsíčního vyšetřování útoků, při nichž v New Yorku, ve Washingtonu a v Pennsylvanii zahynulo 2973 osob.

Zpráva zdůrazňuje, že neexistují skoro žádné důkazy o "spolupráci" mezi al Kajdou a Irákem Saddáma Husajna. Tvrzení o této údajné spolupráci byla hlavní argumentací, proč Amerika zaútočila na Irák. George Bush a jeho viceprezident Dick Cheney i nadále tvrdí, že mezi Al Kajdou a Saddámovým Irákem existovala spolupráce.

Analýza konstatuje, že existuje víc důkazů o kontaktech al Kajdy s Íránem, který dovolil nejméně osmi z únosců cestovat přes jeho území. Avšak Teherán předem nevěděl o plánech Usámi bin Ládina.

Richard Clarke, bývalý odborník na opatření proti terorismu za Clintonovy a Bushovy vlády, poukázal v televizi ABC na to, že se komise ve zprávě vyhnula kontroverzi. "V zájmu jednomyslnosti se zpráva nezmiňuje o celé řadě věcí, jako například jaký dopad má válka v Iráku na náš boj proti terorismu," zdůraznil Clarke a pokračoval: "Věnoval pan prezident nějakou pozornost terorismu během prvních devíti měsíců své vlády? Kontroverzní věci, kontroverzní kritika Clintonovy i Bushovy vlády, ty věci v té zprávě prostě chybějí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004