V Británii byly povoleny "designer babies" na záchranu sourozenců

23. 7. 2004

K nadšení vědců a k znepokojení těch osob, kteří se obávají, že se budou zanedlouho bez skrupulí genetickým inženýrstvím "vyrábět" děti podle specifikace na objednávku, rozhodl tento týden britský regulační orgán, že povolí "vytváření" dětí na záchranu jejich nemocných sourozenců. Britský úřad Human Fertilisation and Embryology Authority tak poskytla naději rodičům jednoho dvouletého chlapce, který má smrtelnou krevní chorobu a potřebuje sourozence, který by mu mohl poskytnout stejné tkáně.

Lékaři i regulační orgány však zdůrazňují, že i nadále budou přísné kontroly zabraňovat tomu, aby se u genetickým inženýrstvím vytvořených designer babies určovala barva vlasů či očí či míra inteligence, i když to bude v budoucnosti technicky možné.

HFEA rozhodla změnit předpisy tak, aby se u nenarozeného embrya směly provádět testy pro porovnávání tkání, které nejsou přímo ku prospěchu tohoto embrya, ale budou ku prospěchu jeho nemocného bratra či sestry. Úřad souhlasil, že z výzkumu vyplývá, že i když jsou tyto testy velmi agresivní, nejsou pro embryo škodlivé a jsou přijatelné, pokud mohou zachránit jinému dítěti život.

Vědci, zabývající se lidskou fertilitou, tohoto rozhodnutí přijali velmi pozitivně. "Často užívaný termín 'designer babies' je velmi zavádějící - nehovoříme o snahách 'vyrobit' dítě podle požadavků na určitou barvu vlasů či estetických vlastností. Jde o to, aby se mohly rodiny rozhodnout, že jejich nové dítě bude schopno zachránit život svému bratru či sestře," řekla Alison Murdochová, předsedkyně British Fertility Society.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004