"Československo" jako země, kde policie střílí po chodcích

23. 7. 2004 / Jan Sýkora

Jak v pátek anglicky glosoval emailový bulletin Fleet Sheet's Final Word pondělní incident, při němž policista poněkud přestřelil rozsah svých služebních oprávnění i zdravého rozumu a střílel po neukázněném chodci, informace o tom proletěla světovými médii. Konkrétně ji dala v plen tisková agentura AP a Reuters a výsledek na sebe nedal dlouho čekat. Informace se zhostila nejrůznější média a podala tak o České republice dosti nelichotivý a útržkovitý obrázek. Výjimkou nebylo ani obligátní pojmenování Československo...

Smutné je, že navzdory serióznějšímu přístupu zahraničních tiskových agentur se i Final Word dopouští dezinformací. Uvádí totiž, že policista střílel navzdory tomu, že za přecházení na červenou hrozí postih jen 200,- Kč ($8). Když už je dáván lidský život a zdraví do kontrastu se směšnou částkou, stálo by za doplnění, že policista podle svých slov střílel až na základě neuposlechnutí výzvy policisty, za což hrozí postih 1000,- Kč (§ 47 z. č. 200/1990 Sb. o přestupcích). Taková objektivnější zpráva by pak zejména v zahraničí dostala paradoxně trochu jiné vyznění, jakkoli je rozdíl banální.

Každopádně nejapné glosování této události vrhá na atmosféru v ČR ještě více deformovaný stín a napravovat tento obrázek v očích zahraniční veřejnosti bude mnohem pracnější a dlouhodobější, než mohou zabezpečit pozitivní reference, jakých se z ČR příliš nedostává. Štěstím v neštěstí je, že se nikdo nepozastavuje nad faktem, že dotyčný chodec se zatím nepřihlásil. O atmosféře strachu před policejními složkami by to přece vypovídalo mnohem více. Nebo měl snad onen chodec tak špatné svědomí? Nakonec by mohl být policista i vyznamenán, mohl vlastně střílet po nebezpečné hledané osobě... To už by zase nebezpečně připomínalo Franka Drebbina z Bláznivé střely (The Naked Gun).

Zprávy v angličtině ZDE ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004