Americká armáda terčem kritiky za kontrakt udělený firmě Halliburton

23. 7. 2004

Americká armáda provedla naprosto špatně plánování i realizaci mnohomiliardového kontraktu, uzavřeného s firmou Halliburton, která dodává potraviny a další služby vojskům v Iráku, konstatuje zpráva amerického Kongresu.

Vyšetřovatelé z americké vlády zaznamenali "systematické problémy s řízením realizace tohoto kontraktu", což vedlo k sporům ohledně nákladů mezi Pentagonem a firmou Halliburton. Kongres také kritizoval firmu Halliburton za personální politiku a za nedokonalé účetnictví.

Dosud americká armáda souhlasila, že vyplatí firmě Halliburton - jejímž ředitelem byl v letech 1995 - 2000 nynější americký viceprezident Dick Cheney - v rámci tohoto kontraktu více než 5 miliard dolarů.

Probíhá samostatné federální vyšetřování, zda firma Halliburton záměrně účtovala americké armádě za potraviny přemrštěné ceny, a také toho, zda bývalí zaměstnanci této firmy brali úplatky od jednoho kuvajtského subdodavatele.

Z jiné zprávy od Demokratů v americkém Kongresu vyplývá, že firma Halliburton účtovala americké vládě 2,68 dolary za dovoz galonu benzínu z Kuvajtu do Iráku, kdežto vládní úřad dělal tutéž práci za 1,57 dolarů za galon. Tento rozdíl stál americkou vládou dalších 166,5 milionů dolarů, konstatuje tato zpráva. Firma Halliburton se hájí, že podmínky jejího kontraktu byly pravděpodobně jiné a že dělala v chaosu války, "co bylo v jejích silách".

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004