Kubinyiho závěť konečně zveřejněna

23. 7. 2004 / Tomáš Gawron

Komentátoři posměšně nazývali připravovaný program změn ve zdravotnictví "Kubinyiho závětí". Měl bych k jeho charakteristice hodně silnější slova. Kubinyi si zřejmě vzal ku srdci slova expremiéra Špidly, že sociální stát musí chvíli počkat.

Po vzoru "bratří Slováků" navrhuje zavést poplatky za různé úkony - náštěva lékaře, předpis léku, ambulantní přeprava, nemocniční strava...

V souvislosti s tím se proslýchá zajímavá teorie - že prý k lékaři chodí množství lidí zbytečně (ze zpravodajství ČT se dá vyvodit, že na Slovensku bylo ještě nedávno asi 10-20% hypochondrů), nechávají si předepisovat nepotřebné léky, snad dokonce místo MHD používají sanitky, a ještě ke všemu si někteří neodůvodněně prodlužují pobyt v nemocnici, asi aby se dobře a zadarmo najedli.

Pokusím se vnořit do myšlení pana ministra a rozvést tuto reformu dále.

Čěští studenti medicíny stráví na VŠ dlouhá léta. Pak je ještě čekají atestace. A jak podle pana Kubyinyho připraví české vysoké školství své lékaře na výkon povolání? Takovým způsobem, že nedokáží aplikovat efektivní léčbu, a že se pacienty nechají přesvědčit k zneužívání zdravotního systému a předepisování zbytečných léků. Kromě toho budou tak neschopní, že nedokáží rozpoznat, kdo potřebuje a kdo nepotřebuje lékařský převoz. A nakonec budou přemlouvat lidi, aby byli v nemocnicích co nejdéle a snědli toho co nejvíce.

Proto má první výzva k panu Kubinyimu: Dejte hlavy dohromady i s ministerstvem školství - aby něco udělalo s těmi zdravotnictví zneužívajícími [neschopnými] doktory.

Od (dle těchto teorií) pochybných lékařů přejděme k hypochodrickým pacientům. Je zřejmé, že na zneužívání nemocniční péče se musí podílet především důchodci. Nejeden důchodce totiž po zaplacení výdajů na bydlení má problém vyjít s penězi do dalšího důchodu. Pak asi zajdou do nemocnice, obsadí lůžka a zadarmo se najedí.

Z toho vychází má druhá výzva: Dejte hlavy dohromady i s ministerstvem sociálních věcí - abyste z nemocnic dostali neodůvodněně hospitalizované důchodce.

A nyní do Kubinyiho logiky přidáme postřeh ze Slezska. Absolventi středních škol těžko hledají uplatnění ve svém oboru. Teda ve skutečnosti takhle - prostě mladí jsou líní, nepracují, tudíž nemají na autobus a vozí se sanitkami.

Tak tedy třetí výzva: Obraťte se na ministerstvo vnitra, aby špehovalo mladistvé a hlavně řidiče sanitek - tím se ušetří za převozy.

A koncečně se dostáváme k obrovskému množství zbytečně vybraných léků. Protože neznám nikoho, kdo by si doma dělal zásoby léků, tak zase svedu vinu na nějakou konkrétní skupinu. Tedy feťáky.

A máme čtvrtou výzvu: Spojte se s ministerstvem obrany, aby elitní jednotku působící v Afghánistánu nasadilo na, jak profíci říkají, "eliminaci" feťáků.

No a tím se problémy vyřeší. Tak mě napadá, že místo rozvedení zprávy jsem vytvořil zprávu alternativní. A pro mne osobně - stejně akceptovatelnou.

Možná by bylo lepší, kdyby tato alternativní zpráva nahradila tu původní - lidé by hned pochopili, že se jedná o hloupý vtip a nedostávali by husí kůži při pomyšlení, že možná jednou onemocní.

A když už to rozvádím ad absurdum tak si nemohu nenapsat ještě jeden dotaz - kdyby k autonehodě přiletěl vrtulník - platily by se ty desetitisíce za transport na místě, nebo až po propuštění z nemocnice, nebo to ranění dostanou na leasing...?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004