BRITÁNIE:

Pod hrozbou drastického zvýšení cen ropy v důsledku krize na Blízkém východě mění vláda radikálně svou energetickou politiku

6. 3. 2011

Britská vláda se obává, že krize v Libyi vyvolá dramatický vzrůst cen ropy. Domnívá se, že byl cena benzínu mohla stoupnout až na 60 Kč za litr, pokud potrvá a prohloubí se nestabilita na Blízkém východě. Od nadcházejícího týdne začnou tedy všechna britská ministerstva vypracovávat nový celostátní plán, jehož cílem má být učinit Británii "nezávislou na ropě".

Závislost na ropě je nebezpečná

6. 3. 2011 / Boris Cvek

Zaujal mne článek o tom, jak se britská vláda snaží být najednou nezávislá na ropě. Copak to není už dlouho jasné, že závislost celé západní civilizace na ropě, tedy na několika podivných zemích (včetně Ruska), žijících prakticky jen nebo zejména z prodeje ropy, je velmi nebezpečná?

Ropné státy jsou často dost nestabilní systémy, které se nevyvíjejí, nýbrž jaksi bezpracně tyjí z ropy a v tom lepším případě petrodolary uplácejí vlastní obyvatelstvo.

"Jsme nadšeni z Davida Camerona! Jeho politika vydatně přispívá k evropské integraci!"

6. 3. 2011

Vzhledem k tomu, že britská vláda zvýšila univerzitní školné v Anglii až na 9000 liber ročně a odebrala anglickým vysokým školám 80 procent financování ze státního rozpočtu, stále větší počty anglických středoškoláků se připravují na studium mimo Anglii, v evropských zemích.

Theresa Bullock, 19, která studuje počítačovou vědu na univerzitě v Maastrichtu a vydává o studiu mimo Anglii vlastní blog, dostává obrovské množství dotazů od rodičů i od budoucích studentů. "Většína lidí se obává, že člověk musí umět holandsky, ale tady můžete žít a nemusíte umět holandsky ani slovo," uvedla. Univerzitní školné v Maastrichtu je 1450 liber ročně, v Anglii bude od září 2012 až 9000 liber ročně.

Al Džazíra: televize revolučního nadšení

6. 3. 2011

Rozhovor francouzského zpravodajského týdeníku Témoignage Chrétien s Claire Gabrielle Talon, výzkumnicí na středovýchodní katedře Science Po Paris, autorkou knihy Al Jazeera. De la liberté d'expression dans une pétromonarchie.

Benjamin Seze, TC: Hodně se diskutuje o roli internetu a sociálních sítí během revolucí v arabském světě, platí to i pro televizi Al-Džazíra?

Claire Talon: Al-Džazíra se vyznačovala nadšeným a účastným pokrýváním arabské s tuniské revoluce. Na rozdíl od svých hlavních konkurentů, kteří se jako BBC Arabic snažili zůstat co nejvíce neutrální, a televize Al-Arabíja, která zprostředkovávala divákům saúdské obavy z pádu režimu Husního Mubaraka, Al-Džazíra byla od začátku stranou zaujatou, doprovázející demonstranty, podporující jejich tvrzení a dokonce se podílející na jejich povstání.

NEDĚLE
Všechny už zajímá pouze ropa

6. 3. 2011

Vzhledem k tomu, že situace v řadě zemích Afriky, Blízkého a Středního Východu se vrací k normálu (pokud se zde o normálu dá vůbec hovořit...) a demonstrace se staly nic neřešícím folklórem se střednědobým horizontem řešení politické situace, nevidíme jako účelné pokračovat dál v online monitorování arabských a mezinárodních zdrojů nad běžný rámec. Současná nepřehledná situace v Libyi neumožňuje efektivní monitorování situace, ale nevypadá to, že by rebelové jen tak jednoduše Kaddáfího vojensky porazili. V Egyptě se nyní formuje vnitropolitická scéna sice konfliktně, ale nikoliv bouřlivě. "Prodemokratické" síly, které revoluci v Káhiře začaly, jsou postupně vytlačovány na politický okraj a nahrazovány tradičními nacionalisty v náručí s muslimskými bratry. "Revoluce" ztratila "drive" a byla nahrazena standardním egyptským politickým bojem. V dalších zemích Zálivu dochází průběžně k utlumovacímu dialogu s protestujícími a k ekonomickým sociálně-koruptivním krokům vlád, které úspěšně rozdělují zájmy, velmi často pouze sociální. Žádná ze zemí už neaspiruje na zařazení do "breaking news", i když to tak před týdnem ještě vypadalo. Pokračovat budeme nejspíše už jen shrnujícími a analytickými texty. K aktuálnímu sledování arabského tisku se vrátíme, jakmile si to situace vyžádá. Po 24 dnech se s nepřetržitým zpravodajstvím loučíme.│redakce

KONEC AKTUALIZACE ŠOK│JČ│ NE 23:05

  • Al Arab  BAHRAJN 23:05 SEČ Tisíce demonstrantů se sešly v neděli v Manama před sídlem vlády, kde se právě konalo její zasedání, a provolávaly hesla proti vládě a pádu království. Korunní princ Bahrajnu varoval demonstranty před důsledky odklonu od dialogu. Pořádková policie byla rozmístěna za branou paláce. Demonstranti mávali hesly proti králi Hamad bin Isa Al Khalifovi, a to zejména "Pryč s Hamadem" a rovněž požadovali zrušení ústavy, přijaté v roce 2002 .
  • youm7  LIBANON 23:00 SEČ V neděli protestovalo tisíce demonstrantů v libanonské metropoli Bejrútu a požadovalo zrušení sektářského politického systému.
  • Moheet  EGYPT 22:20 SEČ Důvěrné dokumenty, získané novinami "Moheet" prozradily, že dva Mubarakovi synové získali obrovské provize za dohodu, která byla podepsána v roce 2005 o exportu egyptského plynu do Izraele. Izrael platil Gamalu Mubarakovi 5% z celkové ceny dodávek, ministr pro ropné záležitosti Sameh Fahm a podnikatel Hussein Salem dostávali 2,5%. Dohoda byla sjednávána přímo s izraelskou vládou. Dohodu sjednával izraelský vyslanec v Káhiře Shalom Cohen. Toho v červenci 2009 chtěli zavraždit "teroristé Al Kajdy" a egyptská tajná služba "spiknutí odhalila"...

NEDĚLE - předchozí

SOBOTA
Libyjská opozice: Žádná jednání, dokud Kaddáfí neodejde do exilu

5. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23:58

  • Al IttihadBloomberg  BRITÁNIE 23:58 SEČ Britský ministr pro mezinárodní rozvoj Alan Duncan varoval včera, že cena za barel ropy by se mohla zdvojnásobit až na 200 USD, pokud i nadále budou pokračovat revoluce v arabském světě. The Times citovaly Duncana , bývalého ropného obchodníka a experta na ceny ropy na světovém trhu, že barel ropy by se mohl prodávat až za 250 USD v případě, že by extremisté využili nepokoje v arabském světě k bombardování nádrží na skladování ropy či potrubí nebo rezervy v Saúdské Arábii.
  • Al Ittihad  LIBYE 23:41 SEČ Prezident republiky Rovníková Guinea Theodore Obiang Nguema, toho času předseda Africké unie, přiznal, že rozhodnutí Rady Bezpečnosti OSN vůči Libyi je postaveno na mediálních informacích. Rada bezpečnosti přijala jednomyslně rezoluci, ukládající tvrdé sankce Kaddafímu, jeho rodině a okolí, včetně zmrazení majetku a zákazu cestování.

SOBOTA - předchozí

"Tisíc občanů" se účastnilo sobotní demonstrace ProAlt

5. 3. 2011

tisková zpráva

Iniciativa ProAlt zorganizovala v sobotu 5.března na Náměstí Republiky demonstraci proti vládním reformám. Podle odhadu organizátorů se akce zúčastnilo více než tisíc občanů. Na demonstraci se rovněž podepisovala petice proti důchodové reformě. Přímo na Náměstí Republiky podepsalo petici 729 lidí.

PÁTEK
Váhání před Tripolisem

4. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23:59

  • CIA straší Kaddáfího "chemickými zbraněmi".
    AlJazeera AFP LIBYE 23.59 SEČ Al Jazeera cituje agenturu Reuters, které americká úřední místa s odkazem na CIA řekla, že Washington dostal informace, podle kterých plukovník Kaddáfí posílil bezpečnostní opatření "kolem hlavního úkrytu prvků, používaných při výrobě chemických zbraní".
  • AFP LIBYE 20.55 SEČ Čtyři lidé byli zabiti v pátečních bitvách mezi sílami plukovníka Kaddáfího a ozbrojenými rebely v blízkosti strategického přístavu Ras Lanuf ve východní Libyi, zatímco státní televize oznámila, že Kaddáfího vojáci znovu získali kontrolu nad městem.

PÁTEK - předchozí

ČTVRTEK
Příprava pochodu na Tripolis

3. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23.45

  • Channel Four News Mezinárodní soudní dvůr Mezinárodní soudní dvůr bude vyšetřovat plukovníka Kaddáfího z podezření, že spáchal zločiny proti lidskosti. K jeho trestnímu stíhání budou použita amatérská videa, natočená lidmi během útoků Kaddáfího bezpečnostních jednotek proti pokojným demonstrantům. Prokurátor Luis Moreno-Ocampo uvedl, že má informace, že Kaddáfího jednotky zaútočily od 15. února na pokojné demonstranty v několika libyjských městech a stovky lidí usmrtily. Prokurátor identifikoval Kaddáfího a některé vojenské velitele a vysoké činitelé režimu jako osoby odpovědné za tyto masakry. Moreno-Ocampo také varoval, že pokud se vraždění dopouštěla i opozice, bude postavena před soud i ona.
  • Al Masry Al Youm EGYPT 22:47 SEČ TV moderátorka Oprah Winfrey souhlasila, že přijede na pozvání egyptského ministerstva cestovního ruchu k návštěvě Káhiry, kde "chce diskutovat o egyptské revoluci ve svém programu, a setkat se s mladými muži, kteří provádějí toto veliké dílo..." [Poznámka ŠOK: Bez komentáře...]

ČTVREK - předchozí

Pohádka o egyptské revoluci

5. 3. 2011 / Karel Dolejší

Pomineme-li posedlost lidovými pohádkami, jíž se v minulosti poněkud vzdálenější vyznačoval zejména německý romantismus, byl to rozhodně nejpozději Carl Jung, kdo razil tezi, že pohádky nejsou "pouhé pohádky", ale poukazují často k vrstvám nevědomí jinak obtížně přístupným. Fiktivní příběhy jakéhokoliv druhu lze ovšem buď "materialisticky" dekonstruovat na obraz historické dynamiky mezipohlavních vztahů plus účinků drog, jak to dělá například Robert Graves; anebo uznat, že významové jádro příběhu nelze jedinou interpretací vyčerpat, takže se jím případně v jiné perspektivě sluší zabývat zase z jiné stránky. V tomto textu uplatňuji druhý ze zmíněných přístupů.

Jsou nejlepší dny Ameriky už za námi?

4. 3. 2011

KD│ Jsem Američan, nikoliv náhodou zrození, ale volbou. Hlasoval jsem nohama a stal se Američanem, protože miluji tuto zemi a mám za to, že je výjimečná. Ale když se dívám na dnešní svět a na silný proud technologických změn a globální konkurence, jsem z toho nervózní. Patrně nejvíce znepokojující je skutečnost, že zatímco tyto tendence sílí, Američané se zdají neschopní pochopit rozsah výzev, kterým čelíme. Navzdory medializovaným tlachům u vzestupu Číny většina Američanů vychází z předpokladu, že USA jsou dosud světovou jedničkou, napsal pro Time Fareed Zakaria.

Proč se Washington nestará o pracovní místa?

4. 3. 2011

Pamatujete si na doby, kdy všichni souhlasili, že to co si americký lid přeje od Washingtonu je, slovy Johna Boehnera, "neúnavné soustředění na tvorbu pracovních míst"? V několika minulých měsících se míra nezaměstnanosti sotva hnula, a přece zákonodárci obou stran agendu tvorby pracovních míst už opustili ve prospěch úsporného programu, který sotva sníží deficit, ale takřka jistě uškodí zaměstnanosti. Pokud návrh Republikánů ušetřit na eráru 60 miliard bude tisíce lidí stát místo, pak, jak říká Boehner, "staniž se", napsal Christopher Hayes.

Česko mezi Brežněvem a Brežněvem:

Proces, aneb Cesta tam a zase zpátky

4. 3. 2011 / Jana Ridvanová

Paříž 3.2. 2011
Panu Jiřímu Pospíšilovi, ministru spravedlnosti České republiky

Vážený pane ministře,

čeští lidskoprávní aktivisté mě informovali o Vašem rozhodnutí vydat Aliho Atsaeva, uprchlíka nacházejícího se v České republice, ruským úřadům. Nevím, zdali obvinění ruské prokuratury odpovídá skutečnosti. V každém případě v situaci, v jaké se nachází soudnictví Ruské federace, se obzvláště aktuální stává známá formulace "v pochybnostech ve prospěch obviněného". V takové věci "přitěžující" a fakticky rozhodující skutečností může být účast Aliho Atsaeva v obraně své země před ruským vpádem, který první prezident Vaší republiky nazval "válkou s charakterem genocidy".

Má Česko dávat azyl velitelům čečenských ozbrojených jednotek?

4. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Čečenec Ali Dzokjevič Acajev byl dle údajů předložených při jeho řízení před českým zastupitelským úřadem v Moskvě, velitelem oddílu ozbrojených složek čečenských separatistů, bojujících proti ruské federální armádě v takzvané "první" čečenské válce a v České republice pobýval pod falešnou identitou a na falešný pas. Orgánům ČR poskytoval vědomě nepravdivé údaje. 11. prosince byl zadržen v Praze na základě mezinárodního zatykače vydaného Ruskou federací.

Světová premiéra oratoria "Ten, který jest"

4. 3. 2011 / Tomáš Koloc

V neděli 6. března v 19.30 se ve Smetanově síni Obecního domu uskuteční světová premiéra třídílného oratoria Jaroslava Krčka Ten, který jest v podání Pražského filharmonického orchestru a Plzeňské filharmonie, a sólistů Edity Adlerové a Romana Janála.

Text přednese Alfréd Strejček.

Koutek reklamní tuposti

Tup-ost

4. 3. 2011

Poslední dobou se rozmáhá dělení-nedělení slov, kde jazyk dostává na frak z tzv. grafických důvodů. Text je tu použit jenom jako grafický prvek a čitelnost se snižuje o několik řádů. Proč místo abecedy nepoužíváte rovnou čtverečky, páni grafici? Za tip děkujeme čtenáři Janu Urbanovi.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Páteční evropské úterý, aneb Je to ve Bruseli, pane hrábě

4. 3. 2011 / Karel Dolejší

Předně podotýkám, že ani zdaleka nejsem euroskeptikem, jak by se mohlo z titulku na první pohled zdát. Stala se však divná, divná věc: Zastoupení Evropské komise v ČR mi poslalo pozvánku na akci, která se má konat "ve úterý 11. března". Když přijde na věci úřední, se zenovým kóanem nepočítám, a tak jsem dospěl k názoru, že k akci musí dojít buď v úterý, tj. 8. března, nebo skutečně až 11., tj. v pátek. Další variantou by byla dobře utajená změna bruselského kalendáře: Řekněme malý "Vítězný únor", no, jenže zkrátka v březnu. Podle předem připraveného plánu se dnes kalendář v Bruselu posunul ze 4. března na 7., takže v úterý už bude 11. Teroristé plánující útok na sobotu 5. března byli vyvedeni aprílem a ostrouhali půlměsíce. A Praha už není jen sto let za opicemi, ale dokonce tři dny za Bruselem.

Zoufalá úroveň návrhů na pomník Jana Husa pro hrad Krakovec, aneb bída současného pomníkového sochařství

4. 3. 2011 / Jan Paul

Na hradě Krakovec, kde Jan Hus pobýval po vypovězení z Prahy před svým odjezdem do Kostnice, bude 6. července odhalena jeho "socha", kterou jako údajně nejlepší ze čtrnácti dodaných návrhů vybrala porota složená ze zástupců Středočeského kraje a nezávislých odborníků. Nevím kam dali ctihodní odborníci oči, dle mého soudu byly všechny návrhy tak špatné, že neměl být vybrán ani jediný. Než nekvalitní dílo, tak raději žádné. Je to ostuda.

Vzpomínka na Karla Kryla

1. 3. 2011

V basilice sv.Markéty v Břevnovském klášteře se v sobotu 5. března v 18 hodin koná zádušní mše k 17. výročí úmrtí Karla Kryla. Celebruje převor P.Siostrzonek, po mši následuje minikoncert z Krylova díla.

Berkat pracuje na objednávku českého ministerstva vnitra

3. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Autorizovaná informace aktivistického občanského sdružení "Berkat", že si "rozvojovou pomoc" nepředstavuje jako "humanitární pomoc", ale jako sociální "integraci", "které ve svých důsledcích pomáhají snižovat počty nelegální migrace" znevýhodněných skupin obyvatel Grozného, a to především žen a dětí na objednávku zadavatele projektů - českého Ministerstva vnitra respektive jeho odboru OAMP, plně dostačuje k tomu, aby článek Jany Ridvanové snad vyšel ještě jednou. Ano, sdružení Berkat pracuje NA OBJEDNÁVKU MINISTERSTVA VNITRA (a dalších složek státu, dodávám já) . Ne v zájmu migrantů, ale v zájmu protiimigrační strategie ministerstva vnitra jako zadavatele jejich projektů.

A to je přesně praxe, kterou Ridvanová právem kritizuje.

Multivirtuální metakoncert

4. 3. 2011 / Milan Kozelka


Pára na hrncem se proměnila v pestrou nabídku
snížených cen, marketingoví alfasamci si oblíbili
abstraktní malbu, Jan Hus uznal, že šířil bludy,
Vltava omývala břehy Varanasí, sudetští Němci
vrátili vše, co zkonfiskovali sudetským Čechům,
Lady Gaga amnestovala popírače holocaustu.
Cikáni zdokonalovali psychotronické schopnosti,
punk se stal eldorádem horních deseti tisíc,
Warhol založil Komunistickou stranu Vatikánu,
finanční skupina PPF zprivatizovala Jedličkův
ústav, Palestinci přestali ostřelovat Kostomlaty.

Diplomacie v Libyi může zachránit životy i světovou ekonomiku

4. 3. 2011

Ministryně zahraničí Clintonová bránila tento týden v Kongresu rozpočet svého úřadu poukazem na to, že diplomatické intervence mohou předcházet nákladným válkám. State Department má teď spektakulární příležitost demonstrovat správnost argumentu Clintonové na příkladu. Může podpořit robustní diplomatické snahy vyřešit krizi v Libyi bez další eskalace násilí, napsal Robert Naiman.

Mistral: Paříž a Moskva se nemohou dohodnout na ceně

4. 3. 2011

Ruskofrancouzské rozhovory o nákupu vyloďovacích plavidel Mistral se ocitly ve slepé uličce. Obě strany se nemohou domluvit na ceně lodí - z původních 980 milionů euro může vzrůst až na 1,24 miliardy. Hlavní kontraktoři, Rosoboronoexport a DCNS, se mohou vrátit na samotný začátek.

Pacienti, plačte!

3. 3. 2011 / Petr Wagner

Protože je o navýšení DPH rozhodnuto, chtěl bych trochu osvětlit dopady ve zdravotnictví. Zdravotnická zařízení díky zákonům v Čr buď nemohou být registrována pro DPH (v kterémžto případě by DPH neplatila) nebo je koeficient tak nevýhodný, že v podstatě znárokujé jen e minimum. Jde o to že hlavní předmět činnosti - péče nepodléhá DPH a z hlediska léků a speciálního zdravotního materiálu je nemocnice konečný spotřebitel - čistý plátce bez možnosti odpočtu.

Strašný obraz dnešní české politiky

3. 3. 2011 / Boris Cvek

Můj názor na zvýšení DPH je tento. Ve státě, kde kvete korupce a rozkrádání státního rozpočtu, je jakékoli zvyšování daní na hranici zločinu. Je to vytahování dalších peněz z kapes daňových poplatníků na chod státu, v němž vybrané peníze budou opět rozkradeny.

Možné světy Obamy a Klause

3. 3. 2011 / Bohumil Kartous

Teorie možných světů ukazuje, že způsob, jakým lze svět do budoucna utvářet, závisí do značné míry na tom, jak svůj svět v určitém okamžiku definujeme. Nabízím praktickou ukázku toho, jak protichůdné mohou tyto definice být a tedy jak rozdílné mohou být světy z nich konstruované. Prezident USA Obama se v letošní Zprávě o stavu unie zabýval velmi podrobně vzděláváním.

Demonstrace v Iráku

AKTUÁLNÍ ANALÝZA "ARABSKÉHO JARA"

Egyptská revolučně tvořivá destrukce rozšiřuje Střední Východ?

3. 3. 2011 / F. William Engdahl

Vzápětí po snahách o změnu režimu v Tunisku došlo 25. ledna 2011 k propuknutí lidového hnutí proti režimu Husni Mubaraka. V rozporu s pečlivě tvořenou představou, že se Obamova vláda snaží udržet současný Mubarakův režim, Washington ve skutečnosti manipuluje změny egyptského, syrského, jemenského, jordánského a dalších režimů v oblasti. Jde o proces, který bývá nazýván "tvořivá destrukce".

K obchodu s uprchlíky:

"Ať Britské listy článek Jany Ridvanové okamžitě stáhnou"

3. 3. 2011

Vyjádření Jany Hradilkové k článku s názvem "Proč lidé utíkají z Kavkazu do Evropy?", zveřejněnému v Britských listech

K článku, zveřejněnému paní Janou Ridvanovou dne 18.2. v Britských listech, se vyjadřuji z pozice autorky a koordinátorky několika projektů v Grozném, které realizovalo občanské sdružení Berkat během let 2001 -2010 částečně ve spolupráci s Rozvojovým programem ČR a částečně z prostředků nashromážděných z veřejných sbírek a za podpory drobných dárců.

Krutý a svobodný

3. 3. 2011 / Michal Rubáš

Zdá se, že "volným trhům" začínají docházet diktátoři. Od časů generálů Pinocheta či Suharta, snad nejúspěšnějších provozovatelů neoliberální terapie, se přece jenom něco změnilo. Dokonce i v Africe bude neviditelná, ale silná ruka vojenských junt stále obtížněji udržovat pracující v tak těsné blízkosti společenského dna, aby se neustále měli od čeho odrážet a přitom setrvávali pro uklidnění trhů zcela bezpečně na místě. Koncept globální prosperity, založené na pečlivé výuce nemajetných poskakovat na vlastních nohou, snad nikdy nemusel čelit takovým logistickým výzvám, jako dnes.

O slepotě politiků aneb kdepak je ten zákon o prokazování příjmů?

3. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

V poslední době se veřejné mínění podrobuje tortuře zvýšené činnosti českých politiků. Ušetřeni jsou však stoprocentní fanatici do rybaření, zahrádkářství či jiné smysluplné práce. K ohrožených druhům patří zejména čtenáři denního tisku, třebaže ten bulvární nabízí přece jen slušnou porci pikantní potravy. S lidmi sledujícími televizní zprávy či diskuzní pořady je samozřejmě nutné mít soucit úměrný délce programu.

Tucet bludů Drábkovy penzijní reformy

2. 3. 2011 / Jan Keller, Jiří Šteg

1. Rizika je nutno diverzifikovat

Diverzifikace rizik je pouhým lživým označením pro oslabení průběžného systému. Soukromé fondy se na základě tohoto tvrzení nestanou o nic bezpečnější. Ministr Drábek tvrdí, že je lepší nosit vejce ve více košících, a chce přimět občany přendat vejce z košíku, který pravicové vlády nechaly poněkud ztrouchnivět (viz např. zastropování odvodů pojistného), do nového a zjevně bezedného košíku fondového systému.

Lži o důchodech a DPH -- nepochopení, nebo sprostý podvod?

2. 3. 2011 / Josef Mrázek

Nečasova vláda se snaží protlačit ještě letos zavedení jednotné sazby DPH ve výši 20 % a tvrdí, že je to nutné pro tu reformu důchodového pojištění, kterou má na mysli. Jsou důvodné obavy, že obě tato opatření by měla osudné následky pro skoro všechno obyvatelstvo, s výjimkou kapitálových skupin, které si to objednaly, a těch politických uskupení, která za to dostala zaplaceno.

Malá hilsneriáda a malý Václav Masaryk

2. 3. 2011 / Štěpán Steiger

Hlavou tohoto státu (optimisti hovoří o naší zemi) je inteligentní a vzdělaný muž. (Neuvádím všechny jeho akademické tituly, všechny neznám a citovat pouze některé by bylo politicky nekorektní.) Jeho znalost českých dějin je nepochybná. Nicméně ani vzdělání zřejmě nechrání -- užiju-li, ač bez dovolení, termín jeho slovníku - před oblbováním. Protože Václav Klaus sice historii svého národa zná, to mu však nezabránilo v použití přirovnání, jež nejenže kulhá, nýbrž je naprosto nemístné.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Stoletý Vávra, Nokturno a Králův projev

2. 3. 2011 / Josef Brož

Uznání. Komu čest, tomu čest. Říkám si ale, kdo vlastně ocení, když je někdo na úrovni? Kdo nakonec rozhodne, že je někdo třeba zašlapán? Kdo bude povýšen, a kdo ponížen? Ano, v dnešním poněkud opožděném prvním souhrnu novoročních "bloc-notes" se pokusím některé věci připomenout. Aktualita ale volá...

Postaví se Duka za ducha (dějinného pokroku)? A co my?

2. 3. 2011 / Tomáš Koloc

Václav Klaus vyslovil podporu svému kandidátovi na pozici poradce ministra školství Ladislavu Bátorovi, jehož názory se v mnohém podobají tezím pravicových aktivistů 30. let, a rozruch, které tyto názory vzbudily, nazval hilsneriádou. České veřejnosti se tím opět otevřel pohled do myšlenkového obzoru a mozkového trustu člověka, který má v naší zemi mandát k tomu, aby byl její politickou hlavou a mimo ni jejím reprezentantem. Václav Klaus tím některým vysokým činovníkům, ale i zbytku národa (opět) položil otázku, zda chtějí jít kupředu nebo zpátky.

Západní státy nemají morální právo intervenovat nikde na světě

2. 3. 2011 / Daniel Veselý

Mezinárodní společenství (tj. Spojené státy a jejich spojenci) zvažují vojenskou intervenci do násilím a chaosem drcené Libye. Osobně -- mezi jinými -- mám za to, že taková intervence by přinesla víc škody než užitku; mimořádnou katastrofu nepředvídatelných proporcí, a to nejen z důvodu, že se z ideových pozic stavím proti jakýmkoliv západním humanitárním excesům, ale i kvůli konkrétním příkladům spasitelských misí (Irák 1991, Somálsko 90. léta, Kosovo 1999...). Navíc si těžko představit, že by Západu šlo i v případě Libye o lidská práva, když se o vojenský zásah proti zešílevšímu hrdlořezovi z Tripolisu zasazují i architekti invaze do Iráku z řad nechvalně proslavených amerických neokonzervativců. Takzvané mezinárodní komunitě jde především o strategickou kontrolu nad ropnými nalezišti a trasami a bič nad "překladištěm" zoufalých migrantů z chudých zemi globálního Jihu masově směřujících k "nám".

Statisícové odměny -- zdroj závisti, anebo běžný plat?

2. 3. 2011

V posledních dnech se často v médiích kritizují vyplacené statisícové odměny na některých ministerstvech. Pominu-li fakt, že dle mého názoru je prvotní medializace součástí pečlivě plánovaného útoku na ministry strany VV (pokud by to totiž byla jen novinářská práce, byly by zveřejněny odměny ze všech ministerstev), vyplácení odměn je ve státní správě běžná součást platu, ať se to odůvodňuje tak či onak, napsal čtenář Jan Neuman.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní