Proč se Washington nestará o pracovní místa?

4. 3. 2011

Pamatujete si na doby, kdy všichni souhlasili, že to co si americký lid přeje od Washingtonu je, slovy Johna Boehnera, "neúnavné soustředění na tvorbu pracovních míst"? V několika minulých měsících se míra nezaměstnanosti sotva hnula, a přece zákonodárci obou stran agendu tvorby pracovních míst už opustili ve prospěch úsporného programu, který sotva sníží deficit, ale takřka jistě uškodí zaměstnanosti. Pokud návrh Republikánů ušetřit na eráru 60 miliard bude tisíce lidí stát místo, pak, jak říká Boehner, "staniž se", napsal Christopher Hayes.

Tento nesoulad mezi krizí zaměstnanosti po celé zemi a slepým popíráním zde ve Washingtonu je nejméně pochopitelnou stránkou tohoto politického okamžiku. Ale mám za to, že existují dvě čísla, která ji do značné míry vysvětlují.

První číslo je 4,2%. To je procento Američanů s magisterským diplomem, kteří jsou bez práce. Představuje to méně než polovinu oficiální míry nezaměstnanosti ve výši 9% pro pracovní sílu jako celek, a a čtvrtinu míry podzaměstnanosti (která udává počet těch, kdo na hledání práce rezignovali, nebo kdo pracují na částečný úvazek, ačkoliv by si přáli celý) ve výši 16,1%. Takže zatímco celá ekonomika nadále trpí nejhorší situací na pracovním trhu od Velké deprese, elitní centra moci se už vzpamatovala. Pro ty z nás, kdo mají to štěstí být absolventy vysokých škol - a unikli zabavení domu nebo znehodnocené hypotéce - už nastal návrat k normalitě.

Druhé číslo je 5,7% procenta. To je míra nezaměstnanosti v metropolitní oblasti Washington/Arlington/Alexandria, a je nejnižší mezi velkými metropolitními oblastmi v celé zemi. V roce 2010 v metropolitní oblasti District of Columbia přibylo 57 000 míst, více než kdekoliv jinde, a nyní je tu nejdynamičtější trh s komerčními kancelářskými prostorami. Jinak řečeno: Metropolitní oblast kolem Washingtonu vzkvétá. Můžete to vidět v restauracích po celém severozápadě, na vysokých cenách bytů na realitním trhu a obecně na spokojeném smyslu pro měšťácký komfort, jenž kane z kapes bohatých příslušníků vyšších a vyšších středních tříd v tomto regionu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011