Jsou nejlepší dny Ameriky už za námi?

4. 3. 2011

KD│ Jsem Američan, nikoliv náhodou zrození, ale volbou. Hlasoval jsem nohama a stal se Američanem, protože miluji tuto zemi a mám za to, že je výjimečná. Ale když se dívám na dnešní svět a na silný proud technologických změn a globální konkurence, jsem z toho nervózní. Patrně nejvíce znepokojující je skutečnost, že zatímco tyto tendence sílí, Američané se zdají neschopní pochopit rozsah výzev, kterým čelíme. Navzdory medializovaným tlachům u vzestupu Číny většina Američanů vychází z předpokladu, že USA jsou dosud světovou jedničkou, napsal pro Time Fareed Zakaria.

Ale je to pravda? Jistě, USA zůstávají největší světovou ekonomikou, a zatím máme největší armádu, nejdynamičtější technologické společnosti a vysoce podnikavé klima. Ale to jsou jen obrázky toho, kde stojíme právě teď. Rozhodnutí, která vytvořila dnešní růst - rozhodnutí ohledně vzdělání, infrastruktury, a tak dále - byla přijata už před celými dekádami. To co vidíme dnes je americká ekonomika, která rozkvétala díky politice a událostem 50. a 60. let: Mezistátnímu dálničnímu systému, masívnímu financování vědy a technologie, systému veřejného vzdělání, který nám svět záviděl, a velkorysé imigrační politice. Podívejte se na odpovídající opatření dnes, a budete se obávat budoucnosti.

Následující hodnocení pochází z různých seznamů, ale všechny hovoří o tomtéž. Podle OECD se naši patnáctiletí umisťují ve světě na 17. místě ve vědě a na 25. v matematice. Mezi vyspělými zeměmi jsme co do podílu vysokoškoláků dvanáctí (už je tomu desítky let, co jsme bývali první). V návštevnosti základních škol jsme devětasedmdesátí. Naše infrastruktura je hodnocena jako třiadvacátá na světě, daleko za každou významnější vyspělou ekonomikou. Údaje o americkém veřejném zdraví jsou pro bohatou zemi zarážející: Podle studií OECD a WHO jsme v očekávané délce života sedmadvacátí, v cukrovce osmnáctí a první v obezitě. Před pouhými několika dekádami byly USA v podobných žebříčcích na vedoucím místě. To už neplatí. Jsou některé oblasti, ve kterých jsme dosud jasně první, ale ne ty, jimiž se obvykle chlubíme. Máme nejvíce střelných zbraní. Máme mezi bohatými zeměmi nejvyšší kriminalitu. A samozřejmě, máme zdaleka největší dluh na celém světě.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011