Mistral: Paříž a Moskva se nemohou dohodnout na ceně

4. 3. 2011

Ruskofrancouzské rozhovory o nákupu vyloďovacích plavidel Mistral se ocitly ve slepé uličce. Obě strany se nemohou domluvit na ceně lodí - z původních 980 milionů euro může vzrůst až na 1,24 miliardy. Hlavní kontraktoři, Rosoboronoexport a DCNS, se mohou vrátit na samotný začátek.

Celý minulý týden vedla delegace Rosoboronoexportu, Federální služby pro vojenskotechnickou spolupráci, ministerstva průmyslu a Spojené loďařské korporace v Paříži rozhovory s ministerstvem obrany a koncernem DCNS, sdělilo listu Kommersant několik informovaných osob. Avšak bez výsledku - existuje řada principiálních rozporů, především v otázce konečné ceny dvou vojenských plavidel. Rusko trvá na původně dohodnuté ceně 980 milionů euro, ale Francie na ceně navýšené minimálně na 1,15 miliard. To Rusové odmítli.

Komerční nabídku francouzské strany by Moskva měla obdržet 15. března. Dohoda o ceně si však údajně může vyžádat separátní rozhovory s prezidentem Sarkozym. Zda by je vedl Medveděv nebo Putin, to ovšem není jasné.

Za neshodami údajně stojí neprofesionální postup ruského ministerstva obrany, které navrhlo zahrnout do kupní ceny i licence a dokumentaci potřebné ke stavbě některých částí plavidel v Rusku. Francouzská strana s tím však nesouhlasí a údajně podle francouzských zákonů ani souhlasit nemůže.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011