Není jasné, kdo v Libyi koho podporuje

21. 3. 2011 / Jan Čulík

Od začátku západních vojenských akcí Západu proti vojenskému režimu v Libyi vysílá televize BBC množství telefonických rozhovorů s Libyjci z nejrůznějších libyjských měst. Střídají se v nich názory, podle nichž je "celý Tripolis smutný, že jej Francouzi bombardují, a celý národ stojí pevně semknut za velkým vůdcem Kaddáfím proti hrstce zločinců a teroristů z Al Kajdy, kteří ovládli východní část země". Zároveň se vysílají rozhovory, podle nichž je Kaddáfí vrah a násilník a "95 procent Libyjců si přeje svrhnutí jeho vlády. Kdyby Západ nezasáhl, Kaddáfí by všechny vzbouřence vyvraždil."

V nynější situaci nelze v Libyi uspořádat demokratické volby a nelze tedy zjistit, které ze zveřejňovaných názorů - zda vůbec některé - mají pravdu.

Nesporné, a zdokumentované, však je, že bez západních zásahů vojska plukovníka Kaddáfího pokračovala v relativně brutálních útocích na civilní obyvatelstvo. Kaddáfího vláda vydala dvě údajná příměří, ale ani jedno nedodržela. Za těchto okolností připadá relativně rozumné úsilí západních armád zabránit Kaddáfího jednotkám v dalším vraždění. Zjevně doufají západní vojenští velitelé, že se jim útoky na Kaddáfího vojenskou infrastrukturu podaří demoralizovat jeho armádu, aby útoky dále neprováděla.

Je ovšem pravda, jak pozorovatelé varují, že ve vzbouřeneckých městech se usadili Kaddáfího ostřelovači a ze střech střílejí po libovolných civilistech. Západní vojenští komentátoři varovali, že zásahy proti Kaddáfího jednotkám ve městech by byly příliš složité, až nemožné, avšak hovořili o tom, že lze útočit na zásobovací linie mimo města.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.3. 2011