Pohádka o svrhování kapitalismu

22. 9. 2010 / Alex Koenigsmark

Líbilo se mi, že demonstrující odboráři policisté vyvrátili na ministerstvu rám a poškodili vrátnici; když se ocitnou na druhé straně stolu, chovají se jak vidno jako lidi.

Vzpomněl jsem si při tom, jak jsem nedávno četl jeden politický komentář o odborech.

Někdy je veselé sledovat myšlenkové armatury komentátorů, jejich klenutí, šroubování a vratkost, jen doufat, že na to lešení nikdo nevleze.

Ministr Dobeš ohrožuje miliardy pro českou vědu a školství. Možná nevratně

22. 9. 2010

tisková zpráva Ondřeje Lišky

Praha, 22.9.2010

Kroky ministra Dobeše v oblasti čerpání evropských fondů mohou znamenat nenávratné škody. Operační program Výzkum a vývoj pro inovace má české vědě přinést až 60 miliard korun a české ekonomice vyšší konkurenceschopnost. Namísto personálního posílení ministerstva, které Evropská komise doporučila, aby bylo možné vůbec prostředky dostatečně čerpat, zahájil ministr Dobeš sérii nekompententních kroků.

Britský ministr pro podnikání zaútočil na kapitalismus

22. 9. 2010

Toto je projev, který pronesl Vince Cable, britský ministr pro podnikání, ve středu na výročním kongresu Liberálnědemokratické strany:

Přišel jsem, abych se vám zde na konferenci zodpovídal ze své práce, kterou dělám v koaliční vládě.

Podařilo se mi rozzuřit šéfy bank; byla proti mně vyhlášena svatá válka revolučními gardami odborového hnutí, zděsil jsem [konzervativní deník] Daily Telegraph pokrokovým návrhem, aby absolventi univerzit za své vzdělání platili, a rozčílil jsem velmi bohaté lidi, kteří se snaží vyhnout se placení britských daní. Asi dělám něco dobře.

Všichni dobří politici

22. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Reklamní kampaň ČSSD je primitivní politické klišé postavené na potřebě "nepřítele". Kdyby tato společnost nenesla svou deprimující zkušenost z komunistické totality, která na dlouho dopředu privilegovala vše "konstitučně" privilegované, tedy elity, možná by se větší pozornost obrátila proti nim. Vždyť ekonomická krize byla vyvolána právě politickými a ekonomickými elitami. Přesto sociální demokracie, která by měla být ze své podstaty citlivá právě na jednání společenských elit, hledá nepřítele mezi bezbrannými: bezdomovci, drogově závislými, menšinami.

Zlost vůči neodpovědným a hrabivým elitám pomohla Baracku Obamovi v prezidentských volbách. "We will not rebuild our economy on the old model of bubbles and busts," ("Nebudeme rekonstruovat naši ekonomiku na starém modelu bublin a krachů,") říká první věta Obamova ekonomického programu. U nás máme "obamovskou" ODS. Petr "Péťa" Nečas, politik s vizáží slušného a nudného člověka, se sexappealem zachovalého školního zábradlí, toužícího po jistém druhu osobního úspěchu, má také svůj jasný ekonomický program: dávky jen těm, kdo si to zaslouží, nedovolíme zadlužovat stát, ani obce (doslovný přepis), garance odpovědných reforem. První heslo znamená "omezíme sociální výdaje", druhé heslo znamená k veškerému překvapení "omezíme sociální výdaje" a to třetí znamená totéž. Lokální Obama s lokální obamovskou politikou ...

Těším se i na předvolební coming out dalších politických stran. Těším se na pana Schwarzenberga, v trvalém polospánku dostatečně charismatického pro jistý typ voličů, těším se na pana Johna svádějícího ukrutný mediální boj s korupcí, těším se i na všechny ostatní.

O české šlamperaj trochu jinak...

22. 9. 2010 / Ladislav Žák

To, jak popisuje Jan Čulík stav české společnosti ve svém příspěvku "Joch vůbec nechápe...", mne tradičně naplňuje smutkem, který se mísí s určitou zlobou, která o to silnější, oč více se Jan Čulík trefí. Nečtu to rád a i v tom má Jan Čulík pravdu, že bychom se měli vžít lépe do pocitů těch, kterým pořád něco špatného předhazujeme a teď z toho dokonce děláme mnohde základ volební kampaně.

Za stejnou práci stejná odměna?

22. 9. 2010 / Jiří Jírovec

Snaha českých ministrů najít úspory je stejně pozoruhodná jako jejich často prokazovaná povrchnost při řešení problémů. Naposledy to dokazuje ministr Drábek v podobě představy:

"(...je špatný) systém, v němž jsou zaměstnanci odměňováni (kromě dosaženého vzdělání) podle počtu let strávených ve státní správě. Těchto takzvaných platových stupňů zatím existuje dvanáct a zaručují automatický růst základní složky platu podle počtu let strávených ve státní správě.

Například řadový úředník finančního úřadu má dosud (v deváté platové třídě) při nástupu základní plat 14 220 korun. Postupně se mu zvyšuje, po deseti letech bere 17 110 korun a vydrží-li přes 32 let, tak 21 390 korun.

Nově má platit, že všichni zaměstnanci ve stejné platové třídě (zjednodušeně řečeno se stejnou náplní práce a kvalifikací) budou mít stejný základní plat, tedy nezávisle na délce praxe."

Neměl by být Václav Klaus spíš ve vězení?

22. 9. 2010

S hrůzou jsem si přečetl o nadřazeně narcistickém chování Václava Klause vůči odborářům. Kde bere drzost se vysmívat obyčejným lidem? ptá se Milan Čech. Opravdu nechápe, že za to, kde je, vděčí neoliberální mafii, které se hlasatelé podobně primitivních myšlenkových schémat nesmírně hodí jako ideologické ospravedlnění jejich sobecké hrabivé nenasytnosti, která potápí západní svět ke dnu, což lidé (i ti odboráři) podvědomě cítí?

Britský ministr obchodu dnes přednese "protikapitalistický" projev

22. 9. 2010

Vince Cable, ministr obchodu za Liberální demokraty, přednese na stranické konferenci v Liverpoolu řeč ostře kritizující stávající britský hospodářský systém a neprůhledné praktiky londýnské City. Podle Cablea kapitalismus "nebere zajatce a ničí konkurenci, kde může". Ministr zveřejní plán "posvítit si" na praktiky související s přebíráním konkurenčních firem a odměňováním managementu korporací.

V Praze demonstrovalo 40 000 odborářů

21. 9. 2010 / Jan Čulík

V úterý demonstrovalo v Praze na Letné před ministerstvem vnitra, před Úřadem vlády a na Palachově náměstí asi 40 000 odborářů proti vládním rozpočtovým škrtům a snižování mezd.

Server IDnes se pokusil informaci z demonstrace zkreslit důrazem na vandalismus, který údajně spáchali někteří demonstranti u ministerstva vnitra ZDE. Server České noviny zase citoval Václava Klause, který se domnívá, že "škrty jsou nutné" ZDE To je samozřejmě nesmysl. Česká republika není výrazněji zadlužena. Škrty jsou motivovány ideologicky. To, co ČR potřebuje, jsou naopak strategické investice.

Vzpoura. Zavřeno

21. 9. 2010 / Karel Dolejší

V září 1939, po přepadení Polska, vyhlásila Francie Německu válku. Jak se asi cítil nějaký anonymní Francouz, který nikdy nevěřil, že Mnichov zachrání mír? Co si myslel o problematické rozhodnosti, jejíž zpozdilost stála zemi spojenecký systém v Evropě a jeden a půl cti? Jaké měl představy o -- odpusťte ten výraz -- morálně volní základně opožděného odporu?

Dnes, v den protestu státních zaměstnanců, mě napadaly právě tyhle odtažité myšlenky. V ten den, kdy Václav Klaus pobaveně poznamenal, že si mnozí demonstranti vzali jednoduše volno, a prezentoval to jako důkaz, že jde o falešný poplach.

Protest na Palachově náměstí byl velmi významný

22. 9. 2010

Chtěla bych reagovat na článek pana Dolejšího týkající se včerejší demonstrace v Praze, píše Vlasta Neklapilová.

Mrzí mě jeho skeptické vyznění a nemám z něj pocit, že pan Dolejší byl včera na Palachově náměstí s námi.

Myslím, že sdělovací prostředky bohužel už tradičně akci shazují a vybírají, co se hodí. Mělo by spíš zaznít, že se o své dovolené sešel velký počet lidí řady profesí z celé republiky, aby dal najevo nesouhlas s nekompetentními kroky naší vlády a s pohrdáním lidmi, o jejichž starosti se "ti nahoře" vůbec nezajímají.

Poprvé za dvacet let zde byl hromadný protest, stejný jako ve Francii a dalších zemích s dobře organizovanými odbory.

Je to velký pokrok a zaznělo tam, že budeme i nadále držet spolu. Proto ta skepse v Britských listech může i zamrzet. Neviděla jsem nikoho společensky unaveného a pokud po několika hodinách na prudkém slunci vypadal někdo unaveně, protože byl od 4 hodin ráno na cestě např. ze severní Moravy, nemyslím, že by to ztrácelo na hodnotě. Važme si toho!

Titanic se potopil kvůli chybě kormidelníka

22. 9. 2010

Vyplývá to z nové knihy, podle níž si posádka Titanicu včas všimla ledovce na obzoru a mohla se mu vyhnout. Namísto toho do něho najela plnou parou v důsledku chyby kormidelníka, který zabočil namísto od ledovce směrem k němu. I tehdy bylo možno cestující a posádku zachránit, kdyby loď zůstala na místě. Loď se však po proděravění rozjela plnou parou vpřed a tím nabrala dírou vodu.

Jaroslav Hašek: The Writer and His World

22. 9. 2010

A lecture by Andrew Barker, Professorial Fellow in the Division of European Languages and Culture at the University of Edinburgh

Thursday 23 September at 7 pm

The Music Room, Office of Lifelong Learning,
The University of Edinburgh,
11 Buccleuch Place,
Edinburgh EH8 9LW

Free admission, refreshments to follow.

Pád vrtulníku, devět mrtvých:

Rok 2010 je nejkrvavějším rokem afghánské války

22. 9. 2010

Při úterním pádu vrtulníku v afghánské provincii Zábul zemřelo devět vojáků NATO, dva další, americký civilista a jeden afghánský voják byli zraněni. V devítileté válce zatím zahynulo takřka 2 100 vojáků NATO; jen letos to bylo 529 zabitých, což již nyní představuje nejvyšší roční ztráty od invaze v roce 2001.

Zvýšení univerzitního školného "neodradí studenty"

22. 9. 2010

Zvýšení univerzitního školného v Anglii, ani na 10 000 liber (300 000 Kč) ročně nepovede k výraznějšímu snížení žádostí o studium, konstatují výzkumníci. Ze studie University z Leicesteru však vyplývá, že by o univerzitní studium neusilovali studenti z chudších rodin. Studenti by se také méně ucházeli o studium na nových univerzitách. Nicméně 90 procent studentů by na studia šlo bez ohledu na vysoké školné.

Oprahismus a jiné záhady

22. 9. 2010 / Karel Dolejší

V reakci na článek Oprahismus je opium předbohatých, aneb Ťulpas, ťulpas, über alles jsem dostal řadu emailů, po nichž si musím veřejně nasypat popel na hlavu. Vůbec mě totiž nenapadlo, že jsem se spolehl na falešný předpoklad - totiž na to, že čtenáři zhruba vědí, co si pod výrazem "oprahismus" mají představit. Jenže zdá se, že tomu tak vůbec není. Připojuji tedy překlad textu, který považuji za poměrně výstižnou charakteristiku fenoménu oprahismu doprovázejícího mediální působení americké miliardářky Oprah Winfreyové. Kromě toho upřesňuji, že jakékoliv hledání souvislostí mezi výrazy "Praha" a "oprahismus" by vycházelo z naprosto povrchního jazykového analogizování, bylo by zavádějící a nezakládalo by se vůbec na ničem reálném...

Graham Greene byl britským špionem

22. 9. 2010

Spisovatelé Graham Greene, Arthur Ransome, Somerset Maugham, Compton Mackenzie, Malcom Muggeridge a filozof A.J. Ayer pracovali pro britskou rozvědku MI6. Přiznala to britská rozvědka v nové publikaci MI6: Historie tajných výzvědných služeb 1909-1949 od Keithe Jefferyho.

Greene, Mackenzie, Muggeridge a ostatní se neochotně stali špiony, když se na ně obrátila MI6, protože měli podrobné znalosti o exotických částech světa. V okupované Evropě během druhé světové války poskytovali informace o nákladních vlacích či lodích "mnozí obyčejní občané.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O podzimních lavinách

22. 9. 2010 / Pavel Pečínka

Na demonstrace směr Praha se před jednadvaceti lety jezdilo nenápadně, a jednotlivě. Přestup na okresním nádraží už obnášel nutnost protáhnout se skrz halu, kde při výročích 21. srpnů, 28. říjnů atd. stepovalo pár uniforem. Pak zbývalo vkrást se skrz postranní uličku na Václavák a tam vklouznout do davu, který se poslední dva roky Jakešova panování skládal z těch samých asi 2--4 tisíc lidí. Bylo to málo, ale Miloš se bál. Šlo totiž o malou sněhovou kouli, která mohla strhnout lavinu v té době nespokojených lidí.

Anketa Romano Hangos:

Jak ve vaší obci jednají místní politici v záležitostech týkajících se Romů?

22. 9. 2010 / Pavel Pečínka, Gejza Horváth

Ladislav Ferko
Nezaměstnaný, Brno.
Já nemám šanci získat byt, byťák mi ho nepřidělí a nemám peníze na to, abych si ho koupil. Obecní úřad pro nás Romy nedělá nic, ani se nás nezastává. Vůbec se nesnaží pomoct s ničím, ba naopak ještě nás dostává do těžkých situaci. Starosta je Čech, zastupitelstvo je české. Vypadá to tak, že občané české národnosti mají svoje zastoupení a my Romové nikoho. Kdyby na radnici seděli Romové, určitě by s námi nemohli točit tak, jak s náma točí. Všichni Romové musí jít volit a vybrat kandidáta který bude hájit naše práva a naši důstojnost. Když nepůjdeme volit, tak zase budou u moci zase ti kteří pro nás nic neudělali a neudělají. V komunálních volbách by měli kandidovat i Romové aby si Češi s náma nemohli dělat co chtějí. Romského kandidáta by měli podpořit všichni Romové.

Arbeit macht frei!

21. 9. 2010 / Ilona Švihlíková

K navrhovaným změnám Nečasovy vlády týkající se pracovní trhu Britské listy zveřejnily několik velice zajímavých článků, ať už od paní Říhové, které se tématem zabývá již delší dobu, nebo od Václava Adama .

V tomto článku bych problém nezaměstnanosti ráda začlenila do širšího mezinárodního kontextu.

Značný ohlas vyvolaly návrhy ODS k dalšímu zpřísnění poskytování podpory v nezaměstnanosti: dle tohoto návrhu by po jednom měsíci registrace na úřadu práce byla "nabídnuta" veřejně prospěšná práce, rekvalifikace či další vzdělávání. Pokud by uchazeč nepřijal, bude z evidence vyškrtnut.

Zase omezená argumentace mimo mísu

Joch vůbec nechápe, jak funguje moderní společnost

21. 9. 2010 / Jan Čulík

Česká média dál nabízejí společnosti "seriozně" prezentované nesmysly. Další rozhovor s Romanem Jochem je toho vrchol.

Když čtu to, co má být "vrcholný politický diskurs" v České republice, připadám si jak ve školce. Mnozí lidé v českém prostředí jaksi vůbec neumějí uvažovat, myslí naivně, neznají kontext a nejsou schopni posuzovat souvislosti. Příkladem může být rozhovor s Romanem Jochem, který zveřejnil server IDnes. Je asi záslužné v novinách prezentovat, jak děsivě zjednodušeně dětinské jsou názory budoucího "poradce českého premiéra pro lidská práva" když teda bude mít tu státní funkci. (No co, Polsko se léta zesměšňovalo prezidentem Kaczynskim, ČR má dnes Nečase a Jocha...) Jenže IDnes nedokáže dělat to, co je základní novinářskou povinností - cituje naivní názory Romana Jocha bez kontextu, nedokáže je uvádět na pravou míru. Nezná kontext. Nevidí, proč je ta argumentace děravá. A stovky reakcí mladofrontovních čtenářů, drtivou většinou rasistických či uboze primitivně ideologických, jsou skoro na stejné úrovni. Šedá hmota mozková se vůbec nepohne. Jako by tihle lidi nikdy nevystrčili paty z Prahy - což asi taky tedy nevystrčili... :)

Jen pár příkladů.

Oběti jsou jen pro chudé

21. 9. 2010

Amerikou se šíří hněv, píše komentátor Paul Krugman v deníku New York Times. Je to hněv, který způsobuje, že lidé přirovnávají Obamu k Hitlerovi. Šíří se mezi superbohatými.

New York magazine otiskl článek o "Bědování jednoho procenta", o finančnících, jejichž firma byla zachráněna před bankrotem dotacemi z kapes daňových poplatníků a kteří teď zuří, že v důsledku těch dotací byly dočasně omezeny jejich prémie. Když miliardář Stephen Schwarzman srovnal jeden Obamův návrh s Hitlerovou nacistickou invazí do Polska, šlo o to, že návrh měl zlikvidoval daňovou mezeru, z níž měli prospěch právě manažeři finančnických fondů jako on.

Romové jsou nejen obětmi, ale také způsobují problémy

21. 9. 2010

Většina Romů, které francouzský prezident Sarkozy deportuje z Francie, jsou rumunští občané, píše v deníku Guardian Ivo Petkovski. Rumunsko je novým členem Evropské unie a jeho občané jsou předmětem prozatímní dohody, podle níž mají právo na pobyt ve Francii pouze po dobu tří měsíců, pokud nemají práci. Proto byla většina Romů, deportovaných z Francie, v té zemi protizákonně. R. 2009 Francie deportovala 11 000 neromských občanů Rumunska podle stejné dohody. To nevyvolalo z Bruselu žádnou kritiku.

Chcete ušetřit? Zvyšte objem mezd

21. 9. 2010 / Adam Votruba

Kontradikce v názvu má samozřejmě přilákat pozornost čtenářů k tomuto článku. Půjde mi v něm především o situaci zaměstnanců v příspěvkových organizacích státu a dalších státních zaměstnanců, na něž má dopadnout plánované snížení platů ve státní sféře.

Zaujala mě poměrně vlažná reakce veřejnosti a médií na otázku zrušení tarifních platových tabulek a všeobecné opakování falešného argumentu o tom, že větší flexibilita platů umožní odměňování schopnějších.

Nezbyl vám už žádný smysl pro slušnost?

21. 9. 2010

Dovolte mi, abych ještě jednou doporučil vynikající diskusi Brada DeLonga o tom, jak to, že lidé na 99. percentilu, přestože vydělávají dvojnásobek toho, co jejich protějšky z roku 1980, se nyní cítí chudší. Nicméně po dodatečném promyšlení (a diskusi s Robinem) se mi zdá, že je tu něco, co Brad neřekl, a co stojí za zmínku --- totiž změna sociálních norem, napsal Paul Krugman.

Dokonce i v roce 1980 určitě existovalo mnoho lidí na 99. percentilu nebo se mu blížících, kteří cítili sebelítost, přinejmenším čas od času. To se nakonec stává každému: Vedu velmi privilegovaný život (ano, spadám do pásma, které bude podle Obamova plánu platit vyšší daně), ale ještě i teď příležitostně zažívám občasné záblesky zelenooké závisti. (Co je? Vezete mě zpátky na letiště v Sao Paulu, v tomhle provozu? Nestojím vám za vrtulník?)

Doporučení premiérovi: Dvakrát měř, jednou řež!

21. 9. 2010 / Jiří Baťa

Po přečtení článku Petra Zídka v sobotních Lidových novinách (18.9.2010) jsem se jen utvrdil ve svém názoru na kauzu bratří Mašínů, resp. Milana Paumera, že jejich činy a konání považovat za počin "třetí odboje" je, slušně řečeno, chiméra. Jejich činnost, včetně všech dalších, má zcela nevyvážená a rozporuplná fakta, která sice mluví o všem, jen ne a vždy o protikomunistickém odboji, jakkoliv si někteří přejí, aby jako účastnící třetího odboje tak byli oslavováni.

Hluboký údiv nad nenávistností Jany Bobošíkové

21. 9. 2010

tisková zpráva

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme hluboký údiv nad projevem paní Bobošikové, předsedkyně strany Suverenita, o boji proti muslimům a snaze zakázat výstavbu islámských center.

V České republice jsou muslimové členy mnoha politických stran jak hlavního proudu (ODS, ČSSD), tak i malých politických stran včetně strany Suverenita. V posledních měsících jsme byli svědky islamofobních projevů od některých představitelů politických stran, ale pouze ze strany vedení strany Suverenita se dostalo islamofobům plné podpory.

Jiří Pehe má o americkém prezidentovi zkreslené představy

21. 9. 2010 / Daniel Veselý

Vážím si komentářů a postřehů Jiřího Pehe, a to zejména z poslední doby. Proto mě překvapil jeho článek (ZDE), v němž se zastává některých kontroverzních činů prezidenta Obamy a vykresluje je -- dle mého soudu -- v naprosto nereálných barvách. Chápu, že v době sílícího ultrapravicového hnutí Tea Party, v časech, kdy republikánské primárky vyhrávají lidé, kteří brojí proti masturbaci a o nichž se Bill Clinton domnívá, že "vedle nich George Bush vypadá jako liberál (ZDE)," není od věci podpořit smysluplné aktivity Obamovy administrativy, což ovšem neznamená, že ty sporné, či přímo nebezpečné, budeme zkreslovat nebo nechávat bez odezvy.

OECD vyzývá USA ke zvýšení daní

21. 9. 2010

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje americké vládě, aby po provedení současného stabilizačního plánu přijala další opatření proti zadlužování. Za tímto účelem navrhuje zvýšení relativně nízkého daňového zatížení občanů a firem. Podle odhadů OECD se příští rok veřejný dluh USA dostane na úroveň 95% ročního hospodářského výkonu země.

Září 2010: Chudoba cti netratí

20. 9. 2010 / Boris Cvek

Není hanbou být chudý, hanbou je být citově plochý, hanbou je nemít sny a statečnost o ně bojovat, hanbou je být bezohledný a nezodpovědný, hanbou je nevěřit v budoucnost a seberozvoj.

Vyvalily se vlny zdola, řečeno s Erbenem, tedy ze společenské žumpy a to před říjnovými volbami do místních zastupitelstev. ODS sází na Romana Jocha s jeho individualistickým, majetnickým pojetím lidských práv, ČSSD se neštítí rasismu a fašismu. Vláda (chtělo by se říci "pod vedením TOP 09") škrtá a škrtá, aniž by se snažila své politice dát nějaký etický rozměr: důvodem všeho je účetnictví a povede-li účetnictví k rostoucí chudobě a vyloučenosti, tak prostě "sorry".

Amerika zešílela?

20. 9. 2010

V těchto dnech potřebuje člověk pro analýzu americké politické scény spíše vzdělání v oboru klinické psychologie než politologie, píše Rupert Cornwell v deníku Independent. Primárky minulý týden, před listopadovými kongresovými volbami, dokázaly, že američtí voliči nebyli v moderní době snad nikdy rozhněvanější, nevyrovnanější a méně předpověditelnější než dnes.

Nejdramatičtějším důkazem toho bylo minulý týden vítězství v primárkách v jinak bezvýznamném státě Delaware jisté Christine O'Donnellové, naprosto nekvalifikované a neinformované osoby, která však hlavně říká ty nejultrakonzervativnější věci.

Rok 2014: svět po splasknutí dluhopisové bubliny! Čím kapitalismus nahradit?

20. 9. 2010 / Vít Klíma

Lidé intuitivně cítí, že je nespravedlivě rozdělováno jak bohatství společnosti, tak i že platí dluhy, které nezpůsobili. Intuitivně cítí, že kapitalismus už není schopen vyřešit jejich základní problémy, jako jsou nezaměstnanost, důstojné důchody, všeobecně dostupná zdravotní péče, atd. Začínají se proto sdružovat v iniciativách typu ProAlt, Antikapitalista a dalších. Pravděpodobně posílí i váha odborů. S nárůstem nespokojenosti s kapitalismem se zákonitě objeví poptávka po jiném uspořádání společnosti. Mají-li tato zdola vzniklá hnutí, ale i odbory obstát, musejí být schopní takovouto alternativu nabídnout. Nestačí do nekonečna protestovat a říkat "co nechceme", bez toho aniž bychom řekli čím - "to co nechceme" - vlastně nahradíme. Navíc v roce 2013 / 2104 očekávám splasknutí dluhopisové bubliny, která podnítí ekonomickou krizi, proti níž budou 30. léta minulého století procházkou růžovým sadem. Na základě této poznané nutnosti vznikl i tento první pokus o nástin nové solidární společnosti. Na rozdíl od svých židovských předků, Mojžíše, Ježíše a Marxe neslibuji ani ráj na zemi ani království nebeské, ba ani zemi zaslíbenou.

Příčina krize? Slabé odbory

20. 9. 2010 / Michal Rubáš

Při analýze faktorů, které v současnosti ohrožují dosaženou civilizační úroveň, jmenují někteří autoři na prvním místě skutečnost, že se ekonomický subsystém společnosti vymkl kontrole a vnucuje svoji omezenou racionalitu všem zbývajícím sociálním oblastem, včetně oblati politiky.

Jiní badatelé naopak poukazují na to, že příčinou blížícího se společenského rozvratu a zároveň ústřední překážkou korekce je nadstandardní, takřka třídně-politické uvědomění finanční a průmyslové elity, jež se chová tak, jako by jí vůbec nešlo o peníze, a jež dokáže společně mobilizovat třeba i cizí zdroje a vystupovat jednotně, přestože jsou ekonomické zájmy jejích frakcí přinejmenším diferencované a v mnohém neslučitelné.

Americké zbraně pro Saúdskou Arábii, aneb "Já si kopu vlastní hrob..."

20. 9. 2010 / Martin Hudec

V pondělí 13. září 2010 přinesl Wall Street Journal zprávu o největší zbrojní zakázce v historii USA. Obamova administrativa má v plánu předložit Kongresu plán na dodávku vojenského materiálu do Saúdské Arábie v hodnotě 60 miliard dolarů. Součástí této dodávky je prodej 84 letounů F-15, modernizace 70-ti F-15, které jsou již ve výzbroji Saúdské Arábie, a dále pak, mimo jiné, prodej 70-ti bojových vrtulníků Apache a 72 vrtulníků Black Hawk, píše Martin Hudec.

Oprahismus je opium předbohatých, aneb Ťulpas, ťulpas, über alles

20. 9. 2010 / Karel Dolejší

"Coby racionálně využitá reakce na racionalizovanou společnost - v kioscích a v konzultačních místnostech proroků všech stupňů - znovuzrozený animismus popírá odcizení, jehož je sám důkazem a produktem, a konstruuje náhražky za neexistující zkušenost."
Theodor Wiesengrund Adorno
"Kdo se dožívá staršího věku, musí se vědomě zastavit na určitém stupni."
Johann Wolfgang Goethe

V kresleném seriálu Futurama, který se pro zvídavější potomky jednou stane zdrojem podstatné části poznatků o někdejší západní kultuře, bylo předpovězeno, že kolem roku 3000 převezme roli hlavního světového náboženství oprahismus. Kult černé bohyně přinášející spásné poselství o tom, že síla pozitivního myšlení vyvolává vibrace způsobující náležité změny v nás i ve světě, nepochybně není bez šance. Věci je přece třeba vždy náležitě upravit, aby vyvolávaly výhradně příjemný dojem: Keř má býti řádně přistřižen, oháňka kupírována, stůl i ženské nehty opatřeny vrstvou laku - a každý ťulpas bez výjimky vybaven nejnovějším optimistickým přesvědčením o neomezených možnostech vlastního duchovního rozvoje. Jen takto, uhranut vírou v lepší budoucnost, která nikdy nenastane, totiž může být ve společnosti doopravdy příjemný a dokonce časem i zábavný; kdyby jeho vědomí naopak věrně zrcadlilo skutečnou osobní situaci, koukaly by z toho jen samé mrzutosti.

Nelitujte Demokraty

20. 9. 2010

Je to antikorporační hnutí, jak je představuje skandinávská energetická společnost Kraft & Kultur, které musíme napodobovat. Kraft & Kultur prodává elektřinu výhradně ze solární a vodní energie. Začala spojovat čistou energii s kulturou, knihkupectvími a politickým vědomím, jež se aktivně vzpírá korporátní hegemonii. - Naděje je slovo, které se vztahuje pouze na ty, kdo čelí skutečnosti, jakkoliv bezútěšné, a v boji proti ní dělají něco smysluplného - což nezahrnuje frašku voleb a členství v tradičních politických stranách. Naděje znamená bojovat proti skutečným destruktivním silám, ne skandovat "Yes We Can!" na shromážděních řízených marketingovými experty, televizními štáby, výzkumníky mínění a propagandisty - nebo žebrat o to, aby Obama byl Obamou.

KD│ Neexistují už žádné významné instituce americké společnosti, včetně tisku, vzdělávacího systému, finančního sektoru, odborů, umění, náboženských institucí a našich dysfunkčních politických stran, jež by bylo možno považovat za demokratické. Záměrem, plánem a funkcí těchto institucí kontrolovaných korporátními penězi je posilovat hierarchickou a antidemokratickou moc korporátního státu. Tyto instituce, často žvanící o liberálních hodnotách, podněcují a udržují rostoucí nerovnost. Stále častěji fungují potajmu. Ignorují utrpení nebo obětují lidské životy kvůli zisku. Vládnou a manipulují všemi pákami moci a masové komunikace. Umlčují hlasy a obavy občanů. Používají zábavy, drbů o celebritách a emocionálně zatížených PR lží, aby nás sváděly k víře v disneyovskou fantazii demokracie, napsal Chris Hedges.

Britští liberální demokraté "zradili chudé"

20. 9. 2010

Tento týden se koná v Liverpoolu výroční sjezd Liberálnědemokratické strany. Poprvé za posledních 65 let jsou britští liberální demokraté součásí (koaliční) vlády. Jenže podpora pro liberální demokraty poklesla na 15 procent a většina Liberálnědemokratické strany je zhnusena, že se liberální demokraté nechali "unést" ve vládě konzervativní agendou. Málokdo z liberálních demokratů požaduje, aby strana z vlády odešla, téměř všichni však chtějí, aby důrazněji prosazovala liberálnědemokratickou agendu.

Šéf Liberálně-demokratické strany Nick Clegg přiznal, že se mu nepodařilo přesvědčit svou stranu svými argumenty, že to, co dělají liberální demokraté ve vládě, je dobré.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2010

18. 9. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 216 osob celkovou částkou 32867.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.8. 2010 částku 265 591.45 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.