Britští liberální demokraté "zradili chudé"

20. 9. 2010

Tento týden se koná v Liverpoolu výroční sjezd Liberálnědemokratické strany. Poprvé za posledních 65 let jsou britští liberální demokraté součásí (koaliční) vlády. Jenže podpora pro liberální demokraty poklesla na 15 procent a většina Liberálnědemokratické strany je zhnusena, že se liberální demokraté nechali "unést" ve vládě konzervativní agendou. Málokdo z liberálních demokratů požaduje, aby strana z vlády odešla, téměř všichni však chtějí, aby důrazněji prosazovala liberálnědemokratickou agendu.

Šéf Liberálně-demokratické strany Nick Clegg přiznal, že se mu nepodařilo přesvědčit svou stranu svými argumenty, že to, co dělají liberální demokraté ve vládě, je dobré.

Situací liberálních demokratů v Liverpoolu se zabýval deník Independent. Rozsah rozpočtových škrtů přiměl několik tamějších liberálních demokratů v komunální správě stranu opustit. Jedním z nich, přímo v Liverpoolu, je Ian Jobling. "Byl jsem liberálnědemokratickým představitelem v Merseyside Police Authority, v místním regulačním orgánu pro policii. Čtrnáct dní po vzniku nové vládní koalice jsme dostali příkaz, abychom škrtli 4 miliony liber z letošního rozpočtu pro policii. Byl jsem šokován. Bylo to porušení liberálnědemokratického volebního manifestu, v němž jsme uvedli, že nebudeme provádět rozpočtové škrty před rokem 2011-12, protože škrty před tímto obdobím by ohrozily ekonomické oživení a znamenaly by likvidaci pracovních příležitostí. Vždyť my jsme ve volebním manifestu tvrdili, že zaměstnáme 3000 nových policistů použitím peněz, které ušetříme zrušením projektu zavedení občanských průkazů. A teď nám bylo nařízeno, abychom vyhodili z práce 70 policistů."

Jak míjely týdny, bylo zřejmé, že Liberálně-demokratická strana udělala ve vládě obrat o 180 stupňů. Liverpool přišel o 350 milionů liber pro 26 nových škol. Oblastní grant byl seškrtán o 10 milionů liber, což postihlo programy pro staré lidi a plány na nové pouliční osvětlení v místech silné kriminality. "Lidi hlasovali pro nás a pro náš volební program a na místo toho my jsme ho zlikvidovali a vlezli jsme do postele s konzervativci. Uvažoval jsem o tom po několik měsíců. Komunální úřad v Liverpoolu převzala v květnu Labouristická strana a začala pracovat dobře, tak jsem se připojil k nim."

Mezi lidmi vládne pocit bezmocné zuřivosti. "Tihle politkové, oni neměli nikdy problém získat zaměstnání," vybuchne Dave Pattie. "Vědí vůbec, co to je, nemít ke konci týdne víc než pár halířů?"

Ann Roach, která v důsledku škrtů také přijde o zaměstnání, konstatuje: "Mám pocit, že se otevře velká černá díra, a jak do ní spadneme, ani na nás budou házet další a další hlínu. Pohřbívají chudé zaživa. Pak se diví, že se lidé dávají na zločinnost."

Muž, který opustil Liberálnědemokratickou stranu, radní Jobling, říká, že jeho strana zradila chudé lidi. "Dal jsem se na politiku, abych pomáhal chudým a slabým a starým lidem. Stydím se za to, co moje bývalá strana dělá."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.9. 2010