Globální výrobci značkového zboží čelí rostoucím požadavkům asijských dělníků

20. 9. 2010

Globální obchodníci, kteří kvůli rostoucím nákladům na práci nyní opouštějí Čínu, čelí rostoucímu tlaku na mzdy i v dalších zemích - od Bangladéše přes Kambodžu, Vietnam, Indii a Indonésii. Dělníci důrazně požadují větší podíl na ekonomickém úspěchu regionu. Například v Kambodži minulý týden stávkovaly desetitisíce lidí.

Masový protest na podporu požadovaného 20% zvýšení mezd ochromil oděvní průmysl zásobující značky jako Gap, Benetton, Adidas a Puma.

Stávka následovala po dohodě mezi vládou a zaměstnavateli, která stanovila minimální mzdu ve výši 61 amerických dolarů měsíčně. Odbory ale požadují 93 dolarů, protože dělníci mají problém s nízkými mzdami vůbec přežít.

Kambodžská akce následovala jen několik týdnů po protestech bangladéšských oděvních dělníků pobírajících za výrobu určenou například pro H&M a Tesco jedny z nejnižších mezd vůbec a požadujících jejich 80% navýšení. Tito dělníci dostávají často jen minimální mzdu ve výši 43 dolarů měsíčně. Ve Vietnamu, kde jsou odbory oficiálně zakázány, podle Vietnamské konfederace práce během prvních pěti měsíců letošního roku proběhlo 139 stávek, zejména v obuvnickém průmyslu. Podobné odbory organizované protesty se týkají i masivního oděvního sektoru v Indonésii, kde v některých regionech minimální mzda dosahuje pouze ekvivalentu 60 dolarů, nebo Indie.

Čínská minimální mzda dosahuje aktuálně ekvivalentu 166 dolarů (cca 3 500,- Kč), což někteří majitelé věhlasných světových značek již považují za příliš a zemi proto opouštějí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.9. 2010