Hackeři vyřadili z provozu také úvěrové karty Visa

9. 12. 2010

  • Rusko navrhuje, aby Julian Assange dostal Nobelovu cenu míru. Zřejmě došli ruští vládci k názoru, že zveřejnění amerických depeší poškozuje Spojené státy daleko více než Rusko. (Situace se ovšem může změnit.)
  • Americký univerzitní odborník Evgeny Morozov ze Stanfordské univerzity varuje, že hackerské útoky Operace Odplata proti úvěrovým kartám Visa a Mastercard budou vládami považovány za globální útok na základ světové ekonomiky a vlády podniknou proti internetu drastické kroky. Nikdo si neuvědomí, že Operace odplata útočí pouze na reklamní stránky korporací, nikoliv na interní provozní systém zpracovávající platby. Morozov apeluje na Wikileaks aby se od Operace odplata a seskupení Anonymous distancovali.
  • Nejnovější depeše, prozrazené serverem Wikileaks, konstatují, že venezuelský prezident Hugo Chavez je příliš chaotický a neschopný na to, aby dokázal zorganizovat výrobu jaderných zbraní.
  • Firma Facebook vydala prohlášení, proč oficiální facebooková stránka Wikileaks - která má 1 131 211 stoupenců - funguje, zatímco stránka skupiny Anonymous byla zrušena: Facebook neruší stránky věnované kontroverzním tématům, ale ruší stránky, které útočí na jednotlivce nebo na nějakou společenskou skupinu.
  • Anonymous není "skupina hackerů", ale "internetové živé svědomí", praví se pateticky v prohlášení této skupiny: Operace odplata je heslem pro společné úsilí skupiny Anonymous bojovat proti těm, kteří chtějí zneužívat internet. Morálně zkorumpvané organizace jako Visa a MasterCard a další jsou terčem útoků nikoliv na jejich klíčovou infrastrukturu, ale na jejich internetové korporátní stránky.
  • Firma Shell vydala zuřivé dementi americké diplomatické depeše zveřejněné na Wikileaks, podle níž zcela ovládá stát Nigérie: Depeše je "absolutně nepravdivá, falešná a zavádějící". Reportérovi řekli: "Ptáte se nás na naše názory na prozrazenou diplomatickou depeši, která údajně obsahuje informace o interpretacích třetí osoby určitého soukromého rozhovoru, jehož se účastnil zástupce firmy Shell, který nyní už v Nigérii nepracuje. K údajnému obsahu této depeše se nemůžeme vyjádřit. Tvrzení listu Guardian, že firma Shell údajně infiltrovala nigerijskou vládu, je absolutně nepravdivé, falešné a zavádějící."
  • Vint Cerf, jeden z tvůrců internetu, píše v listě Washington Post, že Wikileaks přežijí a budou prosperovat: "Internet je neobyčejně otevřený systém s velmi názkými bariérami k přístupu a k užívání. Digitální informace se na něm dají přesunovat velice lehce a jsou velmi obtížně potlačitelné, jakmile jsou jednou zveřejněny."
  • Bulvární britský pravicový deník Daily Mail ve čtvrtek křičí palcovým titulkem na první straně: WIKILEAKS: TEĎ JE TO KYBERNETICKÁ VÁLKA!
  • "Tato akce neskončila. Podle mého názoru z toho vznikne válka, ale ne vaše konvenční válka," řekl v publicistickém pořadu Today rozhlasu BBC ve čtvrtek ráno mluvčí skupiny Anonymous používající přízvisko Coldblood.
  • Gideon Rachman ve Financial Times bere zpět své původní tvrzení, že materiály, vydávané Wikileaks, jsou bezvýznamné. "Je rozdíl, když se o něčem píše nezávazně v médiích, a když se něco objeví v diplomatické depeši. Má to autoritu a politický dopad. Zadruhé, po zatčení Juliana Assangeho na základě pochybného obvinění ze sexuálních přečinů a po nynějších útocích na firmy provozující úvěrové karty se celá věc vyvíjí nevypočitatelně v konflikt mezi západními vládami a internetovými anarchisty. A jak wikileaks dále zveřejňují informace, vycházejí najevo některé opravdu překvapivé skutečnosti.
  • Šest z deseti Američanů se se podle Pew research domnívá, pro zveřejňování diplomatických depeší na Wikileaks poškozuje americký veřejný zájem. 31 procent Američanů zastává názor, že zveřejňování dokumentů slouží veřejnému zájmu. Glenn Greenwald z časopisu Salon průzkum kritizuje: "Premisa tohoto průzkumu je falešná - že Wikileaks vydává dokumenty neodpovědně bez redakčních úprav, zatímco tisk zveřejňuje jen něco."
  • Twitter a Facebook vedou válku s hackerskou skupinou Anonymous. Facebook včera zlikvidoval stránky Anonymous a Twitter suspendoval konto s názvem "Anon_Operation" poté, co na něm byl zveřejněn link k hackovanému seznamu čísel kreditních karet na Pastebin. com. Konto tou dobou mělo asi 22 000 aktivistů. Okamžitě se objevilo pod novým náázvem Anon_Operationn. Zveřejnilo odkazy na IRL servery, kde skupina Anonymous organizuje hackerské útoky proti organizacím nepřátelským vůči Wikileaks.
  • Ve středu ve 22.20 českého času informoval deník Guardian, že hackeři vyřadili z provozu i úvěrové karty Visa.com. Guardian krátce spekuloval o tom, že struktura serveru je možná bezpečnější než struktura serveru mastercard.com, a že asi nebude lehké zrušit i elektronické finanční transakce. Za několik minut se objevila zpráva, že hackeři shodili - i když jen dočasně - i server autorizující finanční transakce společnosti visa.com, takže útok je stejně závažný jako útok proti mastercard.com. Četné internetové servery, kde Britové nakupují předvánoční zboží, už od středy od večera varovaly červeným písmem, aby zákazníci NEPOUŽÍVALI KARET MASTERCARD, protože je firma terčem útoku. Nyní se útok rozšířil i na firmu Visa.
  • Oficiální reakce mluvčího firmy Visa v USA Tedda Carra je, že síť, zpracovávající finanční transakce úvěrových karet Visa "funguje normálně". Firmy MasterCard i Visa tvrdí, že jejich účty nebyly ohroženy a že lidé mohou jejich úvěrovým kartám i nadále důvěřovat.
  • Barret Lyon informuje o pozadí hackerských útoků na karty Visa a Mastercard. Uvádí, že ti lidé jsou jako lidi ve filmu Fight Club: "Na rozdíl od botnetů v minulosti se tento botnet skládá z dobrovolníků. Zatím jsou dost špatně organizovaní a nejsou ještě vychytány chyby v jejich provozu. Například jejich servery IRC nejsou vybaveny pro velký počet uživatelů a často padají. (Když spadnou, tak server MasterCards začne krátce fungovat.) Také silně závisí na doménách anonops. net a anonops.info, takže jestliže tyto domény budou zrušeny, budou se muset přeorganizovat. Během času by ale tohle mohlo začít být opravdu efektivní, jestliže si skupina vypracuje lepší útočný software, lepší procesy, lepší zabezpečení, kontrolu členstva a nakonec i svou správní strukturu.
  • Twitter pozastavil účet Operation Payback, čímž se zřejmě vystavil příštím hackerským útokům. (V 01.10 informoval Guardian, že mezi aktivisty Operation Payback zuří silná debata o tom, zda by se teď mělo zaútočit na Twitter. Vládne nejednota.) Těsně před pozastavením účet Operation Payback na Twitteru apeloval na "lidi v průmyslovém světě", aby přestali používat úvěrových karet MasterCard, protože "už nejsou bezpečné".
  • Terčem útoků Operace odplata se staly také internetové stránky Sarah Palinové. Hackeři zlikvidovali i osobní úvěrové karty Sarah a Todd Palinových. Sarah Palinová si stěžovala televizi ABC tímto emailem: "Není divu, že lidé se bojí kritizovat Assangovy výstřelky. Tohle se vám stane, když využíváte své svobody projevu podle Prvního dodatku americké ústavy a veřejně se vyslovíte proti jeho chorobnému, neamerickému špionážnímu úsilí."
  • Internetová banka PayPal vydala ve středu v noci defenzivní prohlášení, z něhož vyplývá, že konto serveru Wikileaks neobnoví, ale uvolní mu všechny zmrazené peníze. PayPal se hájí, že k rozhodnutí zrušit konto Wikileaks vedly "úvahy, zda Wikileaks porušily provozní předpisy firmy Paypal". Nejde prý o politiku, ale je to běžná praxe. K tomu dodává deník Guardian otázku, pro Paypal i pro americkou vládu: "Které zákony server Wikileaks porušil"?
  • Bolivijský viceprezident Alvaro Garcia Linea zveřejnil všechny prozrazené americké diplomatické depeše, týkající se jeho země, na svém oficiálním serveru. Garcia tvrdí, že chce, aby se Bolivijci dozvěděli o "barbarství a o urážkách" spojených s tím, co nazývá "intervencionistickou infiltrací" Washingtonu. Levicoví šéfové státu v Bolívii r. 2008 vyhostili amerického velvyslance poté, co ho obvinili, že kuje spiknutí proti jejich zemi.
  • Většina amerických diplomatických depeší, zveřejněných Wikileaks ve středu večer, se týká Afriky.

"Operace odplata" ochromila servery firmy MasterCard, švýcarské poštovní banky a švédské prokuratury

8. 12. 2010

Servery mezinárodní úvěrové karty MasterCard a švédské prokuratury jsou mezi obětmi eskalující technologické války týkající se Wikileaks, cenzury a údajného politického nátlaku.

Terčem koordinovaných útoků internetových aktivistů, stoupenců serveru Wikileaks a jeho zakladatele Juliana Assangeho, který je v Británii ve vazbě, se staly servery švédského právníka, který zastupuje dvě ženy, údajné oběti Assangova "znásilnění". Ochromeny byly také komerční a politické servery.

Američané nevědí, jak Assangeho stíhat

8. 12. 2010

Prokurátoři na americkém ministerstvu spravedlnosti zkoumají, podle jakých zákonů by mohli stíhat Juliana Assangeho za rozšiřování tajných amerických vládních dokumentů. Kromě studia Zákona o špionáži z r. 1917 prý také uvažují, že by obvinili Assangeho ze "spiknutí šířit ukradený vládní majetek," píše deník New York Times. "To není zrovna velezrada," poznamenává k tomu deník Guardian.

"Vznikla první skutečná válka mezi politickým establishmentem a svobodným internetem"

8. 12. 2010

  • Bývalý odborník na deportace z britské prokuratury (Crown Prosecution Service) ve středu předpověděl, že pro Švédsko bude "velmi obtížné" přesvědčit britské orgány, aby zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho vydaly do zahraničí k výslechu ohledně obvinění ze sexuálních "trestných činů". Raj Joshi, bývalý šéf Evropského a mezinárodního oddělení britské prokuratury poukázal na to, že vzhledem k tomu, že Švédsko proti Assangemu nezahájilo trestní stíhání, to zvyšuje šanci jeho právníků na to, aby zablokovali pokus o Assangovo vydání.
  • Britská organizace usilující o trestání většího počtu pachatelů znásilnění ve středu veřejně zpochybnila "pozoruhodnou horlivost", s níž je Assange pronásledován kvůli údajnému znásilnění ve Švédsku. Katrin Axelssonová z organizace Ženy proti znásilnění (Women against Rape) poukázala na to, že je v Británii běžnou praxí, že osoby obviněné ze znásilnění jsou propouštěny na kauci. Axelssonová poukázala i na to, že stejně jako v Británii i ve Švédsku je odsuzováno jen absolutní minimum pachatelů znásilnění. "Existuje dlouhá tradice zneužívání znásilnění pro politické účely, která nemá nic společného s bezpečím žen." ZDE
  • Firma Mastercard potvrdila, že byl vyřazen z provozu bezpečný systém plateb prostřednictvím jejích úvěrových karet. Podnik se systém snaží obnovit pomocí sekundárního serveru, avšak varuje, že "zákazníci mohou mít problém s platbami".
  • Mluvčí amerického ministerstva zahraničí popřel předchozí tvrzení podniku Paypal, že americká vláda mu poslala dopis varující, že činnost Wikileaks je protizákonná. "Americká vláda žádný takový dopis Paypalu neposlala," tvrdí na Twitteru mluvčí P.J. Crowley. "Není to pravda." Ředitel Paypalu Osama Bedier přiznal, že zveřejnil chybné informace. Jediný dopis poslalo americké ministerstvo zahraničí serveru Wikileaks.
  • Internetová firma Datacell se sídlem ve Švýcarsku, která umožňuje serverům Wikileaks přijímat dary prostřednictvím kreditních a debetních karet, oznámila, že využije všech právních prostředků, aby donutila firmy Visa a Mastercard obnovit platby serverům Wikileaks. Datacell konstatovala, že zrušení služeb pro Wikileaks firmami Visa a Mastercard by mohlo ohrozit její vlastní podnikání. Firma Visa Europe se k tomu odmítla vyjádřit, Mastercard také mlčí. Podnik Mastercard se však vyjádřil k tomu, že hackeři zlikvidovali její internetové stranky. Mluvčí firmy tvrdí, že to nijak neohrozilo platby zákazníků prostřednictvím této úvěrové karty. Společnost BBC však informovala, že platební systém firmy Mastercard byl vyřazen z provozu.
  • Twitter popřel, že cenzuruje wikileaks. Vysvětlil, že jejich seznam nejčtenějších témat "Trends list" je založen na algoritmu, který upřednostňuje témata, jejichž čtenost stále roste.
  • Firma Mastercard oznámila, že její servery zaznamenávají "velký provoz", blíže to nespecifikovala.
  • Internetová banka Paypal přiznala, že na ni americká vláda vyvinula nátlak, aby odřízla Wikileaks finanční prostředky. Viceprezident firmy Paypal Osama Bedier uvedl na konferenci Le Web v Paříži: "Americké ministerstvo zahraničí poslalo dopis, že jde o protizákonnou činnost. Bylo to jasné." Převážně evropští účastníci konference na to reagovali nesouhlasným pískotem. Paypal si nevyžádal soudní příkaz, prostě skáče, jak americká vláda píská. Bedier se neobává, že by hackeři byli schopni server Paypal zlikvidovat.
  • Hackeři z Operace Payback se zaměřují také na likvidaci serveru PayPal. Uvažuje se také o útocích na Twitter, na základě spekulací, že Twitter začal blokovat výraz #wikileaks a vylučovat ho ze seznamu nejsledovanějších témat
  • Claes Borgström, jeden z právníků zastupujících ženy, které obviňují Assange ze znásilnění, popřel že je Švédsko ovlivňováno Spojenými státy. Dodal, že internetové stránky jeho právní firmy byly hackerskými útoky vyřazeny z provozu. Uvedl, že je "politováníhodné", že na obě ženy "zaútočil" zrovna Asssange, protože v důsledku jeho obrovské popularity jsou nyní ty ženy považovány za "pachatelky zločinu a nikoliv za oběti". Dodal, že Assangovi se ve Švédsku dostane spravedlivého soudního procesu. Terčem hackerských útoků se staly internetové stránky jeho právnické firmy, stejně jako právníka, který Assangeho hájí.
  • Geoffrey Robertson, slavný britský právník, specializující se na lidská práva a odborník na deportace do zahraničí, přilétá z Austrálie a bude zastupovat Assangeho.
  • Wikielaks a Assange "vážně poškodili americké zájmy," konstatoval v úterý mluvčí amerického ministerstva zahraničí P.J. Crowley. Tvrdil také, že Spojené státy nezaujaly žádný postoj k zatčení Assangeho. Podle Crowleyho je to záležitost mezi Británii a Švédskem. Americký ministr obrany Robert Gates se při návštěvě amerických vojsk v Afghánistánu posměšně usmál, když slyšel, že Assange byl zatčen, a řekl: "To zní jako dobrá zpráva." - videozáznam ZDE
  • Hackeři ze seskupení Anonymous vyřadili z provozu server www.mastercard.com. Anonymous útočí na firmy, které zrušily spolupráci s Wikileaks.
  • "Vznikla první skutečná válka mezi politickým establishmentem a otevřeným internetem," píše bývalá ředitelka digitálních služeb deníku Guardian, profesorka Emily Bell.
  • Internetový guru Clay Shirky řekl něco podobného v závěru diskuse v televizi BBC v pořadu Newsnight ZDE. Shirky poukázal na to, že krize ohledně Wikileaks dokázala, že Američané používají dvojí standard: "Jestliže se bude na Wikileaks útočit mimosoudními prostředky, jestliže budou Wikileaks prostě vyhnány z internetu, protože si vláda rozhodla, že se jí to nelíbí, bude to katastrofální prohra pro svobodu projevu," varoval Shirky. Jeho komentář v této věci souhlasně cituje mimořádně dlouhý redakční komentář dnešního deníku Guardian.
  • V Huffington Post obhajovala Naomi Wolfová Assangeho před obviněním ze sexuálních přečinů a vyvolala tím zuřivou reakci feministek.
  • Kevin Rudd, bývalý australský premiér a nyní ministr zahraničí, se vyjádřil, že vinu za prozrazení amerických diplomatický depeší nesou Spojené státy a nikoliv Australan Julian Assange.
  • Bývalý ředitel pro komunikace Tonyho Blaira Alastair Cambpell píše na svém blogu, že Assangův právník Mark Stephens manipuluje veřejnost, když tvrdí, že Assangovo zatčení je politicky motivováno. "Nenacházím nikde žádné informace, že by za tím byly Spojené státy, píše Campbell. Deník Guardian dodává, že je vždycky zábavné, když Campbell, mistr manipulátor, obviňuje jiné z manipulace.

Wikileaks: Americká vláda lobbovala v Moskvě jménem firem VISA a MASTERCARD

8. 12. 2010

Americká vláda letos lobbovala v Rusku jménem soukromých podniků VISA a MASTERCARD ve snaze zajistit, aby tyto americké firmy nepřišly v důsledku nového zákona v Rusku o podstatnou část svých příjmů. Vyplývá to z americké diplomatické depeše, kterou ve středu odpoledne vydal server Wikileaks.

Obě firmy v minulých dnech zrušily převod peněz od dárců serveru Wikileaks ůdajně prý proto, že Wikileaks jednání "protizákonně". Obě firmy se také staly terčem hackerů a internetové stránky podniku Mastercard jsou mimo provoz.

Americká Fox News hájí Juliana Assangeho

8. 12. 2010



"Známé pravicové populistické hovado americké televize Glenn Beck rozbírá obvinění ze znásilnění, vznesená proti Julianu Assangovi. To jsme to dopracovali," píše Jiří Drašnar. Nejprve se Štěpán Kotrba, který chtěl uvěznit Stworu za přetištění cizího článku, zastává absolutní svobody slova a pak tohle. Kam ten svět spěje?"

Níže uvádíme český překlad částí argumentace Glenna Becka:

Odhalení Wikileaks posilují bezpečnost západních států

8. 12. 2010

Všichni z nás mají vůči Julianu Assangovi dluh, píše Johann Hari v deníku Independent. Díky němu nyní víme, že naše vlády praktikují politiku, která dává vás i vaše rodiny do velkého nebezpečí. Wikileaks nás informovaly, že vlády tajně zahájily další válku proti další muslimské zemi, schvalovaly mučení, unášely nevinné lidi z ulic svobodných zemí a potlačily informace o usmrcení 15 000 civilistů - pětkrát více, než kolik jich zahynulo 11. září.

Všechny tyto akce zvýšily počet odvetných akcí od muslimů. Tuto vládní politiků dokážeme změnit jen pod podmínkou, že o ní budeme vědět - a Assange nám o tom poskytl důkazy černé na bílém.

Symfonie primitivní moci

8. 12. 2010 / Bohumil Kartous

Na obří obrazovce globálního mediálního plátna se odehrává velké melodrama. Planetární politicko ekonomická elita projevila neuvěřitelnou sounáležitost a s perfektní koordinací se semkla proti společnému nepříteli -- Julianu Assangovi. V podstatě každým dnem lapám po dechu, když se dozvídám, jak rychle a efektivně je schopna jinak zcela dysfunkční byrokracie spojit síly a téměř okamžitě izolovat konkrétního jednotlivce natolik, aby se jí musel vydat. Představme si, že bude internacionální byrokracie jednat alespoň s desetinovou efektivností současné operace "Assange" a budeme všichni šťastni prodlévat své životy v ráji na zemi. Je však třeba přiznat si i to, že pohnutky, které dávají do neobvykle rychlého chodu byrokratická soukolí, nejsou kdovíjaké. Někdy mohou být vcelku hrůzostrašné. Britský soudce, který odmítl žádost Assangeho o kauci, prohlásil toto: "What we have here is the serious possible allegations against someone with comparatively weak community ties in this country." (To, co tu máme, je vážné možné podezření vůči někomu s poměrně slabými společenskými vazbami v této zemi, pozn. autora). Ten výrok mi připadá neuvěřitelný. Britský soudce rozhoduje o kauci podle "pevnosti společenských vazeb", ne podle lidských práv, která na pevnosti sociálních vazeb vůbec nezáleží. Může někdo vyvrátit domněnku, že pro Velkou Británii bude velkou úlevou, když Assange zmizí do Švédska? To by si asi ani soudce Howard Riddle nedovolil ...

Všechny vlády, úřady, instituce a firmy na celém světě, které se hbitě přidaly k izolaci Juliana Assangeho, budou pochopitelně tvrdit, že se v žádném případě nejedná o politický nátlak. Na takových prohlášeních je zcela tragikomické, že se dějí na pozadí symfonického orchestru, který rozehrála globální politicko ekonomická moc. Jinými slovy, takto dopadne každý, kdo bude chtít poukázat na to, že oficiální politika je často jen pokryteckou hrou skrývající mnohá důležitá fakta, která by neměla zůstávat veřejnosti utajena, protože ji učí a ukazují jí politiku, věc veřejnou, v její skutečné podobě.

Spojené státy. Země, z níž přichází mráz

8. 12. 2010 / Milan Daniel

Kampaň vedená některými americkými ultras spojená se soustředěným a zjevně koordinovaným tlakem finančních ústavů přinesla ovoce: Julian Assange byl zatčen a je snaha ho zcela umlčet. K zatčení došlo na základě obvinění, u něhož jsou vyslovovány vážné pochybnosti o tom, zda není vykonstruované a účelové.

Ukončeme už reakce na žvásty vydavatelství MAFRA

8. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

O ekonomické stabilitě jakéhokoliv periodika nehovoří "měkké" údaje o čtenosti, kterými se vychloubá vydavatelství MAFRA v rámci krizové PR komunikace po zveřejnění informací Fabiana Golga, ale "tvrdé" údaje o vytištěném a prodaném nákladu. "Čtenost" nevypovídá o příjmech redakce, ale o tom, kolik důchodců si jedny noviny půjčuje na jednom patře paneláku či v jak navštěvované hospodě visí Lidovky na věšáku.

Britské listy mají k dispozici tvrdá data o prodaných výtiscích LN a jejich remitendě za posledních deset let... Není to veselé čtení. Vypovídá o klesající kultuře liberálně pravicové žurnalistiky i klesající úrovni informačních potřeb čtenářů. Britské listy dávají čtenářům k dispozici nejen srovnání v procentech, ale i faktická čísla tisíců vytištěných a prodaných výtisků.

Hackeři útočí na server www.mastercard.com

8. 12. 2010

Hackeři sejmuli internetové stránky společnosti Mastercard www.mastercard.com, za to, že zrušila možnost, aby veřejnost přispívala prostřednictvím jejích úvěrových karet na provoz serveru Wikileaks. Ve středu dopoledne nebyl server přístupný, případně fungoval jen s velkými obtížemi.

Podle deníku Guardian zlikvidovali server společnosti Mastercard "internetoví mstitelé" "Anonymous". Je to skupina hackerských aktivistů, volně spojená s vlivnými internetovými stránkami 4Chan. Tito hackeři se zaměřuji na firmy, které rozvázaly spolupráci s Assangem či Wikileaks. Útočí na ně tzv. distributed denial of service attacks. Takové útoky jsou protizákonné, uvádí Guardian, a staly se vedlejší zápletkou při nynějším, pokračujícím zveřejňování amerických diplomatických depeší.

Stáváme se normální zemí, pane prezidente

8. 12. 2010 / Karel Dolejší

Jsme v době zkušební, v níž lumpenburžoazie zkouší trpělivost a sílu demokracie, testuje si ji, a demokracie si na vztahu k lumpenburžoazii ověřuje (testuje), co vlastně je a jaké jsou její meze.
Karel Kosík

Bylo to myslím v roce 1993 nebo 1994. V aule brněnské elektrotechnické fakulty přednášel studentům vysokých škol premiér Václav Klaus. Vysvětloval, že všechny hlavní reformy už vlastně proběhly, a teď se už jen staneme "takovou normální, standardní zemí". Po dramatickém věku tržních komsomolců nadcházel rutinní čas nových normalizátorů, kteří to, co vzniklo smícháním půllitru husákovské politické přistrašenosti se silnější polistopadovou lačností po majetku, prezentovali jako "normalitu".

Dnes, 8. prosince 2010, proběhne v České republice první generální stávka od roku 1989. Jsem zatraceně rád, že na všechny ty zaprášené přísliby konečně došlo, že se "vracíme do Evropy" a čeští zaměstnanci normálně bojují za svá práva, jak je na tomto kontinentě odnepaměti zvykem.

Dundee University ve Skotsku plánuje vyhodit 193 zaměstnanců

8. 12. 2010

Je to zjevně začátek prvních útoků proti britskému univerzitnímu systému. Podle odborového svazu britských univerzitních učitelů ohrožuje plánovaní vyhazování výuku i výzkum po celé univerzitě. Škrty ohrozí kvalitu vyučování, ochromí výzkum a omezí počet oborů, která škola bude nadále vyučovat. Informace v angličtině jsou níže:

Julian Assange: Bouře kolem Wikileaks dokazuje, že je třeba posílit právo médií šířit pravdu

7. 12. 2010

Nic není horšího, než když vlády ohledně těch válek lidem lžou a pak od nich požadují, aby za ty lži obětovali své životy a své daně. Pokud je válka ospravedlnitelná, pak říkejte pravdu a lidé se rozhodnou, zda ji podporovat.

Spojené státy tvrdě přesvědčují jiné země, aby převzaly osvobozené vězně ze zálivu Guantánamo. Barack Obama souhlasil, že se setká se slovinským prezidentem, pouze pod podmínkou, že si Slovinsko vezme vězně.

  • Wikileaks odvážně zveřejňují fakta, kterých je zapotřebí ve veřejné doméně
  • Temná doba zkorumpované vlády v Queenslandu jsou důkazem toho, co se stane, když politikové umlčí média a zabrání jim, aby říkala pravdu.
  • Chci používat internetových technologií novým způsobem k šíření pravdy
  • Lidé říkají, že jsem proti válce. Není to pravda. Někdy lidé musejí vést války. Existují spravedlivé války.
  • Nynější australská vláda se snaží zastřelit nositele zpráv, protože nechce, aby byla známa pravda

To jsou základní myšlenky z článku Juliana Assangeho, který vyšel dnes v australském deníku The Australian:

Úvěrové karty Visa zrušily přijímání finančních darů pro Wikileaks

7. 12. 2010

  • Mluvčí americké firmy Visa uvedl: "Visa Europe zrušily přijímání plateb pro Wikileaks prostřednictvím úvěrových karet Visa, dokud nebude vyšetřeno, zda činnost Wikileaks neporušuje operační předpisy podniku Visa."
  • Obě ženy v Assangově případě požadovaly, aby při sexu použil kondomu, bylo řečeno u londýnského magistrátního soudu v úterý odpoledne. Assangovi bylo přečteno obvinění. V jednom z obou případů prý měl Assange pohlavní styk se ženou, která spala. V druhém případě prý šlo o nucení k sexu.

    Žalobci, jménem švédských úřadů, namítali proti propuštění na kauci ze dvou důvodů: Assange se dobrovolně nevydal soudu a měl by zůstat ve vazbě pro vlastní ochranu.

  • Americký ministr obrany Robert Gates vyjádřil potěšení, že byl Assange zatčen. Když to uslyšel od reportérů během návštěvy amerických vojsk v Afghánistánu, na tváři se mu rozhostil úsměv. "To jsem neslyšel, ale to je dobrá zpráva!"

  • Diane Feinstein, demokratická předsedkyně amerického výzvědného senátního výboru, argumentuje ve Wall Street Journal, že by měl být Assange "energicky stíhán za špionáž". Píše:

    Zákon, který pan Assange stále porušuje, je Zákon o špionáži z r. 1917. Podle tohoto zákona je trestným činem vlastnit či šířit "informace týkající se obrany státu, které by mohly poškodit Spojené státy či dát výhodu jinému státu". Podle Zákona o špionáži je také trestným činem nevrátit takové materiály americkému státu. Důležité je, že soudy rozhodly, že se to týká utajovaných i neutajovaných inforamcí. Každé porušení tohoto zákona se trestá vězením do 10 let."

    "Assange tvrdí, že je novinář. Není to novinář, je to agitátor, který chce poškodit naši vládu, s jejíž politikou náhodou nesouhlasí, bez ohledu na to, kdo bude zraněn."

Guardian: Rasistickým organizacím Visa a Mastercard konto nezrušily

7. 12. 2010

Charles Arthur, editor listu Guardian pro otázky technologie, poukazuje na to, že americké firmy VISA a MASTERCARD sice zrušily možnost posílet prostřednictvím jejich úvěrových karet finanční dary serveru Wikileaks, nezrušily však možnost posílat dary otevřeně rasistickým organizacím, jako je Ku Klux Klan.

Server Ku Klux Klanu používá internetové stránky "Christian Concepts". Ty přijímají finanční dary prostřednictvím úvěrových karet VISA a MASTERCARD od dárců, kteří jsou ochotni uvést, že jsou "běloši" a nejsou "rasově smíšeného původu". Dále musí dárce prohlásit, že "není ve sňatku s barevnou osobou, nemám partnerský vztah s barevnou osobou a nemám barevné potomky. Věřím v ideály západní křesťanské civilizace a v Ježíše Krista jako Božího syna."

Zdroj v angličtině ZDE

New York Times: Američané nemají zákon, podle něhož mohou zasáhnout proti Wikileaks

7. 12. 2010

New York Times píše:

Prokurátorům na americkém ministerstvu spravedlnosti se od července letošního roku, kdy Wikileaks zveřejnily dokumenty o válce v Afghánistánu, nepodařilo najít způsob, jak proti Assangovi zahájit trestní řízení. Zatímco je zjevně protizákonné, jestliže zpřístupní státní zaměstnanec s přístupem k tajným informacím tajný dokument serveru Wikileaks, naprosto není jasné, zda je porušením zákona, když Wikileaks tyto dokumenty zveřejní.

Americké ministerstvo spravedlnosti se pokoušelo zahájit proti Assangovi trestní stíhání podle amerického Zákona o špionáži, avšak tohoto zákona se nikdy nedalo použít úspěšně ke stíhání třetí strany, někoho, kdo dostal prozrazený dokument. Někteří právníci navrhovali, že by bylo možno obvinit Wikileaks, že ukradly vládní majetek, ale v pondělí varovali experti, že i s takovým obviněním jsou problémy.

Zdroj: ZDE

Jedna z žen, která ve Švédsku na Assangeho podala trestní oznámení, energicky popírá, že by šlo o obvinění zkonstruované Pentagonem. Assange obvinění ze sexuálních trestných činů také energicky popírá.

Americké ministerstvo zahraničí zve na oslavu Dne tiskové svobody

7. 12. 2010

Dokonale načasován přišel email od mluvčího amerického ministerstva zahraničí Philipa Crowleyho, píše deník Guardian:

Spojené státy s potěšením oznamují, že budou od 1. do 3. května 2011 ve Washingtonu pořádat Den světové tiskové svobody UNESCO.

Tématem oslav budou média pro jednadvacáté století: Nové hranice, nové překážky. Spojené státy kladou technologii a inovace do popředí svého diplomatického a rozvojového úsilí. Nová média dala svobodu občanům po celém světě, aby informovali o své situaci, aby vyjadřovali názory na světové události a vyměňovali si informace v prostředích občas nepřátelských takovým projevům občanova práva na svobodu vyjadřování. Jsme znepokojeni, že některé vlády se pokoušejí cenzurovat a umlčovat jednotlivce a omezovat volný tok informací. Světový den svobody projevu budeme oslavovat v kontextu naší neutuchající podpory rozšiřování tiskové svobody a svobodného šíření informací v dnešní digitální éře.

Ostudná drzost, poznamenává deník Guardian. To by si člověk nevymyslel.

Zdroj v angličtině ZDE

Novináři, právníci a politici australské premiérce:

Máte povinnost vystoupit na obranu Juliana Assangeho

7. 12. 2010

Vážená paní premiérko,

zaznamenáváme se znepokojením stále násilnější rétoriku zaměřenou proti Julianu Assangovi z Wikileaks.

"Měli bychom zacházet s Assangem jako se stejnými významnými teroristy: Zabíjte ho!" napsal konzervativní komentátor Jeffrey T Kuhner v deníku Washington Times.

William Kristol, bývalý šéf štábu viceprezidenta Dana Quayla, se ptá: "Proč nepoužíváme svých různých zdrojů k pronásledování, unesení či neutralizaci Juliana Assangeho a jeho spolupracovníků, ať jsou kdekoliv?"

"Pro není Julian Assange mrtvý?" píše prominentní americká komentátorka Jonah Goldbergová.

"CIA už měla Assangeho usmrtit," píše John Hawkins na stránkách Right Wing News.

Britský ministr spravedlnosti:

Assange se dopustil neodpovědného rošťáctví, ale trestný čin to není

7. 12. 2010

Konzervativní britský ministr financí Kenneth Clarke byl dotazován v rozhovoru na Channel Four News na případ Juliana Assange a Wikileaks. Na dotaz moderátora Jona Snowa odpověděl, že na něho Spojené státy nedělaly žádný nátlak, žádná americká instituce se v této věci s ním nespojila. Vyjádřil přesvědčení, že švédské soudnictví je robustně spravedlivé a vyjádřil také víru v objektivitu britských soudců. Dodal, že by se případem začal zabývat teprve, když by vyšly najevo nějaké nesrovnalosti.

Německý ministr hospodářství srovnal americké diplomatické depeše s dokumenty Stasi

8. 12. 2010

Německý federální ministr hospodářství Rainer Brüderle na konferenci o informační technologii v Drážďanech srovnal americké diplomatické depeše, zveřejňované serverem Wikileaks, s dokumenty od udavačů někdejší východoněmecké tajné policie Stasi. Možná to myslel jako kritiku Wikileaks: "Když čtu ty dokumenty z Wikileaks, připomíná mi to sběratelskou mánii Stasi." Brüderleho stranický kolega z FDP Wolfgang Kubicki ho umravnil, že takové srovnání "je naprosto nevhodné". "Srovnávat americké depeše se svazky Stasi znamená jednak relativizovat bezprávný stát, jímž byla NDR, a jednak srovnávat právní stát s bezprávným státem. Obojí by mělo být samo sebou zakázáno."

Zdroj v němčině ZDE

Jak na osamělé vánoční svátky

8. 12. 2010

(Jméno autora je redakci známo)

Vánoční svátky jsou opět přede dveřmi. Letošní nepříliš veselé pro mnohé. Pro osamělé jsou smutné a stresující. Nadcházející situaci je ale možno řešit.

Autor, přispívající do tohoto periodika, by též prožil osamocený štědrovečerní sváteční večer. Nechce se s tím však smířit.

Navrhuje proto několika podobně "postiženým" spoluobčanům uspořádání v Praze společného podvečera zakončeného společnou večeří.

Věří, že s aktivním přístupem, lze překonat i nástrahy vánoc.

Osamělí nechť projeví zájem na e-mailu: neosameli@centrum.cz

Důsledky WikiLeaks: Skleróza moci a posedlost utajováním?

8. 12. 2010 / Karel Dolejší

Daniel W. Drezner je profesorem mezinárodní politiky na Fletcher School of Law and Diplomacy při Tufts University. Patří tedy do skupiny těch, jejichž profesní kvalifikace je akty jako zveřejnění utajované diplomatické korespondence potenciálně redefinována. Akademici jsou často nedůtkliví k laikům zasahujícím do jejich výzkumného pole, a proto je třeba při četbě Dreznerovy analýzy nazvané příznačně Why WikiLeaks Is Bad for Scholars zachovat jistou opatrnost; ale to neznamená, že předloženou argumentaci a priori zavrhneme a nebudeme se jí vůbec zabývat.

Wikileaks: Saúdská Arábie navrhla vytvoření arabské armády, která by provedla invazi do Libanonu

8. 12. 2010

Saúdský ministr zahraničí chtěl, aby Spojené státy, NATO a OSN podpořily ofenzívu, která by ukončila Íránem podporované obležení libanonské vlády organizací Hizbollah

Saúdská Arábie před dvěma lety navrhla vytvoření arabské armády, kterou by podpořila námořní a letecká moc Spojených států a NATO. Tato armáda by vojensky intervenovala v Libanonu a zničila by organizaci Hizbollah, kterou podporuje Írán. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks.

Wikileaks: Svatá válka? Ne, musím se dívat na Zoufalé manželky!

8. 12. 2010

Satelitní americké televizní vysílání do Saúdské Arábie odrazuje tamější mládež od muslimského extremismu daleko víc než Američany financovaná politická propaganda

Satelitní vysílání amerických zábavných televizních pořadů s arabskými titulky, jako Zoufalé manželky či diskusní pořady s Davidem Lettemanem jsou daleko efektivnější při neutralizaci muslimského extremismu tamější mládeže než americká vládní propaganda za stamiliony dolarů. Sdělili to místní informátoři americkému velvyslanectví v Jeddah.

Wikileaks: Mladí saúdští princové pořádají mejdany, kde se pije, požívají se drogy a souloží se

8. 12. 2010

Příslušníci saúdské královské rodiny pořádají večírky pro mladou elitu a náboženská policie je nucena to tolerovat

Američtí diplomaté popisují ve svých diplomatických depeších svět sexu, drog a rock'n'rollu, skrytý za oficiální zbožností saúdskoarabské královské rodiny.

Činitelé amerického konzulátu v Jeddah popisovali tajný večírek uspořádaný loni při příležitosti Haloweenu členem saúdské královské rodiny. Večírek porušil veškerá islámská tabu, platná v Saúdské Arábii. Na večírku bylo množství alkoholu i prostitutek.

Pokrytectví Ameriky a Clintonové, že "hájí svobodu projevu"

7. 12. 2010

Guardian cituje ze serveru Wikileaks internetového guru Clay Shirkyho:

Vládci v Myanmaru, Bělorusku, v Thajsku či v Rusku nám teď mohou právem říci: "Vy jste zlikvidovali doménu Wikileaks, shodili jste je v Americe z internetu a dokonce jste znemožnili občanům registrovat své protesty finančními dary, a to všechno bez soudního příkazu. Začali jste útočit na instituce v zahraničí, prostě proto, že jste se rozhodli, že se vám server WikiLeaks nelíbí. Pokud se takto mají chovat vlády, tak nám to tedy vyhovuje."

V tomto kontextu, dodává Guardian, usvědčují z pokrytectví Hillary Clintonovou tato její slova, která vyšla letos v časopise Foreign Policy:

Samy o sobě se nové technologie v boji o svobodu a pokrok nestavějí na žádnou stranu. Avšak Spojené státy se stavějí na konkrétní stranu. Podporujeme sjednocený internet, na němž má celé lidstvo rovný přístup k znalostem a myšlenkám. A uznáváme, že světová informační infrastruktura se stane tím, co my a ostatní z ní vytvoříme.

Tato výzva je možná nová, ale naše odpovědnost pomáhat zajistit volnou výměnu informací má kořeny ve zrození naší republiky. Slova prvního dodatku americké ústavy (která zaručují svobodu projevu) jsou vytesána do padesáti tun mramoru z Tennessee na průčelí této budovy. A všechny generace Američanů usilují o ochranu těchto slov, vytesaných do toho kamene.

Zdroj: ZDE

Wikileaks: NATO má nové tajné plány na obranu pobaltských zemí před Ruskem

7. 12. 2010

Washington a jeho západní spojenci poprvé od ukončení studené války vypracovali tajné vojenské plány na obranu východní Evropy před ruskou hrozbou. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší zveřejněných na serveru WikiLeaks.

Americké ministerstvo zahraničí nařídilo informační blokádu, když bylo toto rozhodnutí začátkem letošního roku přijato. Od ledna 2010 byl plán rozpracován.

FRAŠKA:

Wikileaks: Jak Polsko zuřilo, že nedostalo z USA Patrioty

7. 12. 2010

Polská média oslavovala skutečnost, že Spojené státy údajně vyslaly do Polska rakety Patriot. Z amerických diplomatických depeší však vyplývá, že baterie Patriotů, rozmístěná na severovýchodě Polska, neměla žádné rakety.

Letos v květnu začali Američané konečně na základnu Morag, nedaleko Kaliningradu na ruském území, rotačně vozit rakety Patriot. Po dobu dvou let předtím tvrdili polský premiér, ministr zahraničí a obrany polské veřejnosti, že americké Patrioty už v zemi jsou rozmístěny a jsou účinnou obranou proti Rusku.

POZVÁNKA

Ungerman: Zemní plyn a...

6. 12. 2010

ŠOK│ Na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha tentokrát uslyšíte bývalého předsedu komplexu národohospodářských komisí ČSSD, poradce vlád Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka pro ekonomickou strategii, dnes makroekonomického experta ČMKOS a autora Britských listů

Ing. Ing. Jaroslav Ungerman, CSc.
Zemní plyn
...problémy a perspektivy

ve čtvrtek 9. 12. 2010 16:00

Praha 5, U Santošky 17, Velká aula. Přijďte včas. Po začátku nebude nikdo vpuštěn!
plakát ve formátu PDF ZDE

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost TÉMA BL

články Jaroslava Ungermana ARCHIV BL

Assangovi stoupenci zlikvidovali server švýcarské banky

7. 12. 2010

Stoupenci zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho zrušili hackerským útokem server švýcarské banky PostFinance, která v pondělí suspendovala Assangeho konto.

Vznikla tzv. Operation Payback (Operace odplata), která nyní také hrozí, že zlikviduje internetové stránky amerického bankovního systému PayPal, který také Wikileaks zrušil konto.

Na twitteru šíří skupina Operation Payback zprávy: "Paypal.com už spadl" Ano, střílíme teď! Dělejte to všichni!"

Podle zjištění Britských listů je však Paypal ZDE zatím funkční.

Zdroj: ZDE ZDE

PRÁVNÍ ANALÝZA:

Pojišťovny versus lékaři -- předem ztracený boj?

8. 12. 2010 / Jiří Horáček, Petr Doubrava

V poslední době se nejen v odborných kruzích začalo poněkud více hovořit o tzv. regulačních srážkách uplatňovaných zdravotními pojišťovnami vůči lékařům a zdravotnickým zařízením (dále užíváme pouze jednotného výrazu "zdravotníci") za překročení limitů stanovených pro objem poskytované zdravotní péče. Jde o to, že např. nemocnice, která ošetří více pacientů než zmíněné limity umožňují, nedostane za tuto péči zaplaceno. Z pochopitelných důvodů to považuje většina zdravotníků za nespravedlivé. V poslední době se již, zdá se, věc vyhrotila do otevřeného konfliktu. Jde o předem ztracený boj zdravotníků proti finančním institucím a byrokracii? Možná nikoli. Praxe pojišťoven je totiž z více důvodů sporná. V rámci tohoto článku se nemůžeme zabývat důvody věcnými, ačkoli s důvody právními, kterým se chceme dále věnovat, úzce souvisí.

Lidové noviny: 28 procentní propad

7. 12. 2010 / Fabiano Golgo

Donedávna šéfredaktor časopisu Pátek Lidových novin, Jan Müller píše v týdeníku Strategie, upozorňuje Fabiano Golgo:

"Zdá se, že historie (placených) novin se blíží ke konci. Hospodářské a Lidové noviny ztratily za poslední dva roky 23 a 28 procent čtenářů (porovnání za září), ostatní na tom nejsou o moc lépe. Deník Dnes se snaží chytat čtenáře čím dál bulvárnějším provedením, ale moc mu to nejde (19% propad). Taky proto, že podbízení čtenářským pudům nefunguje, jak je vidět na Blesku (-14 %). Vydavatelé najímají všelijaké experty, kteří ve snaze obhájit svůj plat vymýšlejí spoustu teorií, jak novinám vrátit čtenáře, respektive příjmy z inzerce, ale zatím nikdo na nic nepřišel."

Jan Müller ví, o čem mluví.

JENŽE LN PÍŠÍ NĚCO JINÉHO: "Lidovým novinám i serveru Lidovky.cz roste čtenost

19. listopadu 2010 13:10

Já mám jiné informace než Lidovky, obdobné informacím, které publikuje Jan Muller. ZDE, píše Golgo. Podnik Mafra ovšem tyto informace popírá.

Novinky.cz: Nespokojení zemědělci v rámci stávky zablokují před Prahou jednu z dálnic

7. 12. 2010 / Jiří Hlavatý

Tento článek na Novinkách mě dnes velmi zaujal, píše Jiří Hlavatý. Je zajímavé sledovat, jak militantní reakce se objevili v následné diskuzi k tomuto článku (viz. dole). Nebudu zřejmě sám, kdo z těchto reakcí vyčte, že pokud se zde skutečně jedná o obraz úrovně informovanosti české veřejnosti o problematice masivního znevýhodnění českých zemědělců dotační politikou a jeho faktických dopadů, tak se bohužel musíme ptát, zda je vůbec možné tuto úroveň zařadit alespoň na úroveň žáků prvního stupně ZŠ.

Chvíle pro nové paradigma

8. 12. 2010 / Petr Koudelka

Svět se nám mění před očima. Je to pravda? Musím se přiznat, že se mě zmocnilo vzrušení z představy, že události kolem WikiLeaks by mohly být spouštěcím mechanismem pro zablokovanou bezvýchodnost doby. A odmítám se s tímto pocitem rozloučit.

Svět po Wikileaks už nikdy nebude stejný

7. 12. 2010 / Jiří Kadeřávek

Reakce na noticku Třeba se Eretz plete

Od počátku kauzy lze sledovat uhranutí veřejnosti symbolem WikiLeaks. Je to stejné uhranutí jako když jsme sledovali první demostrace proti komunistickému režimu v 80-tých letech. Přenesu-li argumenty Eretzu do této doby, pak zřejmě neměli demonstranti na demonstrace chodit, protože jejich výsledkem přece bylo přijetí opatření na zajištění klidu.

Úvahy nad kauzou Wikileaks

8. 12. 2010

Štěpán Kotrba argumentuje, že se před našima očima vlastně odehrává dějinná událost, která jako by redefinovala informační věk. Vzpoura bezmocných proti mocným na poli, kde moc zdánlivě mnoho neznamená. Jenže kde je ta vzpoura?, ptá se čtenář František Krejča.

Do urny nebo i na náměstí?

8. 12. 2010 / Pavel Pečínka

Těžko předpovědět, jestli 8. prosince bude lidem pod nohama čvachtat břečka, nebo křupat sníh. Určitě ale po republice zavládne v mnoha kancelářích a provozech ticho, tak jako to při celodenních stávkách bývá. Snad kromě shromáždění na náměstí v některých větších městech, tam bude hlučno až moc.

To už tady bylo...

8. 12. 2010 / Vladimír Hejnic

Odbory s levicí rozehrávají hru hrozící destabilizací země.

Pane premiére, vy to nemůžete pamatovat, ale jeden československý státník kdysi prohlásil : "...republiku si rozvracet nedáme...". Možná se jedná o nepřesné znění citace, ale obsah je stejný. Mnozí potomci těch, kteří tehdy stáli za "svým" státníkem, nyní stojí proti vám. Řeč se vedla proti tzv. pravici. Nemrazí vás z toho?

Zákon senátora Kubery

8. 12. 2010 / Petr Jánský

Dříve si každý zametal před vlastním prahem. Zanadával si u toho, že proč má robotovat na panském, když chodník není jeho, nebo jak má uklízet, když v 6 jde do práce a v 7 začne sněžit, ale vždycky se to vyřešilo. A najednou bác! Chytrá hlava ODS přišla s nápadem, že chodníky budou uklízet obce.

Zruší vlády internet?

7. 12. 2010

Útok proti Wikileaks by měl být probuzením pro všechny lidi, kteří měli růžové fantazie o tom, na čí straně stojí poskytovatelé služeb cloud computing. Jsou to firmy jako Google, Flickr, Facebook, MySpace a Amazon. Poučením je, že čím více jim budete důvěřovat, tím více jednoho dne budete zklamáni.

Jak nedávno napsal v Guardianu Simon Jenkins: "Odhalování tajných informací je vždycky chaotické a jde až na hranici morálních a právních limitů. Často je neodpovědné a většinou je ztrapňující. Ale nezbývá nám nic jiného, když regulace nedělá nic, politikové jsou zbabělci, právníci mlčí a analýzy jsou zkorumpované." Vlády zuří - je to jen rozmazlený řev císařů, jejichž šaty roztrhal internet.

Zveřejňováním amerických diplomatických depeší na serveru Wikileaks došlo k první vážné konfrontaci mezi etablovaným pořádkem a kulturou internetu, píše v deníku Guardian John Naughton. Americké firmy Amazon, eBay a PayPal náhle "zjistily", že jejich obchodní podmínky jim brání poskytovat služby Wikileaks. Reakce na zveřejňování materiálu na Wikileaks jsou zlovolné, ostré, koordinované a potenciálně všeobsáhlé.

"Email z nás udělal laboratorní krysy"

7. 12. 2010

Email udělal z kancelářských zaměstnanců pouhé laboratorní krysy zoufale hltající "granule sociální interakce" a neschopné promýšlet informace do hloubky, tvrdí uznávaný expert a bývalý redaktor Harvard Business Review Nicholas Carr.

Bude někdy ČT veřejnoprávní?

7. 12. 2010 / Václav Novotný

Otvírat si televizi a přepnout na kanál ČT začíná být čím dál rizikovější pro zachování vlastního duševního zdraví. Možná by stálo za to dát na obrazovku blikající titulek, podobný, jako je na cigaretách: sledování ČT může způsobit vážné zdravotní potíže. Jen namátkou, co dokázala při pondělku tzv. veřejnoprávní ČT vyprodukovat.

Revolta... ale zač?

7. 12. 2010 / Karel Dolejší

Bývá vždy vážnou chybou zaměňovat vlastní psychické potřeby za psychické potřeby vůbec. Právě tak se ale často chovají ti, jež Jan Stern v jednom ze svých esejů označil za "narkomany jáského ideálu". V historii existují velice dlouhá období, během nichž se o politickou a občanskou svobodu bohužel starají už pouze menšiny; myslím, že jednoho z nich jsme se právě dožili. Pokoušet se za zmíněných okolností burcovat lid může ovšem vést ke stejně tristním důsledkům, jako Havlovy abstraktní úvahy o údajně vystrašeném zelináři zkritizované Petrem Rezkem za maskované elitářství - nebo dokonce ještě k něčemu horšímu. Do podobné pasti upadl tento týden také americký žurnalista Chris Hedges.

Dopis pacientům

7. 12. 2010 / Radka Pourová

Vážení pacienti,

Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jestli je nutné Vás oslovovat touto formou, ale veškeré komentáře k diskusím o aktivitě "Děkujeme, odcházíme!" ať již na internetu, v rádiu nebo televizi mne vedou k přesvědčení, že to nutné je.

Aktivita "Děkujeme, odcházíme!" je vnímána především jako hnutí bojující za zvýšení platů lékařů. Ano, to je hlavní heslo, ale uvědomme si prosím, že v dnešní době zaměřené na peníze a zisk bylo třeba stanovit nejpalčivější problém a na ten se zaměřit. Aktivita "Děkujeme, odcházíme!" je jedním z posledních možných zoufalých výkřiků z řad lékařů, kteří chtějí upozornit na stav našeho zdravotnictví. Chtěla bych zde sama za sebe prezentovat svůj pohled na krizi zdravotnictví, která dávno předcházela krizi ekonomické, která jí pouze dále prohloubila.

Únik informací

7. 12. 2010 / Petr Jánský

Nevím, proč se někdo podivuje, že unikají informace. Vždycky unikaly. Jen poštovní holuby, vysílačky, diplomatické depeše, Maty Hari, motáky z kriminálů atd. nahradila elektronika.

Dějinná změna

6. 12. 2010 / Jan Čulík

Na internetu najdeme nepřeberné množství nejrůznějších názorů, i konspiračních teorií. Je férové informovat i o poněkud za vlasy přitažených spekulacích, že zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange a celý jeho server jsou jen sofistikovanou psychologickou operací americké tajné služby CIA, a že za zveřejněním tajných amerických diplomatických depeší je CIA, Mossad a miliardář George Soros. Tvrzení jsou to zajímavá, bohužel ti, kteří tato obvinění vznášejí, nepřinášejí absolutně žádné důkazy.

Šest slov, která by neměla uniknout pozornosti

6. 12. 2010 / Jiří Jírovec

Kdysi dávno vznikl text 2000 slov. Autoři pak zlenivěli do Několika vět, načež petice a výzvy zplaněly do nevěrohodnosti. Následující text poukazuje na to, jak snadno lze přehlédnout několik slov, která mohou vést k vytvoření společnosti, o níž bude málokdo stát.

Těch šest slov, obalených několika dalšími, pronesl 17. září 2009 Jaromír Drábek, tedy člověk, jemuž ani vzdáleně nehrozí, že by snad někdy okusil jiné plody své politické práce než nějakou tu trafiku. Zde jsou: "...Město získá výhodu levné pracovní síly" - tedy v případě, že města přijmou vládní hru na přísnost vůči lidem na spodním žebříčku české společnosti a budou s vládou spolupracovat na projektu veřejně prospěšných prací.

Alternativy české budoucnosti

Reformy podle představ pravicové vlády

6. 12. 2010 / Milan Sova

Vystoupení předsedy vlády Petra Nečase v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce dalo celkem jasné signály vládní alternativy pro příští roky: reformy jsou nutné, naše verze je promyšlená a sociálně citlivá. Pokud dílčí úprava postihne střední vrstvu, nelíbí se mi, ale stoprocentně ji podporuji. Budeme o reformách vždy diskutovat a věcně je veřejnosti vysvětlovat, ale jiná verze prostě není možná: dělají to přece všechny státy Evropy. Pro českou pravici existuje jen jako záporný vzor situace v Řecku a Irsku, ani slovo o plánech pravicové maďarské vlády, ani slovo o představách Německa a Francie na řešení vyvážeností zásahů a udržením žádoucí úrovně kupní síly domácího spotřebitele.

Pozn. red.: České vládní škrty jsou zbytečné, jsou ideologicky motivované. ČR má snad nejmenší zadluženost v Evropě. Naopak země potřebuje strategické investice, aby unikla osudu otrocké země, která bude pro rozvinuté ekonomiky provádět jen špatně placené nekvalifikované práce. Podrobnosti ZDE

Soud, na který čekám, aneb to v druhé konfederaci jsou agenti

6. 12. 2010 / Aleš Macháček

Vyhláška č.17/1996 Sb. článek 3 písmeno c stanoví, že městskou veřejnou dopravou se bezplatně přepravují ti, kteří za komunismu vykonali vazbu nebo trest v délce alespoň 12 měsíců a jsou účastni rehabilitace podle zákona 119/1999 Sb. Poslední zpráva od PID zní, že v tomto případě nemusí mít občan OPENCARD.

Vybaven tímto textem z Libri prohibiti a rehabilitačním rozsudkem jezdím pražskou městskou dopravou a i v případě kontroly jsem po léta neměl problém.

O chudobě v ČR a EU

6. 12. 2010 / Pavel Stránský

Nedávno informovala česká média o tom, že Česká republika je na tom s chudobou v rámci EU vůbec nejlépe, respektive, že je v ní chudobou ohroženo nejnižší procento lidí. Tak jsem se na to s odstupem času detailně podíval a mohu o tom podat tuto zprávu.

The Atlantic Monthly: Ostudné útoky na Juliana Assangeho

6. 12. 2010

Julian Assange a voják Bradley Manning udělali obrovskou veřejnou službu tím, že na Wikileaks zveřejnili statisíce tajných amerických vládních dokumentů, píše renomovaný americký intelektuální časopis The Atlantic Monthly. Jak se dalo čekat, nikdo za to není vděčný. Bradley Manning čelí 52 letům věznění a je v současnosti zadržován na samotce na vojenské základně v Quantico ve Virginii. Má zakázány návštěvy i svých rodičů.

Assange je terčem oficiálního zastrašování od vysoce postavených příslušníků Obamovy vlády. Je to deprimující pro všechny, jimž záleží na americké tradici svobodného tisku. A skutečně šokující je reakce některých novinářů. Například Steve Coll v časopise New Yorker označil to, co dělají WikiLeaks za "vandalismus" a za "diverzní akce, inspirované Prvním dodatkem americké ústavy".

O pozadí Wikileaks, vládní kontrole a internetu

6. 12. 2010 / Petr Frish

JČ napsal v článku Dějinná změna

"V těchto dnech došlo - v důsledku toho, co udělal Julian Assange - vskutku k podstatné dějinné změně.

Nebo ne?"

Jako člen "držitelů černé magie", tedy programátorů, bych řekl 'Spíš ne', nebo přesněji ne v tom, v čem JČ tu epochální změnu vidí. Totiž že by si lidé mohli vytvořit nový kód antiamerikanismu, antiimperialismu a antiglobalizace. ....Není to vyloučeno.

WikiLeaks zveřejnily seznam amerických základen a zařízení "klíčových pro americkou bezpečnost"

6. 12. 2010

Server WikiLeaks vydal dlouhý seznam klíčových základen a jiných součástí infrastruktury, kterou Spojené staty považují za životně důležitou.

V únoru 2009 požádalo americké ministerstvo zahraničí všechny americké diplomatické mise v zahraničí, aby sepsaly všechny části vojenské i civilní infrastruktury, jejichž likvidace by kriticky poškodila bezpečnost amerického státu.

Na seznamu jsou ropovody, komunikace a dopravní uzly.

Mýtus nových tváří v politice

6. 12. 2010 / Stanislav A. Hošek

Při sebelepší snaze nenalézám argumenty pro přesvědčení, že noví politici jakkoliv změní současný politický systém v naší zemi. A absolutně nechápu, že se zmíněné přesvědčení může změnit v tak uhlířskou víru, že jeho nositele vyžene doslova na barikády, jako tomu bylo v den ustavování vedení magistrátu v Praze. Zastupitelská demokracie v ČR už svým vznikem a především dalším vývojem v celém polistopadovém období, totiž k takové víře nedává podle mého vědomí příliš mnoho důvodů.

Šťastné a veselé, přátelé!

6. 12. 2010 / Miloslav Štěrba

V záplavě sněhu a ekonomických ukazatelů neutuchající hospodářské krize jste mohli přehlédnout povzbudivou informaci zpravodajství idnes.cz, čili „nejdůvěryhodnějšího českého zpravodajského portálu“, jak sami sebe prezentují. Má vánoční ráz a tudíž přispívá k všeobecnému pocitu radosti a štěstí každoročně připomínanému pro jeho zásadní vliv na maloobchodní obrat. A co vlastně nám portál sdělil? Už jen titulek článku! V něm, jak víme, se sděluje vždy to podstatné, proč byl další text sestaven. Prý „boříme mýtus sebevražedných Vánoc“.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2010

4. 12. 2010

V listopadu 2010 přispělo finančně na Britské listy 215 osob celkovou částkou 44512.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.11. 2010 částku 54 681.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní