Wikileaks: Svatá válka? Ne, musím se dívat na Zoufalé manželky!

8. 12. 2010

Satelitní americké televizní vysílání do Saúdské Arábie odrazuje tamější mládež od muslimského extremismu daleko víc než Američany financovaná politická propaganda

Satelitní vysílání amerických zábavných televizních pořadů s arabskými titulky, jako Zoufalé manželky či diskusní pořady s Davidem Lettemanem jsou daleko efektivnější při neutralizaci muslimského extremismu tamější mládeže než americká vládní propaganda za stamiliony dolarů. Sdělili to místní informátoři americkému velvyslanectví v Jeddah.

Necenzurované americké sitcomy jako Přátelé se vysílají v Saúdské Arábii jako součást tamější "války myšlenek" proti extremistickým složkám společnosti. Americké sitcomy jsou v arabském světě daleko efektivnější než americká propagandistická televizní stanice al-Hurra.

"Saúdští Arabové se příliš nezajímají o vnější svět a všichni chtějí studovat ve Spojených státech. Fascinuje je americká kultura tak, jako nikdy předtím," praví se v americké diplomatické depeši z května 2009.

Popularita amerických komerčních televizní na Blízkém východě je zvlášť překvapující, vzhledem k tomu, že se v Saúdské Arábii vysílá i Fox News, pravicová americká televize, která ostře vystupuje proti muslimskému radikalismu a podporuje silně americké vojenské akce na Blízkém východě.

Vysoký činitel zpravodajské televize al-Arabiya řekl, že americké zábavné pořady jsou v Saúdské Arábii nejpopulárnější a že "tyto pořady jsou také nesmírně populární ve vzdálených, silně konzervativních oblastech, kde už nevidíte beduíny, ale mladé lidi v západních šatech, kteří se silně zajímají o vnější svět."

Diplomaté sdělili Washingtonu, že určitá témata v amerických filmech jsou atraktivní, protože rezonují se saúdsko-arabskou veřejností: hrdinská poctivost tváří v tvář korupci (George Clooney v Michaelu Claytonovi), podpora v osobních a rodinných vztazích (šlo o blíže nespecifikovaný film který se v televizi opakoval během jednoho saúdskoarabského svátku, v němž řešil americký manžel problém s opileckou manželkou, která rozbíjela auta a nádobí a bila ho a jejich děti). Saúdští Arabové si také váží, když americký hrdina respektuje zákon a dává mu přednost před vlastním sebezájmem (Al Pacino a Robin Williams ve filmu Insomnia).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010