"Email z nás udělal laboratorní krysy"

7. 12. 2010

Email udělal z kancelářských zaměstnanců pouhé laboratorní krysy zoufale hltající "granule sociální interakce" a neschopné promýšlet informace do hloubky, tvrdí uznávaný expert a bývalý redaktor Harvard Business Review Nicholas Carr.

Informační přetížení z počítačů a pokročilých telefonů způsobuje "ucpání" mozku a brání jakémukoliv hlubšímu přemýšlení, tvrdí Carr. Jeho komentář se přidává k již existujícím důkazům o tom, že naše závislost na technologii a útržkových informacích, které přinášejí, poškozuje schopnost smysluplně používat rozumových schopností.

Carr tvrdí, že email využívá základního lidského instinktu vyhledávat nové informace a způsobuje naši závislost na emailových schránkách. Tento instinkt, který lidem na počátku vývoje pomáhal nacházet potravu a vyhnout se dravcům, dnes vede k regresi na úroveň laboratorní krysy. Podle Carra nadbytek informací kvůli přetěžování pracovní paměti blokuje chápání, zpomaluje tvorbu vzpomínek a ztěžuje učení.

Každá jednotka nové informace uvolňuje do mozku dávku dopaminu, jenž vyvolává pocit slasti. Dopamin je však spojován se závislostí. Nedávná britská studie ukázala, že kancelářští zaměstnanci kontrolují svůj email nejméně třicetkrát za hodinu.

Vědci se obávají, že může docházet až k poškození schopnosti soustředění a ke vzniku iracionálního chování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010