Wikileaks: Británie propustila al-Megrahiho v reakci na brutální hrozby Kaddáfího

8. 12. 2010

Britská vláda se obávala, že Libye podnikne "ostré a okamžité" kroky proti britským zájmům, pokud by Abdel Baset al-Megrahi, odsouzený za bombový atentát proti americkému letadlu, které havarovalo r. 1988 v Lockerbie, zemřel ve skotském vězení. Z amerických diplomatických depeší vyplývá, že Londýn podporoval předčasné propuštění al-Megrahiho.

Muamar Kaddáfí, libyjský vedoucí představitel, explicitně a drsně vyhrožoval Británii, že zruší veškeré obchodní dohody s Brity a začne šikanovat zaměstnance britského velvyslanectví, pokud nebude Megrahi propuštěn. Zároveň Kaddáfí poskytl skotské vládě celou řadu atraktivních nabídek, pokud Megrahiho propustí, ale Skotsko je odmítlo.

V lednu 2009, půl roku před Megrahiho propuštěním, potvrdil americký velvyslanec v Libyi Gene Cretz, že Lybie vyhrožuje Británii drsnými opatřeními a že se Britové připravují na "dramatické" kroky na svou ochranu.

Libye přesvědčila činitelé britského velvyslanectví, že kdyby měl Megrahi zemřít ve vězení, následky by byly drsné, okamžité a dlouho by nebylo možné je napravit. Libye vyhrožovala, že okamžitě ukončí veškeré obchodní styky s Británií, zruší či omezí politické styky a vyvolá demonstrace proti britským institucím.

Britský velvyslanec v Tripolisu Vincent Fean "vyjádřil ulehčení", když byl Megrahi propuštěn.

Americký velvyslanec Cretz napsal, že "libyjský režim je v podstatě i nadále ve svém přístupu násilnický." Doporučoval, aby byly Spojené státy zticha, protože jinak Kaddáfí zaútočí i na americké zájmy.

Z depeší vyplývá, že Alexe Salmonda, skotského premiéra za stranu Skotských nacionalistů, přesvědčili, aby převzal politickou odpovědnost za propuštění Megrahiho.

Salmond pak soukromě dal najevo, že ho následná záporná americká reakce "šokovala". Salmond řekl americkému konzulovi v Edinburku, že "on a jeho vláda jednaly se Spojenými státy i s britskou vládou čestně, a naznačil, že britská vláda čestně nejednala. Skotsko nedostalo za propuštění Megrahiho nic, zatímco britská vláda získala všechno - šanci kritizovat Salmondovu Skotskou nacionalistickou stranu a dobré styky s Libyí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010