Pokrytectví Ameriky a Clintonové, že "hájí svobodu projevu"

7. 12. 2010

Guardian cituje ze serveru Wikileaks internetového guru Clay Shirkyho:

Vládci v Myanmaru, Bělorusku, v Thajsku či v Rusku nám teď mohou právem říci: "Vy jste zlikvidovali doménu Wikileaks, shodili jste je v Americe z internetu a dokonce jste znemožnili občanům registrovat své protesty finančními dary, a to všechno bez soudního příkazu. Začali jste útočit na instituce v zahraničí, prostě proto, že jste se rozhodli, že se vám server WikiLeaks nelíbí. Pokud se takto mají chovat vlády, tak nám to tedy vyhovuje."

V tomto kontextu, dodává Guardian, usvědčují z pokrytectví Hillary Clintonovou tato její slova, která vyšla letos v časopise Foreign Policy:

Samy o sobě se nové technologie v boji o svobodu a pokrok nestavějí na žádnou stranu. Avšak Spojené státy se stavějí na konkrétní stranu. Podporujeme sjednocený internet, na němž má celé lidstvo rovný přístup k znalostem a myšlenkám. A uznáváme, že světová informační infrastruktura se stane tím, co my a ostatní z ní vytvoříme.

Tato výzva je možná nová, ale naše odpovědnost pomáhat zajistit volnou výměnu informací má kořeny ve zrození naší republiky. Slova prvního dodatku americké ústavy (která zaručují svobodu projevu) jsou vytesána do padesáti tun mramoru z Tennessee na průčelí této budovy. A všechny generace Američanů usilují o ochranu těchto slov, vytesaných do toho kamene.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010