Od bývalého mluvčího Ústavního soudu

Kde byl včera mluvčí Ústavního soudu? Ve frontě na podporu?

2. 9. 2009 / Michal Spáčil

Ústavní soud včera přijal rozhodnutí, které vyvolalo divokou aktivitu ve všech lóžích domácího politického divadla. Ve včerejších Otázkách Václava Moravce se předseda KSČM Vojtěch Filip upřímně podivil, proč mají telefony vypnuté nejen soudci, ale i tiskový mluvčí Ústavního soudu, tedy já. Důvod je až k politování prostý - můj pracovní poměr u ÚS den předtím skončil a na SIM kartu ležící osaměle v šuplíku na ekonomického odboru se už nikdo nedovolá.

The Czech general election "may not take place in October"

2. 9. 2009 / Jan Čulík

The Member of Parliament Miloš Melčák has complained to the Constitutional Court saying that the decision to hold a premature general election in October, after the Topolánek government lost a vote of confidence in Parliament in the spring, is non-constitutional. Melčák argues that "he has been elected for a four year term of office" and no one should legally be entitled to shorten this term. He argues that the decision of the Czech Parliament, after the vote of non-confidence, to shorten its term of office and to declare an extraordinary general election in October, is unconstitutional. The MPs have allegedly used "extraordinary" means and this is not justified, argues Melčák. The political situation in the Czech Republic isn't extraordinary.

The Czech Constitutional Court issued a "preliminary decision", in response to Melčák's complaint, whereby it has suspended the planned general election until it has made a decision about his complaint.

On Wednesday morning, Czech President Václav Klaus, the provisional premier Jan Fischer and the heads of both main Czech political parties as well as the heads of both chambers of Czech Parliament met at the Prague Castle to discuss the constitutional "crisis". They have set up a "group of experts" who are to propose a quick, permanent change to the Czech constitution so that the general election can take place on 9th and 10th October 2009 after all. Mr. Melčák's legal council said that he will submit a complaint against such a change as well, since it is wrong to change the Constitution "on a whim".

The fact that twenty years after the fall of communism the Czech Republic doesn't have a regular procedure how legally to organise a general election after a vote of non-confidence in Parliament is surely remarkable.

Občasník vydávaný v angličtině, shrnující nejdůležitější články z BL FOCUS ON THE CZECH REPUBLIC

Polsko a Rusko se pohádaly v Gdaňsku při připomínce vypuknutí druhé světové války

2. 9. 2009

Putin v úterý v Gdaňsku odsoudil nacisticko-sovětský pakt uzavřený mezi Molotovem a Ribbentropem, avšak srovnal Stalinovo jednání s jednáním západních politiků v té době. "Všechny pokusy ustupovat nacistům v letech 1934 - 1939 prostřednictvím různých dohod byly morálně nepřijatelné," řekl Putin. "Musíme ty chyby přiznat. Naše země to učinila.

Cermonie v Gdaňsku, připomínající 70. výročí vypuknutí druhé světové války, byla poznamenána ostrými rekriminacemi ohledně Ruska a stalinismu ve střední a východní Evropě. Posílilo to existující napětí mezi Moskvou a některými jejími bývalými satelitními státy v tomto regionu.

Marx redukcionista i metafyzik. O postkomunistické dezinterpretaci Marxe

2. 9. 2009 / Michael Hauser

Liberalismus jako čarování s objektivitou

V dnešních společenských vědách vládne zvláštní étos nestrannosti. Vědci se hlásí k bezhodnotové metodě zkoumání, k neutrálnímu a objektivnímu popisu fakt, z něhož je údajně vytěsněn autorům osobní postoj a historická zkušenost. Tato metoda vytěsnění subjektivity má být zárukou nestranného a vyváženého provozování dané disciplíny. Tíhnutí k vyváženosti a objektivitě není jen vyhlašovaným metodickým principem společenských věd, ale setkáme se s ním i v médiích nebo v argumentaci představitelů různých institucí.

De vo veřejnej zájem, volové!

2. 9. 2009 / Bohumil Kartous

Večer poté, co byl Ústavním soudem znejistěn termín předčasných voleb, uspořádala ČT záslužný pořad, v němž se k této situaci vyjadřovali předsedové sněmovních politických stran.

Pánové předsedové neváhali a přerušili své předvolební dostihy, aby demonstrovali své odhodlání stát vždy a za všech okolností na straně veřejného zájmu.

Paroubek a Topolánek: Volby se "určitě" konat budou

2. 9. 2009

Změnu ústavy, aby bylo možno rozpustit sněmovnu a uspořádat volby letos v říjnu, prý schválí obě komory parlamentu do několika dní. Ujistili o tom veřejnost v úterý večer v České televizi Mirek Topolánek a Jiří Paroubek.

Ústavní předběžko aneb kdo dá k soudu Ústavní soud?

2. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

volné pokračování poznámky Štěpána Kotrby "Melčákovo modlení k soudcokracii"

Poměrně bezprecedentní výrok Ústavního soudu je prozatím nutno chápat jako "předběžné opatření" a jako průzkumný balónek pro některé soudce, aby si ujasnili ve veřejné diskuzi, co nastane, když by volby zakázali. Soud získal čas na rozhodnutí samé. Přiznám se, že mi konvenuje úvaha experta na ústavní právo, profesora Právnické fakulty UK Václava Pavlíčka, který včera pro Českou televizi vysvětloval principy ústavnosti a hledal oporu nikoliv ve formalistickém výkladu izolovaného §39, ale ve smyslu existence Ústavního soudu a ochrany práv všech voličů - nejen přeběhlého poslance Melčáka.

Lid je suverén, ne soud. A lid, zastoupen svými poslanci a senátory, si přeje znovu rozhodnout o politickém rozdělení moci.

Ústavní soud má právo rozhodovat o ústavnosti ústavy

2. 9. 2009 / Ondřej Ručka

Ještě jednou musím reagovat na Štěpána Kotrbupouh. Ačkoliv mé argumenty mu nejsou dost košer, protože jsem "pouhý student", předložím zde alespoň dva krátké odkazy na tuto tématiku od dvou fundovaných ústavních právníků.

První je text Zdeňka Kühna jako aktuální reakce na konkrétní rozhodnutí ÚS. Zde se čtenář mimo jiné dozví, že doktrína, v rámci které Ústavní soud rozhoduje o ústavnosti ústavních zákonů není zdaleka jen projevem českého Absurdistánu (jak se nyní leckdo rozčiluje), ale je aplikována například i ve Spolkové republice Německo. Pátravý a zvídavý čtenář zde také nalezne odkazy na další odborné články tématem se zabývající. Druhý odkaz od Vojtěcha Šimíčka je o něco málo starší a zabývá se abstraktnější teoretickou rovinou, nicméně i zde lze nalézt argumenty osvětlující rozhodnutí Ústavního soudu. Snad bude Štěpán Kotrba uspokojen tím, že svůj protinázor vyjadřují nejen "pouzí studenti", ale i hotoví odborníci (koneckonců nejen v České republice).

Pozn. red. Britské listy nikdy nehodnotí význam argumentu podle "zkušenosti" či "zasloužilosti" osoby, ale podle podstaty argumentu samotného.

Hranice parlamentní demokracie

2. 9. 2009 / Petr Wagner

¨

Osobně se snažím nalézt pozitiva v debatě o pozastavení vykonavatelnosti rozhodnutí prezidenta republiky o předčasných volbách. Domnívám se, že jde o výrazně hlubší problém, který by měl být skutečně podroben seriozní veřejné debatě. Ten problém je v hledání hranic zastupitelské demokracie. Ten problém je o funkci "tří pilířů" navzájem se hlídajících. Ten problém se týká akceptování těchto "pilířů".

Český právní řád "má ustanovení jak zkrátit volební období pro předčasné volby"

2. 9. 2009

Ústava jako taková obsahuje proces, jak dojít k předčasným volbám (t.j. rozpuštění Poslanecké sněmovny) - srov. čl. 35 Ústavy (k tomu také např. Klíma K.(2005):Komentář k Ústavě a Listině. Plzeň:Aleš Čeněk, s. 196 a násl.). Proto výroky Jana Čulíka neodpovídají skutečnosti, poznamenává J. Krupka.

Reakce Jana Čulíka: Efektivita a účinnost právních ustanovení se prokazuje praxí. Kdyby Česká republika skutečně měla pevný, solidní a nezpochybnitelný mechanismus jak předčasně rozpustit parlament a uspořádat předčasné volby, nemohlo by dojít k tomu, že by Ústavní soud na základě jedné individuální stížnosti "pozastavil volby".

Důkazem nedostatečnosti dosavadních právních ustanovení je i to, že se čeští politikové chystají "rychle a trvale" změnit Ústavu, aby se volby v říjnu konat mohly.

Nový život zraněného čápa. Z cesty do běloruského Polesí

2. 9. 2009 / Luděk Janda

Diplomatická hra na víza se hraje s Běloruskem od roku 2000, kdy byla jednostranně českou vládou vypovězena dohoda o bezvízovém styku. Bělorusko je zavedlo až v reakci. Do té doby jsme jezdili k příbuzným, a oni k nám, úplně volně. Dokonce jsme ani nepotřebovali pozvání, které bylo nutné ještě za Sovětského svazu. Nyní víza ztrpčují život rozdělené rodině a komplikují vzájemné kontakty. Naštěstí v roce 2004 Bělorusko usnadnilo proceduru získání víza. Nyní mi stačí, abych v žádosti uvedl, u koho budu bydlet. Nemusím příbuzné otravovat běháním po úřadech. Za to Česká republika neslevila v ničem. Při pozvání příbuzných po mně vyžaduje, abych doložil, že disponuji penězi na krytí jejich pobytu. Pro představu, když chci pozvat 4 člennou rodinu, musím dokázat, že mám 240 000 Kč. To jsem pohromadě neměl nikdy, a tak se skládáme, půjčujeme si. Je to trapné. Pro mě, vystudovaného vysokoškoláka pracujícího v IT a s rodinným domem, je finanční problém pozvat sem pár příbuzných.

< Panorama Pinsku se siluetou polského františkánského kostela. Zdroj ZDE

Bělorusové jsou na sladký. Snažím se proto pro běloruské příbuzné vybrat sladký dárek, oplatky nebo čokoládu. A zároveň co nejvíc "český". Oblíbené bývaly karlovarské oplatky v plechové krabici. Oplatky se snědly, krabice zůstala a dlouho připomínala daleké příbuzné. Brněnské Tesco mi ale nabízí v plechu jenom dánské sušenky ve tvaru rybiček. Oplatky z produkce Lu-Opavia nebo Nestlé už dávno nekupuji. Francouzi do nich cpou moc cukru. Hořické trubičky jsou v Tescu levné, ale snad aby byly ještě levnější, balí je do průhledných pytlíků. Vypadají strašně a kdoví, zda je vyrábějí v Hořicích. Nakonec kupuji oplatky a trubičky vyrobené na Slovensku, jsou pěkné, chutné a přece jen ještě reprezentují výrobu někdejšího Československa. Česko nebo Československo, kakaja raznica, v Bělorusku mezi tím stejně nedělají rozdíl.

Ruští agenti a ruské schody

2. 9. 2009 / Ladislav Žák

Opět máme úředně potvrzeno, že pokud je u nás v ČR něco špatně, děláme něco špatně nebo jsme se jen v dobré víře nechali svést z cesty pravé, mohou za to ruští agenti. Ti v médiích převálcovali i ruské pojízdné schody, které mrzačí nevinné děti. Nikdo se nezabýval tím, jestli to byl špatný výrobek, špatná montáž nebo špatná údržba. Jestli šlo o ruský zmetek nebo českou „šlamperaj“. Přišlo univerzální vysvětlení, že šlo o ruské schody.

Vzbouřenecký akcionář požaduje likvidaci britského deníku Independent

2. 9. 2009

Denis O'Brien, vzbouřenecký akcionář v podniku Independent News & Media, jehož dvouletá kampaň vedla k rezignaci Sira Anthonyho O'Reillyho jako šéfa této mediální skupiny, požaduje, aby se konala schůze akcionářů, kteří by nařídili okamžitý prodej či likvidaci ztrátových britských novin Independent a Independent on Sunday.

O'Brien je druhým největším akcionářem ve firmě Independent News & Media, po rodině O'Reillyů. Požaduje také rezignace předsedy správní rady Briana Hilleryho a jmenování nového nezávislého editora.

Přeje si také, aby roční důchod 300 000 euro, který v současnosti dostává O'Reilly jako emeritní předseda společnosti "byl okamžitě zastaven".

O'Reilly rezignoval loni a nahradil ho jeho syn Gavin. K výměně šéfů došlo po dohodě s O'Brienem, která měla ukončit dva roky sporů. Avšak obnovené nepřátelství nyní naznačuje, že nový management nejedná pro O'Briena dost rychle, aby vyřešil problémy těžce zadlužené společnosti.

Firma Independent News & Media má dluhy ve výši 1,3 miliardy euro a jedná už řadu měsíců se svými bankami o refinancování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hirschova zpráva, ekologisté a lhostejní občané

2. 9. 2009 / Jiří Krautwurm

V nedávné době vydaly Britské listy několik článků, ve kterých se hovoří o ekonomickém bohatství ve vztahu k primárním zdrojům energie, o hrozbě kolapsu společnosti z důvodů vyčerpání energetických zdrojů, či o podceňování druhého termodynamického zákona ve vývoji společnosti.

Přesto, že přinášejí řadu pozoruhodných myšlenek, je třeba jim vytknout jednostrannost pohledu bojovníků duhy a řadu nedomyšleností. Nejvýrazněji je to vidět na tom, jak více či méně ignorují jaderné technologie nebo se o nich vyjadřují v negativním kontextu. Takový postoj ale neodpovídá současné realitě vývoje energetiky ve světě (pokud by se chtěl čtenář o jaderné energetice dozvědět více, doporučuji články V. Wagnera na serveru Osel, souhrnná tabulka ukazuje reálné perspektivy oboru) a jednak je jaderná energetika schopna zajistit dlouhodobě energetické zásobování srovnatelné s dnešní spotřebou.

Že jsou mezi českými "profesionálními" vojáky neonacisté, už dávno víme

2. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

POVZDECH
Už v roce 2003 jsem v rozsáhlé analýze napsal, že panu ministrovi obrany nedošlo, že nejspíše bude mít vzhledem k oblíbenosti "vlasteneckých" písní Landy nejvíce neonacistů uvnitř armády, včetně těch v elitních jednotkách. Na promořenost armády sadistickými, autoritářsky orientovanými "vlastenci" s hnědým mozkem upozorňovali opakovaně také antifašisté. V policii je to stejné. Britské listy nesčíslněkrát v minulosti upozorňovaly a fotograficky dokumentovaly "dvojí metr" a toleranci policie vůči ultrapravicovým bojůvkám a rozpačitost vůči neonacistickým demonstracím. Policisté nic neviděli, nic neslyšeli, protože nechtěli nic vidět ani slyšet.

Teď teprve vojenská kontrarozvědka objevila Ameriku... Expanze neonacismu do politiky ale začala po jedné nenápadné schůzce Petry Edelmannové s Mirkem Topolánkem na Jánském vršku. Až pak padly mediální výroky o noci dlouhých nožů, antiromské výroky Liany Janáčkové, Čunka a další ukázky toho, jak pravicové parlamentní strany nepohrdají xenofobními a rasistickými tématy stejně, jako hnědá ultrapravice.

1. září 2009, LN: Tajná služba: Někteří vojáci inklinují k pravicovému extremismu ZDE

Ústavní soud ČR "odkládá prezidentovo vyhlášení říjnových voleb v ČR na neurčito"

1. 9. 2009

Ústavní soud se rozhodl respektovat stížnost poslance Melčáka, který odmítá předčasné volby, "protože byl zvolen na čtyři roky" a odkládá říjnové parlamentní volby na neurčito, do doby po prošetření Melčákovy stížnosti.

Skutečnost, že český právní řád, jak se zdá, nemá - po dvaceti letech demokracie! - regulérní ustanovení pro předčasné volby v důsledku vyjádření parlamentní nedůvěry vládě, a tedy bere Melčákovu stížnost vážně ("Já jsem byl zvolen na čtyři roky!"), je pozoruhodná a svědčí výmluvně o úrovni českých zákonů i jejich tvůrců. (JČ)

"Ústavní soud vyhověl Melčákovi, nad volbami visí otazník" ČESKÉ NOVINY

ANALÝZA AKTUÁLNÍ SITUACE

Narůstající napětí ve vztazích Rusko - Gruzie

2. 9. 2009

JU│ Nězavisimaja gazeta komentuje poslední vývoj ve vodách Černého moře. Upozorňuje na to, že v krátké době může opět dojít ke střetu mezi Gruzií a Ruskem resp. gruzínským námořnictvem a ruskou Černomořskou flotilou.

Co se vlastně na Černém moři děje?

Výzva k současné situaci v České televizi

Dodržujte Ústavu ČR!

1. 9. 2009 / Tomáš Franke

Jako řádně platící daňový poplatník a koncesionář bych chtěl touto cestou požádat Českou televizi, zda by alespoň po dobu předvolební kampaně nedovolila všem kandidujícím stranám a hnutím stejný přistup na veřejnoprávní obrazovky.

Otřesné bylo chování ČT z minulých parlamentních voleb, kdy byl čtyřem nebo pěti vybraným stranám poskytnut téměř neomezený prostor pro prezentaci své volební politiky - včetně zpravodajských pořadů a pořadu Otázky Václava Moravce - a ostatním kandidujícím stranám byl přiřazen jakýsi podivný pořad krátce před půlnocí, kde se navzájem překřikovalo asi 15 lidí a nebyla slyšet snad jediná souvislá věta.

Jak je možné, že ani dvacet let po revoluci nemají politické strany stejná práva alespoň na území veřejnoprávní televize?

"Evropa mě přitahuje intelektuální, politickou a literární kulturou"

2. 9. 2009 / Greg Evans, Daniel Strož

Greg S. Evans (nar. 1960) žije střídavě v arizonském Tucsonu a v Praze. Publikuje hlavně vlastní povídky v amerických a českých časopisech, ale pro různá periodika v USA překládá i českou původní tvorbu. Je redaktorem internetového časopisu The Cafe Irreal a často přispívá i do Britských listů. Letos mu vyšel v pražském nakladatelství David a Shoel v českém překladu román-fikce s názvem Týden v tiché zemi, pojednávající o pokusu skupinky odvážlivců otřást postavením světových mediálních koncernů, a zachránit tak lidstvu schopnost číst hodnotnou literaturu.

Přejmenovat? Proč?

1. 9. 2009 / František Řezáč

"Merkelová slábne, sílí komunisté!" To nám hlásí pondělní Lidové noviny. Tak ona ještě existuje v Německu Komunistická strana? Ano! A je na internetu ( pozor, jsou tam ty zakázané symboly, koukněte se a hned to dejte pryč, kdoví, kde se to vaše koukání registruje..!) Ale jak to, že komunisté posilují, vždyť tato Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) od doby svého zákazu v roce 1958 nikdy nedosáhla pěti procent pro vstup do parlamentu? Možná, že je to o něčem jiném. Třeba němečtí komunisté posilují - v posilovně!

Nu, musíme se trochu začíst do těch Lidovek, abychom pochopili, že nejde o KPD, stranu s dlouhou tradicí. V dobách KI ( Komunistické

internacionály) měla tato strana dokonce pověření metodicky řídit jinou stranu, totiž KSČ.

Immanuel Wallerstein: Ohnivá bouře přichází

2. 9. 2009 / Immanuel Wallerstein

se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Na Středním východě se připravuje ohnivá bouře, na níž není připravena vláda USA ani americká veřejnost. Lidé si zřejmě neuvědomují, jak blízko je už na obzoru a jak bude zuřivá. Vláda USA (a tudíž skoro nutně i veřejnost) si dělá velké iluze o své schopnosti zvládnout situaci a dosáhnout přitom cíle, které si vytyčila. Bouře potáhne z Iráku přes Afghánistán a Pákistán až do Izraele/Palestiny a bude se šířit jako příslovečná lavina.

Začněme Irákem.

Pro investice není důležité množství peněz: Je důležitá existence poptávky

2. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Stručný komentář k zajímavému článku Adama Votruby "Splaťte dluhy a ekonomiku to položí":

Existovali vždy ekonomové, kteří si mysleli, že Friedman nemá pravdu. Podle nich není důležité množství peněz: co je důležité na základě poptávky existující chuť investovat. Karl Schiller kdysi řekl něco v tom smyslu, že je to fajn, když se "nabízí voda", ale jestliže ji "koně nechtějí pít", je to vlastně bezvýznamné.

Schodky do nebe

1. 9. 2009 / Miroslav Patrik

Česká republika chce příští rok za dopravní stavby utratit rekordních asi 85 miliard korun a ještě si někde půjčit 35,5 miliard korun. Už teď ale víme, že na léta 2011-2 nám prý chybí dalších 59 miliard korun. Je tedy opravdu nutné realizovat tyto stavby právě teď v tak v masivním rozsahu? Nebylo by účelnější stanovit priority, které rychleji pomůžou lidem od nadměrné dopravy a zvýší bezpečnost cestování, ptá se Miroslav Patrik.

Kdo je zodpovědný za bídu důchodců?

1. 9. 2009 / Antonie Hančíková

náhodná odpověď advokátce Sdružení majitelů domů Kláře Veselé-Samkové na její výzvu k deregulaci nájemného výměnou za ukončení štrasburské arbitráže v článku "Vyměníme deregulaci nájmů za stažení žalob"

Česká společnost si někdy sice uvědomuje problémy nejstarší generace občanů, umí jejich problémy pojmenovat, ale nekoná nic konkrétního pro to, aby jejich problémy řešila, nebo snížila tlak, který v současnosti dopadá zejména na nájemce bytů v soukromém nájemním bydlení i u obecních bytů, kteří se oprávněně obávají o střechu nad hlavou. Stát měl plných 19 let na to, aby před zahájením tvrdé deregulace nájemného připravil podmínky pro možnost směny bytů výstavbou malometrážních standardních bytů. Veškeré finanční prostředky na řešení bytové politiky, které stát vynaložil, byly promarněny, k vyřešení bytové politiky nepřispěly ani o píď a nyní celá tíže deregulace nájemného dopadla na konkrétní nájemce bytů a ti si s ní ve stáří neumí a nemohou umět, poradit a pomoci.

Písecké filmové a jiné slasti

1. 9. 2009 / Miroslav Patrik

Mezinárodní, filmový a multižánrový. Takový byl uprostřed léta Festival nad řekou, nový projekt Jiřího Králíka, bývalého organizátora Letní filmové školy v Uherském Hradišti, který se konal ve dnech 27. července až 9. srpna v malebném městě Písku. Zdá se, že na českém filmovém poli vyrůstá další festival, upozorňuje Miroslav Patrik.

Za tímto počinem stojí neúnavný kinofil a organizátor Jiří Králík, bývalý ředitel Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Uprostřed léta měli příznivci filmu, ale i jiných spřízněných žánrů, možnost užít si vrchovatě všeho, co toto malebné město skýtá. Následující týden pak v Praze pokračovaly ozvěny festivalu pod titulem S Kafkou do kina!

Nazeleno natřená čezokracie

1. 9. 2009 / Martin Čáslavka

Jak se v tom má volič vyznat? Předseda ODS se snaží získávat voliče cyklistickou tour. ČSSD umístila na své kandidátce bývalou poslankyni za zelené Zubovou. Rádoby nová TOP 09 chce bojovat proti změnám klimatu. Průzkumy a komentátoři pohřbívají Stranu zelených a v říjnových volbách jí nedávají šanci. Je svět opravdu takový, jak ho zobrazují média? Nabízejí skutečně tyto strany zelený program? Je Strana zelených na pokraji voličského zájmu?

Ne, ne a ne! Není-li opravdový obsah, forma to nezachrání. Již dávno skrytá koalice ČEZ, v níž ODS, ČSSD i Kalouskovi recykláti hrají svou významnou roli, jede jako dobře namazaný stroj a udává tempo i pohon dnešním politickým elitám.

Vyprávění jako teoretický problém

1. 9. 2009 / Aleš Merenus

Vyprávění v kontextu. Jedličková, Alice - Sládek, Ondřej (eds.), ÚČL AV ČR, v.v.i., Praha 2008, ISBN 978-80-85778-60-1, 268 s. Možnost objednat ZDE

Sborník Vyprávění v kontextu je jedním z posledních příspěvků k naratologii v českém prostředí. Je tvořen třinácti příspěvky z kolokvia, které proběhlo na půdě AV ČR v únoru roku 2008. Výsledná podoba sborníku pak poměrně věrně odráží stav bádání na poli teorie vyprávění u nás.

Kniha bohužel postrádá jasně vysledovatelný klíč, podle kterého by byly příspěvky logicky nebo tematicky řazeny. Ačkoli lze v knize nalézt několik skupin textů podobného zaměření, jsou tyto příspěvky bez jakéhokoliv důvodu umístěny na různých místech sborníku. Problematická je i volba vstupního textu od Emila Volka. Ten má ambici zrevidovat dosavadní vývoj v teorii vyprávění a nabídnout nové možnosti směřování. Ke škodě věci je však přehlcený a čtenářsky mimořádně nepřístupný, čímž může leckoho odradit od dalšího čtení. I když se nabízí otázka, komu je vlastně kniha určena, vzhledem k tomu, že například ani nenabízí stručné profily jednotlivých autorů.

Volí si Němci opravdu politické "vyvrhele"?

1. 9. 2009 / Daniel Strož

Ještě v pátek, 28. srpna, představila Vladimíra Straková v Lidových novinách německou politickou stranu Die Linke (Levice), jako seskupení „vyvrhelů“. Říká se jí tak v Německu údajně proto, psala, že jejím základem je bývalá SED, vládnoucí v někdejší Německé demokratické republice. Strakové se také podařilo naházet špínu i na obě vůdčí osobnosti, jimž Die Linke v Německu - vedle programových stranických cílů - vděčí stoupající popularitě.

Splaťte dluh a ekonomiku to položí

1. 9. 2009 / Adam Votruba

V současné době se mnoho liberálních ekonomů a novinářů vyslovuje pro vyrovnaný státní rozpočet a postupné splacení státního dluhu. Ač bych pro samotné splacení dluhu byl osobně všemi deseti, nelze přehlížet negativní dopady, které by taková skutečnost měla na fungování ekonomiky.

Jiří Hubač: velký spisovatel soucitu

1. 9. 2009 / Tomáš Koloc

27. srpna oslavil osmdesáté narozeniny dramatik a spisovatel Jiří Hubač, kterého však většina národa zná jako televizního scenáristu. Jeho netradičním medailonem bych rád připomněl dobu, kdy pro televizní obrazovku psali scénáře dvorní dramatici nejlepších českých divadel.

Samomluva s krumpáčem

1. 9. 2009

KD│ Buch! Krumpáč prošel půdou. Co když mám pravdu? Co když průmyslový věk došel dlouho očekávaného konce a bere mou životní lásku sebou? Co když uvízne v Tucsonu, neochotná či neschopná uniknout, až vyschnou benzínky i kohoutek v pronajatém domě? Buch! Dvacetkrát kopnu a dokončím řádek v půdě, kterou by vědec nazval "netříděná naplavenina", kypré a připravené pro lopatu. Pruh je široký dva a půl metru a půda hluboká nějakých patnáct centimetrů; spíš drť než zemina, s občasnými tenkými vrstvami štěrku, jílu a lehkého písku, napsal profesor biologie na University of Arizona Guy R. McPherson na serveru Nature Bats Last.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a