Polsko a Rusko se pohádaly v Gdaňsku při připomínce vypuknutí druhé světové války

2. 9. 2009

Putin v úterý v Gdaňsku odsoudil nacisticko-sovětský pakt uzavřený mezi Molotovem a Ribbentropem, avšak srovnal Stalinovo jednání s jednáním západních politiků v té době. "Všechny pokusy ustupovat nacistům v letech 1934 - 1939 prostřednictvím různých dohod byly morálně nepřijatelné," řekl Putin. "Musíme ty chyby přiznat. Naše země to učinila.

Cermonie v Gdaňsku, připomínající 70. výročí vypuknutí druhé světové války, byla poznamenána ostrými rekriminacemi ohledně Ruska a stalinismu ve střední a východní Evropě. Posílilo to existující napětí mezi Moskvou a některými jejími bývalými satelitními státy v tomto regionu.

Zatímco Polsko a pobaltské země požadovaly omluvu od Kremlu za jejich "zotročení" v době komunismu, k němuž podle nich došlo v důsledku druhé světové války, Rusko bylo uraženo, tím, co považuje za západní snižování nejslavnějších okamžiků jejich historie ve dvacátém století, totiž vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem.

Poprvé po mnoha desetiletích ceremonií připomínajících druhou světovou válku se pozornost nezaměřila na Německo a na to, co říkala německá kancléřka Angela Merkelová, ale na Moskvu a na to, jak se premiér Vladimír Putin vyrovnal s celou řadou týdnů slovní kontroverze s Východoevropany ohledně válečné a poválečné role Ruska v regionu.

Putin, poznamenává deník Guardian se už skoro deset let věnuje snahám obnovit slavnou pověst Ruska, částečně rehabilitací Josefa Stalina a povzbuzováním heroického nacionalistického narativu ve své zemi.

V úterý mu na slavnosti v Gdaňsku řekli Východoevropané otevřeně, že Rusko nepřineslo do střední Evropy svobodu, že po nacistické invazi v září 1939 zaútočilo na Polsko zezadu a že imperiální ambice Kremlu zůstávají dodneška nebezpečím, jak prý dokázala loňská válka Ruska s Gruzií.

Kreml obvinil Polsko, že se spiklo s nacistickým Německem ve snaze zaútočit na Rusko a že se s velkým potěšením podílelo s Hitlerem na pomnichovském rozčlenění Československa.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý varoval před novou roztržkou mezi Ruskem a Evropou ohledně "přepisování historie". Ukázalo se, že existují obrovské rozdíly ve vnímání příčin a důsledků druhé světové války.

"Svoboda přišla z východu," řekl Lavrov. "Rusko zase jednou splnilo své historické poslání a zachránilo Evropu před násilným sjednocením a jejím vlastním šílenstvím. Vítězství bylo dosaženo za příliš velkou cenu pro nás, abychom si ho prostě jen tak nechali vzít. To nedopustíme. Pokud někde chce novou ideologickou konfrontaci s Evropou, pak je historický revizionismus a pokusy proměnit historii v nástroj praktické politiky je přímou cestou k této konfrontaci."

Polský premiér Donald Tusk since vzdal poctu desetitisícům ruských vojáků, kteří zahynuli v Polsku, ale otevřeně odmítl ruskou verzi historie: "Ruští vojáci obětovali své životy za osvobození, ale svobodu nám nepřinesli. Avšak my vzdáváme poctu i jim a pečujeme o jejich hroby."

Tusk a Putin se pokusili hádku neutralizovat. Ruský premiér také vzdal poctu polské odvaze, kterou polští vojáci projevovali v bojích proti Němcům. Ale Rusko se za nic neomluvilo.

Putin v úterý v Gdaňsku odsoudil nacisticko-sovětský pakt uzavřený mezi Molotovem a Ribbentropem, avšak srovnal Stalinovo jednání s jednáním západních politiků v té době. "Všechny pokusy ustupovat nacistům v letech 1934 - 1939 prostřednictvím různých dohod byly morálně nepřijatelné," řekl Putin. "Musíme ty chyby přiznat. Naše země to učinila."

Adam Rotfeld, bývalý polský ministr zahraničí, označil ruskou kampaň, která předcházela úterním oslavám, za "odpornou". Polský bulvární tisk je rozčilením bez sebe: "Rusko! Omluvte se za své zločiny!" řval titulek v deníku Super Express. "Omluvte se za útok na Polsko, za genocidu v Katynu, za vyvraždění našich hrdinů, za posílání Poláků na Sibiř!"

Rusové jsou zejména rozzuřeni tím, co charakterizují jako západní pokusy dávat rovnítko mezi Stalinem a Hitlerem. "Ti, kdo falšují historii, zapomínají, co získali v důsledku osvobození Rudou armádou," konstatoval Lavrov.

Avšak, připomíná list Guardian, "osvobození" znamenalo 45 let utlačitelského sovětského komunismu v Polsku i v pobaltských zemích. Bývalý polský disident Adam Michnik zdůraznil: "Pro nás byl Stalin zločinec a agresor. Tvůrce gulagu je s Hitlerem naprosto srovnatelný."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.9. 2009