Ruští agenti a ruské schody

2. 9. 2009 / Ladislav Žák

Opět máme úředně potvrzeno, že pokud je u nás v ČR něco špatně, děláme něco špatně nebo jsme se jen v dobré víře nechali svést z cesty pravé, mohou za to ruští agenti. Ti v médiích převálcovali i ruské pojízdné schody, které mrzačí nevinné děti. Nikdo se nezabýval tím, jestli to byl špatný výrobek, špatná montáž nebo špatná údržba. Jestli šlo o ruský zmetek nebo českou „šlamperaj“. Přišlo univerzální vysvětlení, že šlo o ruské schody.

Sdělením, že šlo o ruské schody, se evidentně všichni odpovědní cítí oproštěni od potřeby se omlouvat nebo jenom vysvětlovat, protože kdo by se omlouval nebo vysvětloval, když šlo o ruské schody. Jsou to ruské zlé schody a basta, to musí všem stačit. Ještě by mohl omlouvající se nebo vysvětlující jedinec nebo instituce upadnout do podezření, že obhajuje ruské schody a stát se tak objektem zájmu BIS.

Vzpomínám si na legendární historku, když při první lustrační agentománii ve Federálním shromáždění navrhl Miroslav Ransdorf, že by se měli lustrovat všichni agenti, nejen ti ruští a rázem se ozval jeden nejmenovaný poslanec, že on přece musel spolupracovat s BND, když bojoval za tu demokracii. Jmenoval přitom i kolegu, se kterým za tu demokracii bojoval, takže ho nepřímo označil také. Situace se od té doby nepochybně příliš nezměnila a dá se spravedlivě očekávat, že v našem veřejném životě je agentů všech možných zájmů požehnaně. Jediné, co nikdo nikdy v naší společnosti neformuloval, to je český státní nebo národní zájem, ten, se kterým by se nejen politici, ale i občané měli ztotožnit, měl by stát nad stranickými a jinými partikulárními zájmy a měl by být ctěn, ochraňován a vážen... Měly by jím být měřeny slova i skutky a mělo by tak být i jasnější, kdo proti němu působí. A tak se českým národním nebo státním zájmem ohání sem tam každý, komu se to hodí, což je zvláště jednoduché za situace, kdy není žádný zájem formulován.

Je dobře, že správa BIS hovoří o moci lobbistů. Možná to nejsou agenti tajných služeb, ale rovněž zastupují cizí zájmy, takže jsou jaksi agenty z povahy věci. Je načase si položit podobnou otázku jako u těch schodů. Nemá na náš současný neutěšený stav daleko větší vliv česká „šlamperaj“ než ruští agenti...?!?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.9. 2009