Pro investice není důležité množství peněz: Je důležitá existence poptávky

2. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Stručný komentář k zajímavému článku Adama Votruby "Splaťte dluhy a ekonomiku to položí":

Existovali vždy ekonomové, kteří si mysleli, že Friedman nemá pravdu. Podle nich není důležité množství peněz: co je důležité na základě poptávky existující chuť investovat. Karl Schiller kdysi řekl něco v tom smyslu, že je to fajn, když se "nabízí voda", ale jestliže ji "koně nechtějí pít", je to vlastně bezvýznamné.

A už léta na to máme dobrý příklad: Když hodila japonská národní banka na trh dost peněz a začala snižovat úroky tak, jak to nikdy nikdo na světě ještě neudělal, co že se stalo? No, vlastně nic, protože investoři ty levné peníze nechtěli, protože usoudili, že nebude poptávka po tom, do čeho by mohli investovat.

Taky podle mého názoru ekonoma a obchodníka není důležité množství peněz, ale jejich cena. Když jsou úroky vysoké, poptávka reaguje hned, protože se investuje jen do něčeho, co se vyplatí. Když se úroky snižují, poptávka se zvyšuje jen tehdy, když investoři začnou zastávat názor, že se jim podaří něco prodat.

Teoreticky výnosné investice nemají přece cenu, když neexistuje poptávka...

Pozn. JČ: Shodou okolností v úterý večer konstatovala ve zprávách televize BBC, že poprvé v historii se právě začala snižovat dosud neustále jen narůstající obrovská osobní zadluženost britských občanů, která dosahuje asi 1,3 biliony liber. Avšak ekonomové varovali, aby Britové nezačali splácet své dluhy příliš rychle na úkor spotřeby, neboť by to mohlo ohrozit pomalý rozjezd ekonomiky, která se poznenáhlu začíná vzpamatovávat z krize...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.9. 2009