Piloti ČSA odmítají snižování bezpečnosti výměnou za odchod představenstva

2. 9. 2009

tisková zpráva CZALPA ČSA

Piloti ČSA nemohou dělat ústupky v bezpečnosti letového provozu a snižovat bezpečnost výměnou za odchod představenstva. Předložený návrh nemůže být ze strany představenstva myšlen vážně, a proto o něm s vedením firmy nemohou piloti jednat. Jsou však připraveni jednat o ústupcích se zástupci vlastníka.

České sdružení dopravních pilotů obdrželo v pondělí 31. srpna písemný návrh dodatku ke kolektivní smlouvě, který počítá se snížením mezd a zrušení provozních omezení. Dodatek v rámci zrušení provozních omezení mimo jiné počítá se zrušením celé kapitoly týkající se limitů doby služby či doby letů, které mají přímý dopad na bezpečnost.

Tato pravidla jsou stanovena tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti letového provozu. V deklaraci bezpečnosti, podepsané prezidentem Lašákem dne 1. února 2006, se mimo jiné uvádí, že ČSA bude klást bezpečnost provozu a služeb poskytovaných našim zákazníkům vždy na první místo v souladu se zásadami "bezpečnost bez ústupků, nula leteckých nehod a minimum incidentů".

Z výše uvedeného je zřejmé, že návrh ze strany managementu nemohl být myšlen vážně a byl předložen s jasným cílem, a to je odmítnutí ze strany zaměstnanců. Piloti nemohou a nebudou dělat ústupky na straně bezpečnosti, které by poškodily společnost. Současná bezpečnostní pravidla jsou stanovena na úrovni ostatních společností Sky teamu a jejich zrušením by se ČSA dostaly hluboce pod standardy běžné v letecké alianci Sky Team. Piloti nemohou přistoupit na kompromisy v bezpečnostní oblasti. Návrh ze strany managementu je hazardem s jménem Českých aerolinií.

Piloti si jsou vědomi nutné spoluúčasti na záchraně ČSA ze strany zaměstnanců a jsou připraveni na ústupky ku prospěchu ČSA a zachování kvalitní letecké obslužnosti České republiky. Požadují ale jednání přímo se zástupci vlastníka. Součástí jednání by neměl být pouze odchod managementu, ale především nastartování procesů vedoucích k záchraně společnosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.9. 2009