Přejmenovat? Proč?

1. 9. 2009 / František Řezáč

"Merkelová slábne, sílí komunisté!" To nám hlásí pondělní Lidové noviny. Tak ona ještě existuje v Německu Komunistická strana? Ano! A je na internetu ( pozor, jsou tam ty zakázané symboly, koukněte se a hned to dejte pryč, kdoví, kde se to vaše koukání registruje..!) Ale jak to, že komunisté posilují, vždyť tato Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) od doby svého zákazu v roce 1958 nikdy nedosáhla pěti procent pro vstup do parlamentu? Možná, že je to o něčem jiném. Třeba němečtí komunisté posilují - v posilovně!

Nu, musíme se trochu začíst do těch Lidovek, abychom pochopili, že nejde o KPD, stranu s dlouhou tradicí. V dobách KI ( Komunistické

internacionály) měla tato strana dokonce pověření metodicky řídit jinou stranu, totiž KSČ.

Lidovky ve zprávě o volbách ve třech spolkových zemích totiž píší, jak jste jistě sami uhádli, o úplně jiné straně, totiž o straně s názvem Die Linke, levice - a ta opravdu v těchto volbách posílila. Nejen procentuálně, ale, jak se politologicky říká, dostala se do trendu, začíná být "trendy" i v zemích bývalého Západního Německa.

Strana Die Linke vznikla spojením bývalé

PDS (Partei des demokratischen Sozialismus) s levicovými sociálními demokraty z SPD, kteří z této strany odešli. Jejich reprezentantem a nynějším úspěšným volebním lídrem v Sársku, je Oskar Lafontaine, bývalý ministr a osobnost známá ze slavnějších dob německé sociální demokracie kancléřů Brandta a Schmidta.

Ale zpátky k těm Lidovkám, které nazývají onu nejméně dvakrát "vypranou" levicovou stranu "komunisté". Nejen Lidovky, ale i další bojovníci za politickou čistotu, jako jsou bývalí senátoři Štětina a Mejstřík, nabádají už léta české komunisty, aby se přejmenovali (nevím zdali jim též doporučili nějaký nový, neotřelý název). Prý ten titul "komunistický" už není ono, je třeba se přizpůsobit a vyhovět zákonu o době minulé. Nu, tak se na to podívejme:

V bývalé NDR a nyní v celém Německu působí strana, která se ve své historii přejmenovala nejmíň třikrát a nebylo jí to, alespoň v Lidovkách, nic platné. Znamená to, že by KSČM u nás, kdyby se přejmenovala, dopadla stejně? Pořád by to byli "komunisté"?

Podle Lidovek, a jak lze předpokládat i podle českých post-bojovníků proti komunismu, ano. Tak proč by se KSČM přejmenovávala? Vždyť i bez toho má stabilní voličskou základnu a jestli to u nás půjde s tím kapitalismem s kopce, jako teď, nemá se čeho bát.

Možná, že bude za pár let, tak jako Die Linke Německu, i pod svým nynějším názvem v České republice trendy...

Pozn. JČ: Drobná informace o relativním významu Lidových novin. V kategorii PageRank firmy Google (je to kategorie, která vypovídá o celosvětovém "významu" daných stránek, především v důsledku odkazů z jiných "významných" stránek) mají Lidové noviny rating 4 z 10. (Pro zajímavost: "amatérské" Britské listy, dílo tří redaktorů, mají PageRank 6 z 10. Takže to jde dělat efektivněji, a to dokonce i bez rozpočtu!)

Prodělečné Lidové noviny udržují vydavatelé při životě jen proto, aby jejich místo nezaujala konkurence a nezačala obdobný deník vydávat jinak, méně ideologicky zaujatě a profesionálněji.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.9. 2009