6. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 9. 2006

Situace je vážná

Po světě se začaly šířit nové druhy tuberkulózy, které jsou dnes dosažitelnými léky v podstatě nevyléčitelné, varovali v úterý světoví zdravotničtí činitelé.

Jde o "lékům extrémně rezistentní tuberkulózu" (extreme drug resistant TB, XDR-TB). Nové druhy tuberkulózy byly identifikovány a usmrtily lidi v nejrůznějších zemích světa, včetně Spojených států a východní Evropy. Nedávno byly také nalezeny v Africe kde by mohly rychle zlikvidovat jakékoliv snahy vyléčit tam pandemii AIDS.

Paul Nunn, který stojí v čele týmu Světové zdravotnické organizace, zabývající se bojem proti tuberkulóze, konstatoval, že je situace vážná. Na světě je asi 9 milionů případů tuberkulózy a Světová zdravotnická organizace odhaduje, že asi 2 procenta z nich - 180 000 případů - jsou zřejmě případy XDR-TB.

Sloupek
Karla Erbová

která se mnou shnije
Pichlavou paměť
píše paní Betty

Kraj za dne zčernal
Zpěněný vous boží
bičoval došky na střechách

S hubinkou do O umlkali kapři
Však rozštěbetalo se listí olšové
Osiky stříbrem v černé oči lesa

Blesk spustil zlatý provazový žebřík
A u splavu se někdo šťastně smál
že po něm vyleze!
že po něm dojde přímo tam
kde není slovo: Bolí

Já hlavu v peřinách

Jediný kdo v té chvíli bděl:

Babička

Žehnala se křížem

ze sbírky Karly Erbové Betty, Vydalo Středisko západočeských spisovatelů, Plzeň, 2006

6. 9. 2006
Žádná česká vláda vytvořená na základě letošních parlamentních voleb nebude mít od občanů České republiky oprávnění jednat v záležitostech vojenské základny, kterou by Vaše vláda chtěla zřídit v naší zemi. Žádná z politických stran, která připadá nebo možná ještě připadne v úvahu při sestavování vlády, neměla tuto otázku ve svém volebním programu. Všechny o ní až do poslední chvíle před červnovými parlamentními volbami úzkostlivě mlčely, a pokud se přece jen vynořila, okamžitě se ji snažily potlačit. Mandát ve věci základny tedy od svých voličů nedostala ani naprostá většina nynějších členů parlamentu.

Iniciativa "Ne základnám" píše americkému velvyslanci v ČR Williamu Cabanissovi.

6. 9. 2006

Demokrat v Lidovkách

Neuvěřitelně zaujaté, propagandistické a zkratkovité myšlení prokázal Luboš Palata svým komentářem ze středy 6.9. v Lidových novinách. Spoustu věcí zamlčel. Článek je politováníhodným příkladem ideologizace skutečnosti. Jevy pro Palatu nejsou normálními, přirozenými jevy, ale mají svůj ikonický, symbolický význam. Případná americká základna v České republice pro Palatu není tím, čím ve skutečnosti je - výrazem sobeckého zájmu supervelmoci - ale důkazem, že ČR se lezením prezidentu Bushovi kamsi postaví na "stranu světla a dobra" - cizí vojska v ČR "zaručí v této zemi demokracii":

Přítomnost vojáků USA (...) ničí naděje na to, že by mohli vývoj posledních sedmnácti let přece jen otočit. Je totiž mnohem silnější pojistkou než jen členství v NATO a EU. Pojistkou, že Česko zůstane svobodnou a demokratickou zemí.

Je to nesmysl. Spojenectví s USA není zárukou demokracie. Spojené státy podporovaly v Jižní Americe, Asii i Africe desítky let teroristy i nejhroznější diktátory (například v Guatemale) - jen proto, že jejich zahraniční politika byla proamerická. Ze stejných důvodů USA podporují diktátora Karimova v Uzbekistánu.

7. 9. 2006

Petr Vařeka označil můj článek "Smysl americké jaderné základny" za nenávistný, čímž vlastně vytvořil novou filosofickou kategorii zvanou "nenávistná pravda". Ta se opírá o informace dostupné v běžných (severoamerických) sdělovacích prostředcích, které lze považovat za přiměřeně pravdivé.

Podle mého názoru není žádný důvod, proč by se měla změkčovat kritika režimu, který může přivést svět na pokraj zničení.

6. 9. 2006

ANALÝZA MANIPULACÍ IVANA GABALA

reakce na text Ivana Gabala s titulkem "Čulík jako Havlík", polemizujícího s kritikou České televize z pera Jana Čulíka pod názvem "Takhle, já musím souhlasit s tím, co tady řekl kolega"

Polemika, dá-li se tomu tak vůbec říkat, mezi Janem Čulíkem a sociologem Ivanem Gabalem, by neměla rozhodně jen tak zmizet pod nánosem dalších událostí. Jan Čulík se sice nechce podrobněji zabývat způsobem argumentace a vyjadřování pana Gabala, čemuž se z osobního hlediska vůbec nedivím, ale tento pozoruhodný úkaz by bylo hříchem nechat pominout, aniž bychom se pokusili jej analyzovat. Je samozřejmě škoda, že tento text nebude vnímán jako nestranný, ale to se bohužel nedá vyřešit žádným prohlášením o nezaujatosti. Přesto jej činím s vědomím, že důvěra nebo naopak nedůvěra v něj může mít jak racionální, tak iracionální příčiny.

5. 9. 2006

Co v ČT nepovažují za důležitou zprávu

ČT: Vy osobně byste toleroval takovou vládu, která by se o ty komunisty opírala? 

Václav Havel, bývalý prezident České republiky

No, opakuji, že nevím přesně, co to je to opírání, že. Tady se od začátku mluví o jakýchsi sto hlasech, ale nezdá se mi, že dost jasným hlasem by bývala sociální demokracie řekla, že chce vládnout s komunisty nebo komunisté, že chce vládnout s ní nebo že chtějí stejně hlasovat, to jsem zatím nezpozoroval, tak se to bere nějak za samozřejmé nebo se to odečítá z nějakých náznaků, ale vůbec se mi zdá, že u toho poměrného volebního systému není dobré, když někdo říká: "My jsme vítězové voleb a tam ti jsou, tam ti je prohráli." 

Jak to, že česká média "nepoznají", co je důležitá zpráva?

Ve čtvrtek 31. srpna vysílala naše, tedy Česká televize ve svém komentovaném zpravodajství rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Je jistě dobré, když se k věcem veřejným vyjadřují různí lidé a Václav Havel je pro mnoho českých spoluobčanů autoritou. Havel se v tomto rozhovoru věnoval otázkám povolebního vývoje. V odpověď na první otázku se věnoval tomu, jak nazývat v pondělí ustavenou vládu Mirka Topolánka. Je určitě dobré a nutné mít jasno v terminologii, abychom se nedopouštěli faux pas a neříkali snad o Topolánkově vládě, že je přechodná. Mnohem důležitější a podle mého názoru zásadnější byla ale Havlova úvaha při druhé otázce, kdy se jej redaktor zeptal, co si myslí o možné vládě ČSSD a KDU-ČSL s podporou komunistů.

plné znění rozhovoru Václava Havla v ČT 31. 8. 2006 ZDE

Michael Marčák: Jak má tahle pitomá loď někam doplout, když při každém střídání kormidelníka plujeme úplně jinam !
6. 9. 2006

6. 9. 2006

Na internetu jsem už nějaký ten rok a nepokládám se zrovna za malicherného. Ze strany poskytovatelů internetu (podobně jako od operátorů mobilních sítí) jsem už za těch osm let leccos zažil a vydržel. Poté, co jsem si v březnu tohoto roku pořídil u Českého Telecomu službu Internet Expres, překousl jsem i to, že jsem této společnosti musel půjčit peníze, když mi chybně účtovala služby a zároveň hbitě inkasovala z mého účtu v Komerční bance. Ono se to vrací špatně i takovému obru, takže mi namísto vrácení přeplatku raději neoprávněně stržené platby započetli na budoucí služby. Budiž.

Také jsem si časem zvykl na poruchy připojení k internetu.

6. 9. 2006

Měla by bota českého vojáka šlápnout na horkou půdu jižního Libanonu, aby zde spolu s dalšími vojáky OSN vytvořili nárazník? Končící ministr zahraničí Svoboda doporučil, aby do Libanonu šli raději ti, kteří už mají zkušenosti a "mají zde nějaké zájmy". Ono ale i malé Československo, byť ve stínu silnějších supervelmocí - Francie, Británie, USA a SSSR, se v minulosti do tohoto kotle se "svými zájmy" vklínilo a nese za současný stav částečně zodpovědnost.

Československé jednotky se zde objevily dvakrát. Poprvé začátkem 40. let.

6. 9. 2006

Kuba byla osvobozena od španělské nadvlády po americko-španělské válce v roce 1898 a po čtyřech letech americké okupace získala formální nezávislost. Ve skutečnosti to znamenalo, že se Kuba stala jednou z mnoha amerických kolonií, servírující své přírodní bohatství - cukrovou třtinu, tropické ovoce, tabák - severnímu hegemonu na zlatém podnose, v duchu Monroeovy doktríny, která považovala latinskoamerické země za nezcizitelný majetek USA.

6. 9. 2006

Tento týden opouští úřad koaliční ministr životního prostředí Libor Ambrozek. V Národním Parku Šumava řadu let podporoval koncepci nezasahování proti kůrovcové kalamitě. Dokonce neváhal vyměnit předcházející Žlábkovo vedení parku, které se škůdcem aktivně bojovalo. Že je koncepce nezasahování "šílený experiment", si přitom nemyslel jen místopředseda senátu Petr Pithart, ale také starostové šumavských obcí a celá řada nezávislých odborníků na životní prostředí. Ekologické škody, které tím Ambrozkův úřad způsobil, odhadl například soudní znalec Ivo Vicena na osm miliard korun.

5. 9. 2006

Rakouské politické strany zahájily předvolební kampaň pro své kandidáty do dolní komory parlamentu-Národní rady, kde se budou ucházet 1.října o 183 mandátů. Celkem se do 25.srpna, posledního dne možnosti zapsat se do volebních listin, na tato místa přihlásilo jedenáct politických subjektů, které předstoupí před 6,108,044 voličů. Největší pozornost je soustředěna na dvě nejsilnější politické strany, lidovou ÖVP a sociálně demokratickou SPÖ, které mají největší naději na účast ve spolkové vládě.

6. 9. 2006

Táborský Krajský soud začal 5. 9. 2006 rozplétat případ údajně zmanipulovaných konkurzů. Obžaloba viní soudce Jiřího Berku, správce konkurzní podstaty Daniela Thonata, prorektora brněnské Vysoké školy Karla Engliše Vladislava Větrovce, správce konkurzní podstaty Petra Tuhého, zaměstnance zpeněžování podstaty Lubora Kindla, správkyni kravařského družstva Čihákovou, soudního znalce Martina Jurenku a další dva lidi z účasti na zločinném spolčení, některé z nich navíc ze zneužívání pravomoci veřejného činitele či porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie vyčíslila škodu na více než čtvrt miliardy korun. Informaci o započetí soudu přinesla 5. 9. 2006 prakticky všechna česká média.

Sedm konkurzů a devět obžalovaných je součástí kauzy soudce Jiřího Berky. Ten je také zřejmě prvním českým soudcem, obžalovaným ze zločinného spolčení. Obžaloba obsahuje 300 stran, důkazy pak čítají desítky tisíc dokumentů. Před soud se tak vedle dalších dostane i privatizace Zbrojovky Brno, o které Britské listy rozsáhle informovaly a přinesly k ní řadu důkazního materálu.

Ožralý soudce se vrací ZDE

Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení ZDE
Zbrojovka Brno je v dobrých rukou... ZDE
Policie stíhá konkursní exsprávkyni Zbrojovky Brno ZDE
Sám svazák v poli soudních profesionálů ZDE
Kterak se v Šišově trezoru na NBÚ objevily materiály o Kavanovi, jak se na to přišlo a co z toho nakonec vzešlo ZDE
Český průmysl, uklízeči miliard a prodej odpadu ZDE
Není svazák jako svazák a není zbrojovka jako zbrojovka ZDE
Čí je IPB?! Naše.....!!! ZDE
6. 9. 2006
tisková zpráva produkce divadla Alfred ve dvoře

Zažít město jinak je týdenní program, který pro obyvatele Prahy připravil Auto*Mat a Motus - produkce divadla Alfred ve dvoře ve spolupráci s Hlavním městem Prahou. Akce začnou již v sobotu 16. září na Smetanově nábřeží a vyvrcholí Velkou slavnostní cyklojízdou v pátek 22. září.

6. 9. 2006

Dialog s bývalými agenty StB jako společenství spolutázajících se

Jaroslav Krejčí

Harmonická osobnost netrpí "nepomstěným utrpením" zapomíná na ty, kteří mají podíl na utrpení jiných. Špatní lidé však neočekávají utrpení od těch, kterým škodili. Rosseau připouští, že člověk nemůže přetrpět zlo zlých zcela neutrálně. Co dělat, když ve špatných lidech chybí touha s snaha splatit spáchané zlo dobrem, když chtějí zlo činit, ale zlem netrpět?

Konflikt se sovětským libido dominandi po roce 1968 nebyl způsoben jen vnější represí, ale i osudným spoluběženstvím, mnozí byli nejen kývalové, ale i aktivními podporovateli, udavači, denuncianty a konfidenty. Jejich počet dosahoval sedmdesáti tisíc.

Konfidentství a udavačství je od nepaměti.

6. 9. 2006

Topolánkův kabinet nemá zajištěnou dostatečnou podporu při hlasování o důvěře. Nemá ani dostatek přívrženců pro prosazení předčasných voleb. Není tedy jisté, co vlastně vůbec má.

Když Franklin D. Roosevelt poprvé vstoupil do Bílého domu jako prezident, během sto dní odstartoval hlavní reformy programu, který dostal jméno New Deal. Od té doby se pokládá za slušné, aby před uplynutím této lhůty komentátoři novou vládu nekritizovali, neboť neměla čas ukázat, co umí. Problém je, že vládě Mirka Topolánka, která se ujala v pondělí úřadu, skoro nikdo sto dní života nedává.

Světlou výjimkou v odhadu životnosti vlády je sám Topolánek.

5. 9. 2006

Tajný plán Blairových poradců na jeho odchod z politiky neočekávaně prozrazen

V Británii vyšlo najevo, že Blairovi poradci vypracovali před časem podrobný PR plán na Blairův odchod z premiérského místa a z politiky. Tento tajný dokument by v úterý prozrazen.

Je to pětistránkový dokument. Obsahuje plány na to, aby Blair odešel z politiky ve "smršti televizních a rozhlasových vystoupení" a účastnil se celostátního turné. Informace zveřejnil Daily Mirror.

Blairovi poradci tento dokument vypracovali letos na jaře, kdy jeho Blairova vláda čelila velkému množství krizí -- včetně odhalení, že Blairův náměstek John Prescott měl milostnou mimomanželskou aféru se svou sekretářkou a provozoval s milenkou sex v ministerské kanceláři při otevřených dveřích, a včetně skandálu, že nebezpeční zločinci, kteří měli být z Británie deportováni, byli namísto toho propuštěni do britských ulic.

Dokument varuje: "Čas není neomezené zboží."

5. 9. 2006

V zájmu vyváženosti by neškodilo v souvislosti s dnešním úvodníkem Britských listů publikovat i přiložený článek z National Review, píše Robert Buchar. Nemáme bohužel možnost se teď zabývat článkem podrobněji,ale jeho autor, Ion Mihai Pacepa "nejvyšší výzvědný důstojník, který kdy emigroval na Západ", píše v úvodu toto:

"Hlavním vítězem libanonské války je možná Kreml. Na Izrael se útočí sovětskými kalašnikovy a kaťušemi, ruskými raketami Fajr-1 a Fajr-3, ruskými protitankovými střelami Spandrel a Kornet. Zastaralé ruské zbraně jsou nyní v módě u všech teroristé po celém světě a zločinci vědí přesně, kde je sehnat. Krabice od zbraní, které vyhodila organizace Hizballáh, měly na sobě nápis:"Zákazník: ministerstvo obrany, Sýrie. Dodavatel: KBP, Tula, Rusko."

Dnešní mezinárodní terorismus byl vymyšlen v Lubjance, v ústředí KGB po šestidenní válce na Blízkém východě v roce 1967. Zažil jsem to jako komunistický generál..."

"V roce 1972 se rozhodl Kreml obrátit celý islámský svět proti Izraeli a USA..."

Kompletní článek v angličtině ZDE

Měli bychom však k tomu dodat, že v rukou organizce Hizballáh jsou zbraně nejrůznější provenience, například i britské. Dále je zajímavé varování Noama Chomského, s nímž nemusíme souhlasit, ale měli bychom o něm vědět, že se svědectvím přeběhlíků na druhou stranu je vždycky nutno zacházet "cum grano salis". Viz případ iráckého emigranta Čalabího, který tvrdil Američanům tak přesvědčivě, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení... |

Ion Mihai Pacepa *28. 10. 1928, bývalý poradce Nicolaje Ceauşescu, dnes defektor CIA. Pracoval jako šéf rumunské rozvědky, státní sekretář ministerstva vnitra. Do USA přeběhl ze SRN v roce 1978, s pomocí CIA vydal knihu Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief [ISBN 0-89526-570-2, 0-89526-746-2 ] , čtenou pak na rumunské Radio Free Europe a po pádu režimu vydávanou v rumunském deníku Adevãrul - Pravda. S CIA od svého příjezdu do USA pracoval na operacích proti sovětskému bloku. V roce 1993 Pacepa vydal knihu The Kremlin's Legacy - Kremelské dědictví, v roce 1999 napsal trilogii The Black Book of the Securitate - Černá kniha Securitate. Publikuje v ultrakonzervativních amerických tiskovinách. 7. července 1999 rumunský Nejvyšší soud nařídil zrušit Pacepovi rozsudek smrti, obnovit jeho vojenskou hodnost a nařídil, že jeho majetek, zabavený na Ceauşescův příkaz, se mu má vrátit. Rumunská vláda tehdy odmítla vyhovět. Teprve v prosinci 2004 mu vrátila hodnost generála.

5. 9. 2006

Nemohu nechat bez poznámky článek z 5. 9. 2006 "Dnešní mezinárodní terorismus vymysleli Rusové", píše Tomáš Kos. Hizballáh používal rakety Khaibar-1, údajně íránské výroby (Fajr-3 a Fajr-5). Jde o vojskové raketomety, s neřízenými raketami (novináři se zamilovali do raketometů z 2. sv. v. a vše je podle nich Kaťuša). Není to příliš složitá technologie, takže by se rakety mohly vyrábět přímo v Libanonu. Zatím nebyly předloženy důkazy převozu raket z Íránu. Vystřeno jich údajně bylo několik tisíc...

Jiří X. Doležal: Léčba Černou Voltou - pouští a pralesem Afriky i svého nitra
6. 9. 2006

Jiří X. Doležal odhaluje 7. září 2006 v 17: 00 v knihkupectví Kanzelsberger, Praha 1, Václavské nám. 4 své nitro. Napsal knihu. Léčba Černou Voltou - pouští a pralesem Afriky i svého nitra . Titulek připomíná cestovatele Emila Holuba a jeho cestu do země Mašukulumbů, fotografie na obálce spíše autorovy etno-porno zážitky z putování po Burkina Fasu. Uvidíme na vernisáži, který odhad je blíže pravdě. Prales Doležalova nitra slibuje mnohé...

5. 9. 2006

Téměř polovina Číňanů neumí mluvit svým jazykem

Téměř polovina z 1,3 miliardy Číňanů neumí mluvit mandarínskou čínštinou, která je v zemi oficiálním jazykem. Vyplývá to ze zprávy čínského ministerstva školství, kterou dnes zveřejnil místní tisk. Studie ministerstva zjistila, že jen 53 procent obyvatel umí mluvit verzí mandarínštiny známou jako "pchu-tchung-chua", tedy obecný jazyk. Komunistická vláda právě tuto verzi čínštiny prosazuje od roku 1956 jako společný jazyk, jenž bude spojovat rozsáhlou zemi s desítkami jazyků a dialektů.

Hospodářské noviny 5. 9. 2006 ZDE

Přes 600 milionů Číňanů ovládá mandarinskou čínštinu

Přes 600 milionů Číňanů ovládá mandarinskou čínštinu, což představuje více než 53 procent celé čínské populace, informovalo čínské ministerstvo školství. V Číně je mnoho menšinových národností, jazyků a lokálních nářečí, kterých je dohromady přes 80 druhů. Proto překonaní jazykové bariéry se stavá zakladním společenským projektem v zemi. Čínská vláda od roku 1956 začala s šířením mandarinské čínštiny. Od roku 1998, vláda každý rok ve třetím týdnu září uspořáda akce na téma šíření mandarinské čínštiny. Zatím asi 20 milionů Číňanů udělalo státní zkoušku z mandarinské čínštiny a dostalo certifikát příslušného stupně.

China Radio International 5. 9. 2006 ZDE

Fakta ZDE

5. 9. 2006

28. 8. 2006 podepsal strážmistr specialista Milan Tobiáš, kterého policie zadržela v souvislosti s demonstrací Národního odporu před izraelskou ambasádou, dohodu o rozvázání pracovního poměru. V současné době čerpá dovolenou. Britským listům to sdělila vedoucí oddělení pro styk s veřejností Městské policie Praha.

Otázku, jak radikální musí být hnutí, se kterým sympatizuje strážník , aby s tím měl velitel Městské policie v Praze problém, vedení Městské policie tímto zodpovědělo. Další otázkou bude, jak se systémově změní situace v městské policii, aby detekovala problémy svých zaměstnanců dříve, než skutečně přijdou a nevytvářela v nich dojem nepostižitelnosti a falešné solidarity.

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů TÉMA BL

5. 9. 2006

aneb závažná nepravda na poslední chvíli

V pražském Černínském paláci, sídle Ministerstva zahraničních věcí, začala v pondělí dne 4. září 2006 každoroční porada velvyslanců ČR. Hlavní zprávu o činnosti české diplomacie přednesl Cyril Svoboda. Byl to jeho jeden z posledních kroků ve funkci ministra.

Dá se předpokládat, že jedním z významných bodů jednání nejvyšších diplomatů bude otázka souhlasu s očekávanou žádostí USA o vybudování protiraketové základny v jednom z českých vojenských prostorů. Vzhledem k tomu, že velvyslanci mívají většinou poměrně dobré informace z domácích i zahraničních zdrojů, budou se možná divit, co od svého ministra uslyší.

5. 9. 2006

Nejsme ovce - od úřednické přepážky k občanské samoobsluze - díl 2.

Nastupující šéf vnitra ve vládě Mirka Topolánka, Ivan Langer (ODS) chce převést počítačovou agendu veřejné správy pod ministerstvo vnitra, což má podle Langerovy představy znamenat zrušení ministerstva informatiky. Ministerstvo ale nejsou jenom počítače... Pokud by chtěl Langer zachovat původní smysl resortu informatiky, jeho přesunem na vnitro ušetří pouze za plat ministra a několika vrátných. Rizika vytvoření Velkého bratra z tohoto přesunu budou ale stokrát větší. Informace znamenají moc a moc informací znamená i nebezpečně moc moci... Moc nekontrolovatelně propojovaných registrů resortem, pro nějž je špehování součástí práce, - to je nebezpečí možného zneužití dat každého občana. Nejcitlivějšími jsou majetková, finanční a zdravotní data. ODS nikdy informačním technologiím a jejich možnostem pro občany nerozuměla.

Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra ZDE

5. 9. 2006

"Whisky je od toho, aby se pila, a voda od toho, aby se o ní bojovalo," říkal Mark Twain. Na začátku 21. století jako by se z toho stávala chmurná věštba. Americká zpravodajská služba CIA, auditoři z PricewaterhouseCoopers a zcela nedávno britské ministerstvo obrany vykreslily přízrak příští "války o vodu". Protože voda se stává stále nedosažitelnější na Blízkém východě, Asie a v subsaharské Africe, píší výkonný ředitel Stockholmského mezinárodního ústavu pro otázky vody Anders Berntell a ředitel oddělení pro zprávy o rozvoji lidstva v OSN Kevin Watkins v dnešních Hospodářských novinách.

plné znění článku ZDE

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Dopis americkému velvyslanci v ČR: Žádná česká vláda nemá mandát vybudovat americkou základnu   
6. 9. 2006 Dva v jednom Bohumil  Kartous
6. 9. 2006 Luboš Palata: Přítomnost cizích vojsk v ČR zaručí demokracii   
5. 9. 2006 Labutí píseň Cyrila Svobody Oldřich  Průša
4. 9. 2006 Ne antiraketám - ano míru   
4. 9. 2006 Smysl americké raketové základny Jiří  Jírovec
3. 9. 2006 BOMARC: klasický případ "obranné" střely s jadernou hlavicí Petr  Nachtmann
3. 9. 2006 Čulík jako Havlík Ivan  Gabal
3. 9. 2006 Sami máte možnost posoudit úroveň Gabalovy argumentace Jan  Čulík
31. 8. 2006 Všichni skuteční demokraté Milan  Vlk

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2006 Pět let po 11. září: Bushova válka způsobila epidemii globálního terorismu   
4. 9. 2006 Ptačí chřipka Ivana Gabala Štěpán  Kotrba
23. 8. 2006 V Iráku jsou vězněny nevinné děti   
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Jiří  Asher, Štěpán Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?   
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Mám v sobě třísku Karla  Erbová
5. 9. 2006 Odskok Jana  Štroblová
1. 9. 2006 Jeden sen Tomáš  Čurda
31. 8. 2006 Rozdal jsem... Gregory Nunzio Corso
29. 8. 2006 19. XII. Petr  Borkovec
28. 8. 2006 Svatební list   
25. 8. 2006 Odpovědi Zeno  Kaprál
24. 8. 2006 To, co bych chtěl Petr  Eisner
23. 8. 2006 Tenkrát na sídlišti Karel  Škrabal
22. 8. 2006 Dvouhrbý sonet Václav  Daněk

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
5. 9. 2006 Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je" Josef  Baxa
1. 9. 2006 Sparta, vláda, talenty Vít  Klíma
31. 8. 2006 Sledování povolebního vývoje má svůj specifický půvab Luděk  Prokop
31. 8. 2006 Všichni skuteční demokraté Milan  Vlk
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
28. 8. 2006 Když Bůh dělal čas Pavel  Kopecký
28. 8. 2006 Pragmatismus Miroslava Kalouska Luboš  Zálom
28. 8. 2006 Ideologická neústupnost za každou cenu? Jan  Čulík

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik