"Dnešní mezinárodní terorismus vymysleli Rusové"

5. 9. 2006

V zájmu vyváženosti by neškodilo v souvislosti s dnešním úvodníkem Britských listů publikovat i přiložený článek z National Review, píše Robert Buchar. Nemáme bohužel možnost se teď zabývat článkem podrobněji,ale jeho autor, Ion Mihai Pacepa "nejvyšší výzvědný důstojník, který kdy emigroval na Západ", píše v úvodu toto:

"Hlavním vítězem libanonské války je možná Kreml. Na Izrael se útočí sovětskými kalašnikovy a kaťušemi, ruskými raketami Fajr-1 a Fajr-3, ruskými protitankovými střelami Spandrel a Kornet. Zastaralé ruské zbraně jsou nyní v módě u všech teroristé po celém světě a zločinci vědí přesně, kde je sehnat. Krabice od zbraní, které vyhodila organizace Hizballáh, měly na sobě nápis:"Zákazník: ministerstvo obrany, Sýrie. Dodavatel: KBP, Tula, Rusko."

Dnešní mezinárodní terorismus byl vymyšlen v Lubjance, v ústředí KGB po šestidenní válce na Blízkém východě v roce 1967. Zažil jsem to jako komunistický generál..."

"V roce 1972 se rozhodl Kreml obrátit celý islámský svět proti Izraeli a USA..."

Kompletní článek v angličtině ZDE

Měli bychom však k tomu dodat, že v rukou organizce Hizballáh jsou zbraně nejrůznější provenience, například i britské. Dále je zajímavé varování Noama Chomského, s nímž nemusíme souhlasit, ale měli bychom o něm vědět, že se svědectvím přeběhlíků na druhou stranu je vždycky nutno zacházet "cum grano salis". Viz případ iráckého emigranta Čalabího, který tvrdil Američanům tak přesvědčivě, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení... |

Ion Mihai Pacepa *28. 10. 1928, bývalý poradce Nicolaje Ceauşescu, dnes defektor CIA. Pracoval jako šéf rumunské rozvědky, státní sekretář ministerstva vnitra. Do USA přeběhl ze SRN v roce 1978, s pomocí CIA vydal knihu Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief [ISBN 0-89526-570-2, 0-89526-746-2 ] , čtenou pak na rumunské Radio Free Europe a po pádu režimu vydávanou v rumunském deníku Adevãrul - Pravda. S CIA od svého příjezdu do USA pracoval na operacích proti sovětskému bloku. V roce 1993 Pacepa vydal knihu The Kremlin's Legacy - Kremelské dědictví, v roce 1999 napsal trilogii The Black Book of the Securitate - Černá kniha Securitate. Publikuje v ultrakonzervativních amerických tiskovinách. 7. července 1999 rumunský Nejvyšší soud nařídil zrušit Pacepovi rozsudek smrti, obnovit jeho vojenskou hodnost a nařídil, že jeho majetek, zabavený na Ceauşescův příkaz, se mu má vrátit. Rumunská vláda tehdy odmítla vyhovět. Teprve v prosinci 2004 mu vrátila hodnost generála.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.9. 2006